用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
go

小五呈分試  

今次停課,唔知有無影響!

學校今日通知按原定6月頭照考呈一....
中文2月已教4課
數學也是4課
英文兩課

回覆樓主:

考試範圍細咗因為教少咗

回覆樓主:

我地冇教,只是上網做功課,咁又點考?

mirchan2005 發表於 20-3-12 14:00
我地冇教,只是上網做功課,咁又點考?

有機會同上學期考核範圍 8 成一樣,然後 2 成係 “自行揣摩”。

1998Ruby1998 發表於 20-3-13 08:58
有機會同上學期考核範圍 8 成一樣,然後 2 成係 “自行揣摩”。

現在咁嘅環境,估計到暑假也復不了課,呈一怎會不取消?即使能上課,家長都不會讓孩子冒死上學啦!

回覆樓主:

各學校的教學不一
有些有zoom
有些得睇片
學校已講明考試的範圍一定係會上堂教的
Home school 期間的教學不是考試範圍

一些家長能力未能教小朋友
家中的科技問題
會引起很多不公平問題
相信小五呈分試會取消

ksorange 發表於 20-3-21 07:37
各學校的教學不一
有些有zoom
有些得睇片

我的消息是在有關負責這事宜部門工作的人士告訴我的,所以可能性極高。不過,還是要等公佈。

我都覺得會取消,當五月中至五月尾返到學,然後得番個多月要教書和考試,近乎不可能。

取消呈一,是否只計呈二、三?

tkinwong 發表於 20-3-22 21:55
我都覺得會取消,當五月中至五月尾返到學,然後得番個多月要教書和考試,近乎不可能。
...

英國GCE取消,IB也取消,DSE延後考,邊可能5月復課?中學復課都唔得,睇嚟小學復課好難啦。

回覆樓主:

全港小學在疫情下復課無期,教育局日前通知小學,把今年度小五下學期呈分試的成績呈報期限,延至七月底。有小學校長指,小五呈分試對學生是升中的首個成績指標,業界傾向不宜取消或延至新學年;期望五月疫情放緩後,高小生分階段復課,大部分學校在六月底至七月初完成小五呈分試。

業界不傾向取消

全港參加中學學位分配辦法的高小學生,須在小五下學期、小六上下學期應考呈分試,以決定他們的升中派位組別。教育局證實,已通知小學呈報小五下學期呈分試積分的限期,將延後至七月底,讓校方因應特別情況延遲考試,相信學校能因應教學情況,適當釐定考試內容,為學生提供適切支援。當局會繼續密切留意疫情的最新發展,與不同持份者商討有關安排。教育局上月宣布,取消今年的小六下學期呈分試。

津貼小學議會主席胡艷芬指,如五月初疫情有所消退,高小生分階段復課,學校理應有足夠時間處理呈分試,「一般學校原定六月初考試,現在因為停課,加上取消TSA(全港性系統評估),學校安排可以更靈活,可把考試延至六月中至七月初舉行。」她指小五呈分試是三次呈分的首個指標,若未能如期舉行,而其餘兩次或有變故,便會「一次分都沒有」,業界強烈傾向維持舉行。

雖然「停課不停學」,但網上授課效能始終不及面授,胡艷芬相信學校在釐定考試內容,以考核各科核心內容為主,期望復課後有四周的教學,始舉行考試較為理想;相信學校可按校本情況,與家長及教師商議延後暑假及舉行呈分試的安排。她指業界不樂見小五呈分試要延至新學年,令學生甫返學便要參加考試。

記者梁子健 

原文刊於《星島日報》

回覆樓主:

https://www.edb.gov.hk/tc/contact-us/index.html

提議家長寫出意見比教育局
起碼做左voice out比教育局做reference都好

回覆樓主:

我覺得返一個月就呈分
一定考得好差
肉體已回校 靈魂要call返

菲力cat 發表於 20-3-26 10:14
全港小學在疫情下復課無期,教育局日前通知小學,把今年度小五下學期呈分試的成績呈報期限,延至七月底。有 ...

DSE都延期,中學都諗緊復唔到課點做,小學點可能復到課,仲可以考呈一?睇下昨天幾多新增個案先。
如果復課,學校是否有足夠口罩,護目鏡同捽手液派比學生先,就算有幾萬口罩,一間學校幾日已用完。學生考DSE,監考員要考生除口罩對樣(看與准考證張相是否一致)已經好驚嚇,如果考生咳2聲,嚇死了。仲話小學考呈一,是否要等有學生中招,考評局同EDB才肯罷休?
如果仍有確診,非0確診1個月,我不會讓孩子返學,更不會考呈一,試可以第日考,書可重讀,命就只有一條,我先唔同佢顛!
人地外國GCE同IB已取消,DSE唔取消已經夠顛!(利申:我今年不用監考)但我都好反感!

conniewktang 發表於 20-3-28 10:40

DSE都延期,中學都諗緊復唔到課點做,小學點可能復到 ...

業界不傾向取消,就叫啲小學校長自己去考啦!唔通成績重要過學生條命咩?!

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:45
如果我係DSE生,我就想考啦!唔考唔公平。

唔考試,我都唔會真係日日响屋企,出得去,就有風險,要搏不如 ...

有幾多間小學做得到你建議的,如果做到,考呈一就冇所謂。口罩都唔夠啦,如果考呈分染病,就不值!我個人認為小六先考都未遲。

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:49

返學唔一定會有事,街上都時時見到小朋友,又無見佢哋有事 ...

家長有權決定考不考,返唔返學,大家價值觀不同,人生漫長路,考少一次試算什麼?我自己就覺得遲一年畢業也無所謂。
星加坡沒有香港那麼多輸入個案吧?相信也比香港安全好多!