用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoj ...
樓主: cherrie^^
go

[澳紐] 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoji) [複製鏈接]

知唔知Whanganui Collegiate School 多唔多香港人/大陸人呀?

cherrie^^ 發表於 20-2-29 15:11
知唔知Whanganui Collegiate School 多唔多香港人/大陸人呀?

呢間女生宿位好緊,女生宿位收生 waiting list 緊 2021。
如果無女生宿位,多(或少)香港人/大陸人都無缘入讀

我搵過男女校boarding school 真係好少

我爬文時,好似記得有女校係某D科目會同附近男校一齊上堂,但我又搵唔返邊間,我就嚟頭都爆,今日超頭痛

cherrie^^ 發表於 20-2-29 15:56
我爬文時,好似記得有女校係某D科目會同附近男校一齊上堂,但我又搵唔返邊間,我就嚟頭都爆,今日超頭痛
...
P1 #10有提其中一間

cherrie^^ 發表於 20-2-29 15:11

唔算多,十幾個。

小時了了 發表於 20-2-29 16:00
P1 #10有提其中一間

見到啦,thx

bbba05 發表於 20-2-29 16:09
唔算多,十幾個。

cherrie^^ 發表於 20-2-29 15:56
...

通常兩間同名的,不過一間叫XX boys,一間叫XX girls,好多時係高中一齊上,亦會一齊搞活動的。但如果教會學校就未必同名,例如St Matthew vs Rathkeale,你亦可以細心留意課程安排,章程內係會有講的
8-)

anitawong21 發表於 20-2-29 16:51
通常兩間同名的,不過一間叫XX boys,一間叫XX girls,好多時係高中一齊上,亦會一齊搞活動的。但如果教會 ...

小時了了 發表於 20-2-29 15:49
呢間女生宿位好緊,女生宿位收生 waiting list 緊 2021。
如果無女生宿位,多(或少)香港人/大陸人都無缘入 ...

我同我個女對呢間都好有興趣,2021又要waiting, 即係今年term 3 都唔會有位啦

cherrie^^ 發表於 20-2-29 23:44
我同我個女對呢間都好有興趣,2021又要waiting, 即係今年term 3 都唔會有位啦

...

不妨email去問吓,冇蝕底嘅。

bbba05 發表於 20-2-29 23:59
不妨email去問吓,冇蝕底嘅。

我會,唔試就一定唔得

Agent 比咗幾間學校我揀呀,好嘅男女校boarding 真係好少,以下三間係我篩選咗出嚟,想問下大家意見

1) Whanganui Collegiate School
呢間係我最鍾意嘅

2) Garin College
呢間係Nelson, 南島比較悶,又驚會地震,而且辦學時間2002,太新

3)St Matthew's Collegiate (Masterton)
我個女唔鍾意女校,但因為有啲堂會同男校一齊上,希望會改變佢諗法

cherrie^^ 發表於 20-3-1 21:09
Agent 比咗幾間學校我揀呀,好嘅男女校boarding 真係好少,以下三間係我篩選咗出嚟,想問下大家意見

1) Wh ...

南島唔一定地震,事實上,Nelson地震機會唔高。

https://www.eqc.govt.nz/sites/public_files/images/be-prepared/Seismic%20Risk%20Areas%20800x800x2.jpg

bbba05 發表於 20-3-1 21:17
南島唔一定地震,事實上,Nelson地震機會唔高。

https://www.eqc.govt.nz/sites/public_files/images/be- ...

咁都好啲,但學校咁新,都唔知好唔好?同埋我驚佢悶到發瘋,要返香港

回覆樓主:

cherrie^^ 發表於 20-3-1 21:09

1) Wh ...

留意Garin嘅宿舍唔係校園內,而且宿位好少,可能大部份都係國際生。

St matthews有成三成學生住宿, 多d機會同d kiwi玩熟d.   成績亦好d(好過Whanganui),  不過好似收好少國際生(2017年得8個)

我發覺搵學校,一啲都唔易,女仔住homestay 又擔心,女校個女又話唔鍾意,搵到比較合心水少少嘅,又好難有位,真係人都癲

cherrie^^ 發表於 20-3-1 22:12
我發覺搵學校,一啲都唔易,女仔住homestay 又擔心,女校個女又話唔鍾意,搵到比較合心水少少嘅,又好難有 ...

有冇睇過Queen Margaret?不過有IB的,比較貴,而家大約5算計,全年差不多三十萬!

其實,St Matthew上年term 1嗰陣有大約310人,7 Asian,4 international

其實St Matthew 你可以考慮,就算男女校,返到宿舍都要分開㗎啦⋯⋯
8-)
‹ 上一主題|下一主題