用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: cyhin
go

小五呈分試  

ksorange 發表於 20-4-11 16:41
所以今年小五呈分真係好難攪
家長都唔知點幫小朋友温
小朋友心又散晒

大家,我唔擔心呈一,係擔心今年停唔停pre-s1!停咁耐課,又唔駛考呈三,P6班大帝仲同你keep?今年pre-s1計成績㗎,仲持續影響後四年成績!

IloveJJ 發表於 20-4-13 16:11
呢個我都擔心

唔係都擔心,我係好擔心呀!

回覆 little_yolky 的帖子

我覺得今年pre-s1就算要考,都只會俾中學分班用,因為突然停課,教快教我深嗰啲梗係冇問題,但跟課程嘅就相當唔公平,我估大把小學反對。計少一年係較理想嘅做法。

little_yolky 發表於 20-4-13 13:56
大家,我唔擔心呈一,係擔心今年停唔停pre-s1!停咁耐課,又唔駛考呈三,P6班大帝仲同你keep?今年pre-s1 ...

我兩樣都擔心。始終停咗課咁耐,佢根本唔係狀態去應付呈一。

haihaimom 發表於 20-4-13 16:52
回覆 little_yolky 的帖子

我覺得今年pre-s1就算要考,都只會俾中學分班用,因為突然停課,教快教我深嗰啲 ...

係呀!好唔公平㗎。

happyhome2009 發表於 20-4-13 19:12
我兩樣都擔心。始終停咗課咁耐,佢根本唔係狀態去應付呈一。

狀態佢一直都咁既款,所以我反而唔擔心

都係依家已經係B2邊緣人,個pre-s1再差D,真係變B3了。九龍城B2/B3差好遠呀!

最慘d家長會食退燒藥叫個小朋友考呈分。現在非常時期,考少一次是否這樣緊要。不如等九月再博殺過。
難道成績緊要過健康(emoji)(emoji)

我囡也小五,我覺得現在情緒不適合考試

shamshamwong 發表於 20-4-25 19:06
最慘d家長會食退燒藥叫個小朋友考呈分。現在非常時期,考少一次是否這樣緊要。不如等九月再博殺過。
難道成 ...

其實咩時候都有D咁既家長,又諗起N年前阿女參加校際俾人感染豬感住咗幾日E院

little_yolky 發表於 20-4-13 13:56
大家,我唔擔心呈一,係擔心今年停唔停pre-s1!停咁耐課,又唔駛考呈三,P6班大帝仲同你keep?今年pre-s1 ...
學校和家長無出聲反對??通常pre-s1係幾時考架?

kwokbobo 發表於 20-4-29 14:26
學校和家長無出聲反對??通常pre-s1係幾時考架?

有小學校長代表同教育局局長反映咗,但唔知政府點安排。pre-s1係7月放榜後考的。

回覆樓主:

學校有冇俾呈五的範圍大家準備

回覆樓主:

無比!
但有大家有心理準備會考,因上學期有些小學因社會運動!停左課,無考過試,如果小六再來一次社會運動又停課,真係唔知點算!

有就讀國際學校既朋友話, 今日收到學校通知會係5月25日復課

大家要準備呈分了!

另外亦希望今年班小六畢業生, 可以生生性性去考好Pre-S1, 如果唔係嚟緊4年班師弟妹就慘啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 17:14
有就讀國際學校既朋友話, 今日收到學校通知會係5月25日復課

大家要準備呈分了!
小學部? 還是中學部?

cmir 發表於 20-4-29 17:27
小學部? 還是中學部?
小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 17:14

大家要準備呈分了!

朋友個仔小六自行收咗,已補習都無去了,父母之前都係谷到個仔咩咁!宜家收咗,一天光唒!話大家斗下!期待暑假來臨!

cyhin 發表於 20-4-29 17:36
朋友個仔小六自行收咗,已補習都無去了,父母之前都係谷到個仔咩咁!宜家收咗,一天光唒!話大家斗下!期 ...
如果今年小六學生hea考Pre-S1, 未來4屆學生都受難

請問PreS1試如果全港hea考會怎樣?or 如果六年级6月初復課,通常d band 1學校會同學生吹谷一吓?