用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: cyhin
go

小五呈分試   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 20-3-28 13:56
回覆 conniewktang 的帖子

睇下意大利,西班牙啲死亡數字,仲有醫護啲死亡數字,羣聚感染風險好高。生命( ...

有些人學業比生命重要,而子女的學業成績,才是第一位。做人謙虛些好,唔好以為自己仔女係世上最叻嘅,其他人全部都唔得!井底之蛙,未見過叻人。我任教的中學,IQ幾高的學生,幾叻我都見不少,我只知,一山還有一山高!仲有自己可教子女或請人專科專教,又有幾巴閉?

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:57
係呀!只是討論,我也是討論,乜討論有分緊張和不緊張的嗎?
討論說不應該考試和復課的,就是討論。表示支 ...

我只可以話,大家討論得稍為激烈,大家出發點唔同。
其實都係要再睇疫情進展!
我平常心,既來之則安之,無論最後情況係點,見招拆招,又唔係得自己,全港家長學生都面對同一個環境。

回覆 IloveJJ 的帖子

新加坡確診數字已經係732(至昨日)遠比香港高,計埋人口比例就更高。香港只要負壓病床用盡就玩完,到時有病入唔到醫院,病人周街走,到時唔止肺炎,癌症,心臟病,其他大病都入唔到院,影響嘅係每一個香港人。

haihaimom 發表於 20-3-28 14:29

新加坡確診數字已經係732(至昨日)遠比香港高,計埋人口比例就更高。香港只要負壓病 ...

坦白講,我都唔會比我仔冒任何險有機會感染,一來係自己個仔,二來我係嚴重嘅長期病患,若家人中咗新肺炎傳染我,我生存嘅機會接近0,咁我仔都會無咗阿媽,佢未到成年,我都唔想死住。

每個家庭處境唔同,所以不能太過只係站於自己立場諗,社會係大家嘅。

冇,我只係知香港負壓病床好快爆,單係依點就唔應該復課去加重醫療體系嘅壓力。係時候要思考未來學習/考核嘅形式同方法。

IloveJJ 發表於 20-3-28 14:59
對呀!咁你都係以自己立場去不希望復課呀!否則你不用反對。

响停課期間,對邊啲人最大影響呢?

點樣解決唔係我哋可以決定,每人都可以有個人意願,但最後都係跟政府決定,我無講過任何字眼話贊唔贊成復課!我只係講出我個人處境同事實,無人想自己小朋友會感染,但我會跟政府/教育局個決定。唔到自己想與唔想。

如果有家長唔想子女有風險而自行繼續停課,我亦唔會反對,仔女係自己嘅。

家長若有學習困難嘅子女,不妨同學校商量,如何解決學校停課對學習嘅影響,可能就個別情況重讀一年,或向EDB反映意見,同類情況家長,更可聯署向EDB反映。

haihaimom 發表於 20-3-28 15:03

冇,我只係知香港負壓病床好快爆,單係依點就唔應該復課去加重醫療體系嘅壓力。係時 ...

我早前係醫院,就聽見有兩個護士嘅對話,其中一個男護自願調去瑪麗幫手,另一個問佢,你話晒有太太喎!個男護答,有人有仔女有長輩,更加多顧慮啦!
我好欣賞醫護嘅精神,佢哋真係有犧牲㗎,我哋市民盡力做好防疫,唔好連累照顧我哋嘅醫護,加重醫療壓力。

wan_sosin 發表於 20-3-28 15:26
我早前係醫院,就聽見有兩個護士嘅對話,其中一個男護自願調去瑪麗幫手,另一個問佢,你話晒有太太喎!個 ...

星加坡人都叫人stay home. 但choice is yours!

不是逃避,只是生命比學業重要,我算家長可以選擇子女上學否,但校長,老師,校工,校巴車長,校巴姨姨·⋯,仲有佢哋都有屋企人,很多人有長期病患,又或家裏有長輩⋯清貧家庭更難負擔私家醫院。網上學習冇想像咁難,一部智能電話已經可以解決,可以資助低收入家庭購買。只係我相信學校需要時間準備。我諗九月得喇掛。

網上學習開始嘅時候一定會有困難,但唔會係解決唔到嘅。

wan_sosin 發表於 20-3-28 13:38
多謝你  
真係好少入嚟,我仍然進進出出醫院,剛出院一星期,仔真係自生自滅,理佢唔到!
仔係升中 ...
前幾天都想起你,見到你留言 真好

MrBeast 發表於 20-3-28 17:10
前幾天都想起你,見到你留言 真好

間中要報到下
多謝EK嘅家長關心!
健康無價!祝大家身體健康
‹ 上一主題|下一主題