用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1生(不是級頭三名)應該怎樣填今年的統一表? ...
go

B1生(不是級頭三名)應該怎樣填今年的統一表?

已愈來愈多官津b1決定取消自行面試, 自行收生將更偏重於RO/學業成績, 以此看來b1校自行提早公佈的正取生名單, 應該大部份也是已手執不少於一間直資OFFER及同時是2間自行正取生的大贏家.

以前已有心儀直資OFFER的學生, 可以不去自行面試來表態, 官津校便不會放他們在正取生名單, 但今年這群學生沒有機會表態, 官津按成績收生, 當然會將正取生的位派哂比呢班叻學生.  雖然這班鐘情直資的學生不會抽飛, 這些正取位仍會由官津後備名單後補而上.   但這一群暗地已有自行位的學生比起以前(沒有提前公佈正取名單), 在填統一表時,個心會更慌, 學生同家長也會覺得自行也不收, 應該是競爭力不夠, 統一張表都唔知要幾保守先安全….

作為家長, 應該同學生商量怎樣揀選學校填統一張表呢?

統一派位,無再分頭中尾,b1就係b1,靠運氣。
驚就可能乙三開始放b2受歡迎中學,但都要視乎地區。

nillnill 發表於 20-2-26 14:33
統一派位,無再分頭中尾,b1就係b1,靠運氣。
驚就可能乙三開始放b2受歡迎中學,但都要視乎地區。
...

呢個問題每年都有人問,上年有同學b1b~1c成績到,叫佢份表放band2校佢地都話唔想,覺得入左b2a已經入左地獄咁,難為我地band2生超想入果間!所以band1生有幾多人真係會係頭十會填band2校!

tautaub 發表於 20-2-26 14:26
已愈來愈多官津b1決定取消自行面試, 自行收生將更偏重於RO/學業成績, 以此看來b1校自行提早公佈的正取生名 ...

若然肯定孩子屬B1生,盡量填B1中學後選擇一所有質素嘅B2a中學作保險線便可。

此帖重點係度漏洞官津沒有取消自行申請制度, 正取位會被決定入讀直資的學童佔用, 削減其他學童自行上岸機會.

回覆 boboT 的帖子

, 以前有些已肯上了直資岸的家長會主放棄,
唔去自行面試,
讓自行位可以早D派比其他人.

本來今年自行早公佈, 呢班好心人既貢是真係會幫到一批人…..但事與願遺……取消自行面試, 好心人想表態也沒, 要到下年既人才有機會受惠了..

tautaub 發表於 20-2-27 14:35

係, 以前有些已肯定自己上了直資岸的家長會主動放棄,

係束手無策,令人惋惜。

tautaub 發表於 20-2-26 14:26
已愈來愈多官津b1決定取消自行面試, 自行收生將更偏重於RO/學業成績, 以此看來b1校自行提早公佈的正取生名 ...

我覺得今年會多咗叻仔叻女流返入官津, 之前就話驚自行唔一定收先要直資, 個人覺得兩三間神直資唔受影響, 其他都有機會棄直投官津。

tautaub 發表於 20-2-27 14:35

係, 以前有些已肯定自己上了直資岸的家長會主動放棄,
里個情況只是遲了出現 ??? 在抽飛之後才出現 ???

BTW 自行好大機收同一群學生
自行在WAITING LIST 一群會上流~補位
而不知 !

除非係嚴重缺乏 Band 1 位嘅區,否則無論咩情況都係 Band 1 盡填。

不會 ...4月17 曰 EDB 就知...多出來位一係抽, 一係變叩門 , ( 我估!)

依家好多都中學都取消面試,好奇問:會否有中學今屆選擇不用盡自行名額,將學位轉落大抽獎?

ywtsang 發表於 20-3-18 10:40

不會 ...4月17 曰 EDB 就知...多出來位一係抽, 一係變叩門 , ( 我估!) ...

自行多出嚟嘅位係收候補

nillnill 發表於 20-3-18 10:51
依家好多都中學都取消面試,好奇問:會否有中學今屆選擇不用盡自行名額,將學位轉落大抽獎? ...

排名次收生即係買樓花之嘛,唔係無人申請,只係無得見真人啫。

回覆 nillnill 的帖子

自行正取唔take 有備取生 , 不過備取生唔知可能 take 直資 offer

nillnill 發表於 20-3-18 10:51
依家好多都中學都取消面試,好奇問:會否有中學今屆選擇不用盡自行名額,將學位轉落大抽獎? ...

個人認為,中學會盡量以自決型式揀高質學生,大抽獎始終有機會收Banding較低嘅學生。

ywtsang 發表於 20-3-19 09:35
回覆 nillnill 的帖子

自行正取唔take 有備取生 , 不過備取生唔知可能 take 直資 offer ...

中學會多選好多"備取生",實有人可以補上。