用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 停課後 學之園的安排
樓主: Chubu
go

停課後 學之園的安排  

快樂火雞 發表於 20-3-13 14:52
無話好唔好, 券幼唔補無人反對, 私幼收得個學費,就要交足貨

好多私幼收足錢都無做嘢。

好多券幼免費,學校一樣有支援。

停課期間
要家長好配合
學校教材全面
基本上,入咗黎,你唔需要再嘥錢買坊間教材,學校細心到教數學教材都有好多份,今年k2仲有邏輯思維訓練教材比家長幫手訓練。

學校收咗學費,無教學但背後做咗好多功夫。

tt_blue 發表於 20-3-12 23:41
停課實在非學校所願,無論大家認唔認同學之園係名幼,呢間學校好多人爭住讀係不爭嘅事實。
我相信就算學校 ...

我好欣賞其他幼稚園N班會減半個月學費,又會拍片俾家長。做家長嘅心理會平衡D。小朋友一方面停課不停學,另一方面學校節省咗啲茶點費、教材手工費等,燈油火蠟用少咗,再加埋社署資助,可以回饋番部份學費俾家長囉

好似ST CAT咁啦,N班2月學費減半,因社署資助,4-5月各減$2500。真係好好.....

個個人睇法唔同。有熱愛LH的家長,亦有感覺很無奈卻要硬食的家長(重申,不單止我一個)

完全明白,不喜歡的LH的做法,當然可退學,我是知道的。但我亦想反映睇法,像您們一樣

chingtsetse 發表於 20-3-16 15:35
我好欣賞其他幼稚園N班會減半個月學費,又會拍片俾家長。做家長嘅心理會平衡D。小朋友一方面停課不停學, ...
你的論點,成日圍繞住錢:[

Dollys 發表於 20-3-16 16:52
你的論點,成日圍繞住錢:[

係囉....原來一直大家同呢位家長既觀點與角度不同...所以再討論都無乜意思 (emoji)

回覆 chingtsetse 的帖子

明白你的感受,如果可以,減多0的學費當然好啦。
N班返學都是學自理、社交為主,以及適應學校生活,冇得返學實在係爭好遠呢!

表達自己感受是沒有問題的,同其他學校比較也是人之常情。

不過退一步諗,想想學校其實也好努力地去補足返,可能學校也有佢自己的考慮,各項開支的實況我地都不了解。另一方面,校車收半費聽上去更不公平,但係如果完全減免可能校車公司經營會好困難....

我自己睇法係,0係呢個艱難既時候,社會各界盡量互相支持渡過呢場疫症啦!咁樣去諗可能自己會好過D,希望一切會好啦!

我好欣賞其他幼稚園N班會減半個月學費,又會拍片俾家長。做家長嘅心理會平衡D。小朋友一方面停課不停學, ...

其實學校預備的各樣+學費減25%,真心搵唔到邊間做得比佢更好

CXW    發表於 20-3-17 17:28
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆 jsmjsm 的帖子

Well said! Totally agree with you!

ahpopoo 發表於 20-3-17 16:15
其實學校預備的各樣+學費減25%,真心搵唔到邊間做得比佢更好

Agree! 就算小朋友返唔到學,LH學校同老師都好盡心盡力在背後做咗好多嘢。每日的learning video, 內容豐富又精美,絶對比得上教育署的教育電視。又功課又Zoom又美勞又show & tell又圖書,真真正正的停課不停學。

最初都同朋友講,就算唔減學費都無所謂,因為學校支援太好;忽然仲話減25%與家長共渡時艱,真係好感恩當年選擇咗LH。

CXW    發表於 20-3-20 17:18

回覆樓主:

除左學費, LH二月開始校車費都減半,每星期校車有一日收同派功課

chingtsetse 發表於 20-3-12 10:10
拍片是無辦法中的辦法,幼稚園小朋友咁細點會學到,有幾多個小朋友咁有耐性日日坐定定睇晒啲片...日日拍的 ...

都唔係你一個人受苦,全世界都係咁。有片好過無片。怕學唔到就真係要自己跟。怕家長辛苦或採取豁達態度。怕蝕底就退學。

有些人怕online教得唔理想,小朋友唔能夠專注,都是可理解。多同老師溝通,我相信老師都好願意接納意見。

聽講kv收100%, 無減,咁點計?!

Chan343 發表於 20-3-23 09:15
聽講kv收100%, 無減,咁點計?!

樓上話欣賞KV 星期六補課,又話KV 7-8月上堂。

利申唔係L H家長,之但係其實每間學校 都會有家長滿意或者唔滿意學校嘅安排,咁講吓自己嘅不滿其實又冇乜問題啫?健康嘅社會唔應該剩係得一把聲音嘛。

chan123123 發表於 20-3-23 13:28
利申唔係L H家長,之但係其實每間學校 都會有家長滿意或者唔滿意學校嘅安排,咁講吓自己嘅不滿其實又冇乜問 ...

講得好岩

chan123123 發表於 20-3-23 13:28
利申唔係L H家長,之但係其實每間學校 都會有家長滿意或者唔滿意學校嘅安排,咁講吓自己嘅不滿其實又冇乜問 ...

贊成正方反方都可自由發言。 對事不對人

piglover 發表於 20-3-12 10:40
其實,你想點呢?專登開新account嚟唱間學校。減四分一又唔滿意,免費好唔好吖?

如果你係LH家長,大可以 ...

Vic 有減學費,但減完依然貴過LH未減(emoji)(emoji)

路過YORK 8折學費, 日日ZOOM,
日日功課,
一星期交一次功課, 一星期一次1ON1 Tutorial,

音樂, 體育同勞作堂都有上.

Dollys 發表於 20-3-12 13:47
相比起kv km現時既安排,什至好多其他幼稚園,
你就會覺得lh安排得好好。
又有補課,又減學費,又網上vide ...
KM 7月有補課,有減學費校車費,有網上video,zoom,每星期交2次功課比老師。

piglover 發表於 20-3-12 14:16
八卦一下,KV 同 KM有咩安排?

^^^^^