用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒班-PN , 而家政俯有咩津貼?
go

幼兒班-PN , 而家政俯有咩津貼? [複製鏈接]

之前話$3500 , 但不包括幼兒班.
咁好唔公平, 咁有冇人有資訊PN有咩津貼發放?
   1    0    1    1

回覆樓主:

剛剛接到學校通知,社署由二月至五月學費每個月有$2000 subsidy (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

pig.apple 發表於 20-2-28 11:56
剛剛接到學校通知,社署由二月至五月學費每個月有$2000 subsidy (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
我都收到通知..但佢話未有詳情..吾知資助幾多...
只係話有資助

mimilk 發表於 20-2-28 14:01
我都收到通知..但佢話未有詳情..吾知資助幾多...
只係話有資助

請問邊度睇到通知?

pig.apple 發表於 20-2-28 11:56
...
congrats , 希望各位N班小朋友都有啦. 有$2000 是全日?
另外,學校都攪緊學費減半/全免,咁係咪分開既津貼?  係,就好了~

回覆樓主:

PN 不是必修!即使我女是PN學生,我也不敢祈求什麼。

https://www.hk01.com/article/440767

所以是給學校資助, 唔係家長! 更要睇學校是否願意申請

magmama119 發表於 20-2-28 17:37
congrats , 希望各位N班小朋友都有啦. 有$2000 是全日?
另外,學校都攪緊學費減半/全免,咁係咪分開既津貼 ...

我女讀半日pn班,今朝班主任打電話通知家長,而且將銀碼講得好清楚  

pig.apple 發表於 20-2-28 18:21
我女讀半日pn班,今朝班主任打電話通知家長,而且將銀碼講得好清楚  
...

請問你學校有安排補課或網上教學呢?學校係私營?

crystalaugur 發表於 20-2-28 18:47
請問你學校有安排補課或網上教學呢?學校係私營?

未知有無補課,學校都有放資料上網俾小朋友睇

學校k1至k3係有政府資助嘅

回覆樓主:

睇完報導,這筆款項是幫助學校營運,不會給家長作減免學費

melodychui 發表於 20-2-28 22:12
睇完報導,這筆款項是幫助學校營運,不會給家長作減免學費
可能每間學校做法都唔同,睇下學校自己袋定點

回覆樓主:

我不大認為學校會退這筆款項給家長,相信不少幼兒園出現退學潮,即使資助是百分百獲批,這筆款項很大機會作為填補幼兒園的缺口。似終幼兒園,playgroup不是必修課程,所有非人為事故風險在家長……

melodychui 發表於 20-2-29 10:14
我不大認為學校會退這筆款項給家長,相信不少幼兒園出現退學潮,即使資助是百分百獲批,這筆款項很大機會作 ...

社署新聞稿有講「鼓勵幼兒中心從而減收服務費,以減輕家長負擔」但係實際點做始終由學校決定

社署推出幼兒中心特別津貼

https://www.info.gov.hk/gia/general/202002/27/P2020022700559.htm

社會福利署(社署)今日(二月二十七日)宣布推出「幼兒中心特別津貼」,以支援資助及非資助幼兒中心因應2019冠狀病毒病疫情而暫停服務所引致的財政困難。有關津貼是防疫抗疫基金督導委員會昨日通過的其中一個項目。

為控制疫情擴散,幼兒中心由一月下旬起長時間暫停或只提供有限度服務,有家長或會因目前的經濟環境而選擇為子女退出服務。面對收入大減,部分幼兒中心可能無法維持營運。為協助幼兒中心解決財政困難,社署向幼兒中心提供「幼兒中心特別津貼」,並鼓勵幼兒中心從而減收服務費,以減輕家長負擔。

資助及非資助的幼兒中心(包括附設於幼稚園的0至3歲幼兒班)可獲提供一筆特別津貼。個別幼兒中心的津貼額將會根據該中心在二○二○年一月十五日正接受服務的幼兒人數及服務形式(全日或半日)釐訂。社署今日發出電郵邀請資助及非資助幼兒中心的服務營辦機構申請特別津貼。

申請經確認後,社署將於二○二○年三月內一併發放二月和三月的特別津貼,並於四月及五月按月發放。至於二○二○年五月後的安排,將視乎屆時的疫情及業界的情況而定。 

2020年2月27日(星期四)
香港時間17時54分

回覆樓主:

我女就讀迦南減免3月和4月 百分之30學費

朋友send咗呢個比我

岩岩收到學校電話話全日班減左社署津貼可以學費全免,問我會唔會考慮唔退學,我話唔駛錢就留啦。賺咗免費資源同有D直播教學比我小朋友睇下。

Karenmama821 發表於 20-3-4 13:01
岩岩收到學校電話話全日班減左社署津貼可以學費全免,問我會唔會考慮唔退學,我話唔駛錢就留啦。賺咗免費資 ...

咁好嘅,學校主動叫您唔好退!

如果係我,都會唔會退了

岩岩收到學校電話話全日班減左社署津貼可以學費全免,問我會唔會考慮唔退學,我話唔駛錢就留啦。賺咗免費資 ...

請問是York嗎?

想問下你全日班平時學費多少?做到全免?
‹ 上一主題|下一主題