用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 停課後 學之園的安排
樓主: Chubu
go

停課後 學之園的安排  

chingtsetse 發表於 20-3-12 12:51
回覆 piglover 的帖子

當然要登account才發言,難道唔登記account可以發到言?  

相比起kv km現時既安排,什至好多其他幼稚園,
你就會覺得lh安排得好好。
又有補課,又減學費,又網上video,zoom,功課教材圖書,拍片比老師回應。
而且lh無迫過你參與佢地o既安排。
你喜歡什麼都不做都得!學校做到咁足,我暫時未見到有學校比lh安排得更好。或者你認為有邊間安排得更好?

利申:小女今年考pn,整理各大幼稚園安排資訊後既意見。

Dollys 發表於 20-3-12 13:47
相比起kv km現時既安排,什至好多其他幼稚園,
你就會覺得lh安排得好好。
又有補課,又減學費,又網上vide ...

八卦一下,KV 同 KM有咩安排?

piglover 發表於 20-3-12 14:16

聽用家講,什麼支援都無,真正白交學費,留返暑假補堂,sc,lh都好似有補堂。Lh方面,你係用家,你比我更清楚:]
只係奇怪地,好多學校乜都無做,但比人讚到天上有,地下無:[

如果係LH 真正用家,應該冇咩人會對學校嘅安排有意見,相比起其他幼稚園,LH 絕對做得最快又最足,之前冇期望會減學費,但而家減1/4 已經覺得心理上更舒服。

CXW 發表於 20-3-12 14:42
如果係LH 真正用家,應該冇咩人會對學校嘅安排有意見,相比起其他幼稚園,LH 絕對做得最快又最足,之前冇期 ...
有d學校,只係象徵式減半學費一個月,人人讚好。反而lh連續減1/4無人提。

piglover 發表於 20-3-12 14:16
朋友用家告之,KV 咩都冇,話返學後星期六會補課

CXW 發表於 20-3-12 14:50
朋友用家告之,KV 咩都冇,話返學後星期六會補課

星期六返學。

樓上果位,其實,真係應該讀免費幼稚園,又有video,停學又免費。

Dollys 發表於 20-3-12 14:25
聽用家講,什麼支援都無,真正白交學費,留返暑假補堂,sc,lh都好似有補堂。Lh方面,你係用家,你比我更 ...

因為,有得減學費。樓上話人地減一半學費㗎。

CXW 發表於 20-3-12 14:42
如果係LH 真正用家,應該冇咩人會對學校嘅安排有意見,相比起其他幼稚園,LH 絕對做得最快又最足,之前冇期 ...

您覺得讀LH的家長無對學校安排有意見?

相信係您唔知啫,我知LH有人退學喎。家長也對學校有意見,相信您都係唔知啫,只是無公開說,也無網上說,只是家長之間說。

chingtsetse 發表於 20-3-12 16:15

相信係您唔知啫,我知LH有人退學喎。家長也對學校有意見,相信您 ...

其實,間間都有人退學,St cat KV and KM都有人退學㗎。

好出奇咩?

相信係您唔知啫,我知LH有人退學喎。家長也對學校有意見,相信您 ...

你對學校有乜意見?你係學校,你會點做?
對比其他私/名幼,你覺得有邊方面LH做得比別人差?
洗耳恭聽

kv km乜支援都無,其他有o的又只係象徵式減收一次性半期學費,其他學校係今次疫情期間,活動上,有邊間比LH做得更好?

定係其實你心儀卷幼免費?純粹因為$$$???

每間學校總有支持和反對的家長。明白你非常不滿LH,從言語間感覺貴子女並不在LH就讀,不如分享下貴子女就讀學校的情況和處理方式,好讓其他家長見識一下真正的好學校。

chingtsetse 發表於 20-3-12 10:10
拍片是無辦法中的辦法,幼稚園小朋友咁細點會學到,有幾多個小朋友咁有耐性日日坐定定睇晒啲片...日日拍的 ...

應該全港家長都知, 拍片係無辦法之中的辦法...

老實說, 如果你係學之園家長, 如果有意見, 應該好清楚可以搵班代表反映, 比響呢度投訴學校更有意義.

以我所知,我地級既幾位班代表星期一先同校長開會反映意見. 我仔班既班代表仲話校長聽完已經有d 地方立即改進...其他既亦響之後一兩日見到改善. 校長諗到其他方法,亦再請班代表收集家長意見, 再跟進...

以我所知[或者我見識少], 無幼稚園反應可以快到咁...而我仔個班, 無人反感無人投訴, 突然間有減兩個月學費各25%, 大家都好感恩. 小朋友係細, online/video learning 的確無face to face 咁好, 但老師教法, 家長支援我認為小朋友有學到野, 呢個咪係學之園課程吸引的地方. 如果, 唔認為需要家長support learning 的, LH 早早都肯定不適合貴家庭

或者, 呢d 時勢, 你認為要比6k 學費[實際係4.5k] 無野揸手好唔抵, 但學習係無形的, 不能完全用金錢量化...如果幾千蚊要睇得咁重既,可能學卷校真係比較適合你.

而我都同意學校一定有家長不滿,退學亦係合適之舉. 沒有最好的學校, 只有最合適自己小朋友的學校,對嗎?

CXW    發表於 20-3-12 22:54
CXW    發表於 20-3-12 22:54

停課實在非學校所願,無論大家認唔認同學之園係名幼,呢間學校好多人爭住讀係不爭嘅事實。
我相信就算學校做少D、做差D,相信都不會有大規模退學的情況出現。

以衣家嘅狀況,其實家長expect 學校可以點?唔收學費?老師停薪留職?

可能大家價值觀不同,我會希望大家一齊共渡時艱。而且學校實在係好有誠意,D教學影片愈做愈好,見到學校有比額外資源落去。又重新印製功課方便派發同批改。當然小朋友可能學少左,但係我見校方已經好落力去做,我作為家長真係不但冇投訴,而且非常欣賞同支持學校。

當然LH 學費係貴,不過學校喺呢次停課已經非常負責任地處理教學安排,如果真係接受唔到,退學都係一個好嘅選擇

CXW    發表於 20-3-13 01:30

黎緊9月我女會讀LH K1, 見到咁多家長對停課後反應咁正面,我對學校都好期待

回覆 PollyButton 的帖子

LH 每年都係8 月14日開學架,K1 仲會早一星期返學適應班,所以係8月初已返學😊歡迎你加入LH 大家庭

回覆 CXW 的帖子

OH原來係咁, 因為目前淨係收到學位確認信, 其他開學安排都未知, 咁早開學都幾厲害

jsmjsm 發表於 20-3-12 20:45

聽落LH 好唔錯,好過VEO 維記先

lowbidle 發表於 20-3-13 13:09
聽落LH 好唔錯,好過VEO 維記先

感覺上兩間學校target 既家庭幾唔同,所以好難比較

以我仔讀左兩年LH, 計埋今次停過三次課, 上兩次[一次舊年年初流感, 一次舊年11月] 已經有teaching video 同習作安排. 所以, 學校其實對停課不停學好有經驗...

而今次停課期比較長, 對學校教學都真係有新挑戰. 不過見佢越做越好, 大家都好放心....

無話好唔好, 券幼唔補無人反對, 私幼收得個學費,就要交足貨