用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: cyhin
go

小五呈分試   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

有問題咪見一個拆一個,有健康又點會解決唔到困難。有啲重症好得番,但個肺已經纖維化,行快啲都索氣,三十幾歲咋,陰工。

haihaimom 發表於 20-3-28 18:13
回覆 IloveJJ 的帖子

有問題咪見一個拆一個,有健康又點會解決唔到困難。有啲重症好得番,但個肺已經纖維 ...

https://youtu.be/0qatR1Lr7IQ

回覆樓主:

我個仔學校仲未有zoom 上堂
依靠YouTube 單向教學

回覆樓主:

新加坡都終於頂唔順要停課了,唔好話停課無用,新加坡就係自視過高,覺得自己乜都唔停都搞得掂,呢兩日過百宗新增,仲要好多都搵唔到源頭

sunnygirl 發表於 20-4-8 04:03
新加坡都終於頂唔順要停課了,唔好話停課無用,新加坡就係自視過高,覺得自己乜都唔停都搞得掂,呢兩日過百 ...

新加坡確診個案過仟,按人口比例更高,停課確實對日後在年輕一輩爆發機會的可能減少,我對他們較早前不不停學而驚訝,更令我驚訝的是我當地的朋友對此並沒有任何反對意見,甚至有人聽政府說不用戴口罩,我笑他們天真得真可愛,難怪他們說香港人難搞,他們視政府是靠山,我們卻視政府是負累。

wan_sosin 發表於 20-3-28 17:54
間中要報到下  
多謝EK嘅家長關心!
健康無價!祝大家身體健康

要好好保護身體,我猜這個病毒並不如沙士般神奇地消失,很大機會一直陪伴我們左右,所以"群眾免疫"並非危言聳聽(英揆自己也中箭),我們應該思索一下日後,當連續一段時間確診數字於個位數下如何生活,任何社會不太能按現時防疫措施長期運作,必須鬆綁,但一放鬆,確診數字可能又再度上升,如何處身這種情況,這是生理又是心理問題。
扯上小朋友學習問題上,我並不關注網上學習成效(我女學校好"hea",近來有家長投訴才改變),不過老師總不能白吃官糧,功夫不能不做。至於討論開學時間,不如問什麼條件下才開學,是否要社會零感染14天?一旦有確診又再停學?學生必須戴口罩?有沒有足夠口罩等,我們應該設定一些條件下才決定開學時間。
個人而言,若社會在正常運作下,即使每天有十個八個個案,若學校和學生有足夠防疫措施,我會接受開學,人總要適應環境,亦要接受現實。阿女跟我說好想返學,並非學習,是實體社交,那不是網上解決(除非日後打算成宅男宅女)。

Cheeselover 發表於 20-4-8 09:05
要好好保護身體,我猜這個病毒並不如沙士般神奇地消失,很大機會一直陪伴我們左右,所以"群眾免疫"並非 ...

好大機會去到一天,社會要同病毒共存"一起生活",就好似我平常(沒有疫情) 都要面對感染的風險,但我也總不能不生活,不外出,現在做的防疫操施,我一向都要做也會一直做到我有生之年。
所以現在社會要考慮甚樣去適應,如何準備好面對風險,很不容易但需要考慮。
但社會及家長比較難接受小朋友因上學而會有染上疫症的風險,這個過度期都很艱難。

wan_sosin 發表於 20-4-8 15:26
好大機會去到一天,社會要同病毒共存"一起生活",就好似我平常(沒有疫情) 都要面對感染的風險,但我也總不 ...

一定啦 我地要返工就冇辦法
小朋友健康永遠緊要過返學
野到真係好驚

回覆 Cheeselover 的帖子

其實停課嘅社會成本係最低,所以我覺得佢哋政府做得遲。至於幾時可以復課,可以參考台灣.新增確診數字個位數,而大部分係輸入病例或近親感染,社區只有零星一、兩單(最好係冇,不明源頭的感染爆起上嚟可以好大鑊),而醫院有足夠負壓病床、呼吸機應付重症病人,我就覺得冇問題。要注意嘅係台灣從來冇停工,冇停工嘅情況之下維持個位數新增病例,學生喺學校感染嘅風險就相對低。即係食肆、酒吧、卡拉ok、美容院都可以如常營業,最後才復課,中學半曰冇lunch(要有足夠嘅口罩供應),如果冇感染再到小學幼稚園。直至昨日星加坡確診數字係:1623
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

ksorange 發表於 20-4-9 17:45
一定啦 我地要返工就冇辦法
小朋友健康永遠緊要過返學
野到真係好驚

隨時一個學生惹到,就半班學生爆發,流感都好容易會咁樣,新冠肺炎就更加。

haihaimom 發表於 20-4-9 17:58
回覆 Cheeselover 的帖子

其實停課嘅社會成本係最低,所以我覺得佢哋政府做得遲。至於幾時可以復課,可以 ...

香港的娛樂場所引發好多本地個案
可能香港係國際大都會

回覆 wan_sosin 的帖子

仲有半班學生嘅家庭,可以好厲害。

回覆樓主:

DSE 考完前 中學都不能復課
因為用了很多課室
最後一科5月25日

回覆 ksorange 的帖子

同意,所以暑假前,小學都冇乜機會復課。

haihaimom 發表於 20-4-10 15:25

同意,所以暑假前,小學都冇乜機會復課。

又未必 有機會六月頭復課
趕及6月8日前復課 會呈分
到時大家辛苦了 跑馬仔

我收到嘅消息係,傾向暑假前唔會復課,小五呈分就唔知點安排,可能九月先呈一掛。

ksorange 發表於 20-4-10 15:37
又未必 有機會六月頭復課
趕及6月8日前復課 會呈分
到時大家辛苦了 跑馬仔

DSE 5月25考完,如果即刻俾高中復課,一星期後到初中,再一星期後就高小,剛好就係6月8日,視乎教育局點諗啦,如果佢堅持想考呈一,可能就會26/5 所有中學復課,跟住1/6 高小復課,咁就趕得切喺死線前復課可照考呈一

回覆 sunnygirl 的帖子

應該中學復課後冇再有羣組感染先到小學復課,仲有邊度搵咁多口罩返黎,就算當夠口罩,計埋14天潛伏期同確診數字滯後,我認為小學應該要相隔中學至少三至四星期先穩陣,因為小學生戴口罩其實真係冇乜用,佢哋又除又戴又摸口摸面,社區唔穩陣應該唔會俾小學復課。

回覆樓主:

所以今年小五呈分真係好難攪
家長都唔知點幫小朋友温
小朋友心又散晒

首先家長心態放正及認真思考,只要從一開始家長就重視停課及呈分試,就應該幫自己仔女做好準備,無論復課定唔復課,有無呈分試,都唔應該俾仔女鬆懈,因為學習知識係日積月累,如果淨係覺得有呈分試的存在才努力才重視,那麼孩子的損失是補不回來,不要只為短暫分數,而是為將來上初中OR DSE 打好基礎。
中英常3科絕可能會出COVID19新冠狀病毒,當然家長不要以你們的主觀或新聞沒有發放出的信息灌輸俾仔女。
‹ 上一主題|下一主題