用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoj ...
樓主: cherrie^^
go

[澳紐] 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoji)

Lammme 發表於 20-3-9 11:35
想問吓大家st hilda會唔會難入

應該唔難,睇咗成績表就決定收唔收,但外國學生只可以住homestay 喎
8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 16:20
應該唔難,睇咗成績表就決定收唔收,但外國學生只可以住homestay 喎

Ok唔該你啊(emoji)(emoji)佢homestay都ok只係驚疫情影響入唔到去

Lammme 發表於 20-3-9 16:37
Ok唔該你啊(emoji)(emoji)佢homestay都ok只係驚疫情影響入唔到去

暫時紐西蘭有五宗確診,全部都響Auckland ,其實佢哋一直都未禁香港人入境,只係紐航班次減咗好多就真,不過開學之前都有聽過個別學校要求到埗要隔離14天⋯⋯
8-)

Lammme 發表於 20-3-9 16:37

你係想幾時去?
8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 16:55
你係想幾時去?

如果ok入到就應該6/7 月,不過都驚nz嗰邊新增多幾宗 如果係嘅就延遲下年term1先去

Lammme 發表於 20-3-9 17:06
如果ok入到就應該6/7 月,不過都驚nz嗰邊新增多幾宗 如果係嘅就延遲下年term1先去
...

今年term 3應該係20/7左右

我覺得冇乜所謂,而家已經好難講邊度安全,尋日袁國勇都話今年都未必會散,唯有早兩個星期到咗紐西蘭先,但你最好同埋佢去,萬一學校要求隔離14天你都可以陪佢,因為唔足18歲唔可以自己住酒店,但如果係政府要求隔離,應該有提供住宿地方啩

anitawong21 發表於 20-3-9 17:18
今年term 3應該係20/7左右

我覺得冇乜所謂,而家已經好難講邊度安全,尋日袁國勇都話今天都未必會散,唯 ...

有諗過homestay唔比入住 學校boarding可唔可以住住先 唔知大家有冇啲都係咁嘅情況

Lammme 發表於 20-3-9 17:41
有諗過homestay唔比入住 學校boarding可唔可以住住先 唔知大家有冇啲都係咁嘅情況
...

Homestay係私人住家,都要屋主同意先可以,不過homestay 係由學校安排,應該學校會幫你想辦法。之前學校未必有隔離香港人,但內地人一定有隔離啦,學校點處理真係要問返學校先知。

我女嗰間係寄宿學校,一月尾學校已通知咗要求由內地來的學生要隔離14天先可以正常返學,學校安排佢哋住咗響學園裡面一個地方,過咗兩星期先可以入宿舍及正常返學。不過有個同一科嘅內地同學,之前已請多幾日假,打算遲返,結果2/2政府宣布咗內地人唔准入境,上星期聽呀女講話佢仲未返到去
8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 18:04
Homestay係私人住家,都要屋主同意先可以,不過homestay 係由學校安排,應該學校會幫你想辦法。之前學校未 ...

Ok唔該你啊而家就等緊收唔收 有啲緊張

Lammme 發表於 20-3-9 18:41
Ok唔該你啊而家就等緊收唔收 有啲緊張

你自己申請?

8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 18:43
你自己申請?

有搵agent

Lammme 發表於 20-3-9 18:46
有搵agent

好呀,目前疫情,有個agent做下中間人,家長可能安心D

只係問St Hilda’s?有冇問多一兩間做後備?
8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 22:04
好呀,目前疫情,有個agent做下中間人,家長可能安心D

只係問St Hilda’s?有冇問多一兩間做後備? ...

有諗過Woodford house,不過冇同agent講,純粹自己睇過覺得ok

同埋想問吓大家有冇係揀左Otago girls
想比較下Otago St Hilda’s Woodford house邊間老師會照顧學生多啲

Otago唔清楚呀
8-)

好緊張,仲未收到結果消息

好緊張,仲未有結果

cherrie^^ 發表於 20-3-10 23:03
好緊張,仲未收到結果消息

尋日先考咋,學校收到你份卷時都已經天黑啦
8-)

cherrie^^ 發表於 20-3-10 23:04
好緊張,仲未有結果

咁心急㗎

真係心急C人啦