用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: cyhin
go

小五呈分試   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:53
口罩問題講了N次,現在不是沒口罩,是口罩貴。政府已俾援助金,要返自然買到,而家返工既人,不是也自己買 ...

我不怕孩子落後,我只擔心安全,因為考試或返學聚在一起,始終是小學生,自理或衞生不能保證。我覺得反正有三次呈分,因此考少一次冇所謂。我從沒說過希望推遲考試,咁煩,疫情嚴重,我只是希望直接放暑假,不考任何試。你又知我孩子一定不自律,不勤力,不會繼續學習?又知我沒有教他或沒有請專教?即使孩子有準備,也不一定希望他冒險在疫情下考試,因為沒有什麼比生命更重要!而且,我好忙,冇咁得閒去逼政府做嘢,留返其他人出手吧!
我識人做教統局都話復課無期,呈一好大機會會取消。

回覆 conniewktang 的帖子

我同意,如果疫情未受埪,特別是有來源不明的本地感染發生。每個家庭可以承受嘅風險唔同,特別係家有老人或長期病患,可以先感染孩子再到全家。只要再多一兩個羣組出事,香港就大件事。香港醫療系統已經好脆弱。我亦認為同其他地方比較冇意思,新加坡人口比香港少三分一,但感染數字比香港多三分一。新加坡係獨立國家,隨時可以自行決定幾時封關,點封法,但香港唔係。公立醫院負壓病床所餘無幾,我哋夠唔夠呼吸機?唔想香港變另一個意大利或西班牙,呼吸機要讓比年青的,啲醫生只可以眼白白睇住年長嘅因為唔夠呼吸機用死亡,醫護連保護物資都唔夠!一日疫情未受控都唔應該復課,未必要零感染,但至少要專家認為低風險,病床可以負擔到重症先得。

haihaimom 發表於 20-3-28 12:31

我同意,如果疫情未受埪,特別是有來源不明的本地感染發生。每個家庭可以承受嘅 ...

就係,我家中有一位80歲及87歲老人家,我必保護我的家人!做人不可太自私,也不能只顧自己!
這個世上,強中自有強中手,千其唔好看不起別人!
小學啲嘢咁淺,如果仲要日讀夜讀就唔係叻,一個學期的嘢,叻嘅學生,半個月不用已上手,反而疫假讓孩子過番快樂的童年生活,玩多一些,而不是做只會死讀書的機器!正如返學,不止學知識,最重要是社交,我仔都好喜歡返學㗎!最喜歡同同學一齊玩,但疫情嚴重,冇計呀!

conniewktang 發表於 20-3-28 12:34

就係,我家中有一位80歲及87歲老人家,我必保護我的家 ...

絕對認同!
係叻嘅幾時都叻,怕咩差嗰少少時間?健康係一世嘅,細路仔仲細,難得童年,唔需要趕早啲畢業早啲面對兇險嘅社會。
考唔考試,幾時復課,都要睇疫情進展同政府安排,家長點諗都係一廂情願,未復課無得自行早返學,復咗課,家長亦可選擇小朋友返唔返。

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:49

返學唔一定會有事,街上都時時見到小朋友,又無見佢哋有事 ...

不是想hea才去外國讀,我們做教育的都知,不少小朋友更適合外國的學制與教育方式,也會讀得更開心!潛能發揮得更好!

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:27
咁既然係有人覺得危險唔想返,想留級,想唔復課,咁咪自己留級,自己唔復課囉!又點解要全香港陪埋一齊呢 ...

其實只係講下家長自己個人想法,又有邊個家長有咁嘅能力,左右到EDB決定復課或甚至全港重讀一年,唔需要太認真吧!只係討論

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:28
外國教育有其優點,但我哋香港唔係行呢套,選擇在香港讀書,就唔會參考佢哋做法(取消公開試)
...

搵命搏去考試,相信冇common sense的政府才會讓市民這樣做!這完全冇分邊個國家,也同學制同教育冇關!家長有common sense一些也不會同個政府去顛。
我的醫生朋友,都話反對考試同復課,即使他們有子女今年正考DSE。

MNIF 發表於 20-3-28 13:05
好久不見,祝身體健康。

多謝你
真係好少入嚟,我仍然進進出出醫院,剛出院一星期,仔真係自生自滅,理佢唔到!
仔係升中,都係路過入嚟。

wan_sosin 發表於 20-3-28 13:32
其實只係講下家長自己個人想法,又有邊個家長有咁嘅能力,左右到EDB決定復課或甚至全港重讀一年,唔需要太 ...

人地只是講下自己意見,就好緊張好似我好有號召力,叫全港唔復課,唔考試,要留班咁,仲話唔好叫政府咁做。真係好好笑!

conniewktang 發表於 20-3-28 13:45
人地只是講下自己意見,就好緊張好似我好有號召力,叫全港唔復課,唔考試,要留班咁,仲話唔好叫政府咁做 ...

好坦白講,我們教中學的,現時講的是復不了課如何打算,因我們2月已按時間表online 用Microsoft Teams教學,上live課,網上照收功課,可以說,不復課對我們學生完全冇影響,暑假一早計劃了照放,只是我們還要特別照顧今年考DSE的學生需要。
朋友做另一間英中副校,原來開會也只是傾復不了課的安排。

睇下意大利,西班牙啲死亡數字,仲有醫護啲死亡數字,羣聚感染風險好高。生命(別人)一定比學業(自己)重要。

conniewktang 發表於 20-3-28 13:54
好坦白講,我們教中學的,現時講的是復不了課如何打算,因我們2月已按時間表online 用Microsoft Teams教學 ...

學校做最壞打算同顧及整體學生需要,係應該嘅。

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:55
你又話每個人自己選擇,又話唔介意遲一年,咁點解咁介意人哋復課考試?

新加坡連停課都無,咁又係無commo ...

你覺你有道理,你咪自己去復課同考試囉,這里是自由發表意見喎。冇人可以阻止你。
‹ 上一主題|下一主題