用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 停課後 學之園的安排
go

停課後 學之園的安排   [複製鏈接]

想請教下停課後,學之園有什麼安排?聽講無減學費,但LH一向教得深,有否提供補課?
   11    0    0    0

回覆 Chubu 的帖子

每天有網上video 及功課。三,四月學費有25%減免

一星期中英各一次ZOOM視像,7月有兩星期補課。

老實講一星期得一次視像真係唔多夠。

chan123123 發表於 20-2-28 13:03
老實講一星期得一次視像真係唔多夠。

每日有video 同功課已經贏左90%私幼。我知LH一向功課好高質,不知臨急臨忙拍的video質素如何?

Leetabo 發表於 20-2-27 22:48
回覆 Chubu 的帖子

每天有網上video 及功課。三,四月學費有25%減免

每日有video 同功課已經贏左90%私幼。我知LH一向功課好高質,不知臨急臨忙拍的video質素如何?

Chubu 發表於 20-3-2 00:54
...

個人黎講非常滿意....
每天約15~20分鐘video, 廣普英內容都有...另有齊功課, 創意無限的手工素材...video 會教手工, 功課點做..每星期要交show and tell video, 隔星期中文同英文, 老師逐個錄音回覆比feedback

對ftm 黎講, 基本上做齊學校比既教既, 已經可以用上半天...working num 要跟足可能會有點吃力

online class 一星期兩節, 每節15分鐘...略短. 不過學校一路同家長溝通, 不段改良中...

最欣賞全校老師一齊拍的早操舞蹈video, 小朋友天天跟住照..校長都有在video 介紹學校防疫工作...

本身覺得唔減學費都可以接受, 而家有得減 好開心...

家長反而擔心老師辛苦, 唔夠休息, 甚至會減人工. 不過同班主任傾過, 佢地話暫時ok.

凱帆校

回覆樓主:

聽聞學之園都有學生因疫情退學

學費太貴。學之園最出色是語境。現在家中教學,無語境,小朋友其實學唔到。

jsmjsm 發表於 20-3-2 01:12
個人黎講非常滿意....
每天約15~20分鐘video, 廣普英內容都有...另有齊功課, 創意無限的手工素材...video  ...

我本身心大心細入LH定維記,而家睇埋格黎post,目標明確了,感謝分享得咁仔細!好期待9月份入學

Chubu 發表於 20-3-2 13:45
我本身心大心細入LH定維記,而家睇埋格黎post,目標明確了,感謝分享得咁仔細!好期待9月份入學
...

我相信到時你會好滿意的 :)
歡迎加入大家庭

學之園0係停課期間的安排令我十分欣賞

教學影片好多學校都有,但我見學之園製作的影片真愈做愈有心思,完全唔係HEA D 家長

有0的活動好似運動會咁,其實大條道理可以取消,但校方仍然表示會盡力嘗試另

覓日子舉行。

學之園最後都有減學費及安排暑假補課。

呢間學校實在太有心,作為家長都好感動。

學校拍的影片精心製作,
提升小朋友學習興趣。

唔係果D淨係老師坐喺度欏住本書講咁簡單。

仲有同家長溝通非常緊密
家校會meeting 後, 家長提既意見, 好多下一日已經立即見到有改進...相信唔係咁多學校做到

真的很滿意

jsmjsm 發表於 20-3-11 15:20
仲有同家長溝通非常緊密
家校會meeting 後, 家長提既意見, 好多下一日已經立即見到有改進...相信唔係咁多學 ...

拍片是無辦法中的辦法,幼稚園小朋友咁細點會學到,有幾多個小朋友咁有耐性日日坐定定睇晒啲片...日日拍的片,最終目的只是滿足家長吧!

學之園學費只是象徵式其中兩個月減1/4,不像其他幼稚園咁減半。

現在疫情爆成咁,就算政府話復課,都未必敢俾幼稚園的小朋友返學。

$6000學費繼續燒,小朋友學習繼續停滯,唉....加上上年尾的社會事件停課,成年學費(7萬多)都無咩返過學,究竟學過咩...

chingtsetse 發表於 20-3-12 10:10
拍片是無辦法中的辦法,幼稚園小朋友咁細點會學到,有幾多個小朋友咁有耐性日日坐定定睇晒啲片...日日拍的 ...

其實,你想點呢?專登開新account嚟唱間學校。減四分一又唔滿意,免費好唔好吖?

如果你係LH家長,大可以選擇退學,而轉去果d減一半學費嘅學校。

Vic 學費更貴,一蚊都無減過。咁又點呢?你看看另一個講Vic停學安排嘅pist啦。

chingtsetse 發表於 20-3-12 10:10
拍片是無辦法中的辦法,幼稚園小朋友咁細點會學到,有幾多個小朋友咁有耐性日日坐定定睇晒啲片...日日拍的 ...

而家停學,唔係一間學校,係全港所有學校。上年社會運動,唔係一間學校,係全港所有學校。

唔係七萬幾繼續燒嘅問題,你讀Vic,接近十萬,都一樣繼續燒。你讀IS,十幾萬都繼續燒。你睇下香港邊間IS有退學費。

你係唔滿意,可以退學。轉去免費嘅幼稚園。香港好多免費又優質嘅幼稚園㗎。

回覆 chingtsetse 的帖子

其實你好適合讀卷幼,免費!

回覆 piglover 的帖子

當然要登account才發言,難道唔登記account可以發到言?  
我不是唱,是反映現況,反映作為家長的感受,有什麼做錯了? 難道錯在與您的意見不同?

回覆 piglover 的帖子

是呀,那些家長更可憐,非常感同身受。希望他們的學校會體量家長負擔,減學費。
可不是每一位家長都會無聲接受,樂意接受,甚至會讚揚學校不減學費

我覺得學校都已經盡力做好多唔同嘅安排,錄影,zoom, 圖書,印埋功課,連手工素材都提供埋。作為家長,我係滿意嘅。
至於學費,一定會有人嫌減得少,或者覺得唔抵,不過無辦法 。起碼有減少少,同有俾好多嘢學生。
‹ 上一主題|下一主題