用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情下的補習安排
go

疫情下的補習安排

數研可以視像交學,但無參加。學費未交,如果停到4月,好似要補返2-4月的堂數
畫班,未交學費,未上過,唔知遲d 洗唔洗補堂。
現在只有上一星期1對1的琴班

樂器單對單繼續進行,英文視像上net的oral,其他暫停

IloveJJ 發表於 20-2-26 09:24
畫和琴只是興趣班,如果要補課,我肯定quit了。
我仔只有英文班,我哋無上,亦唔打算補。
...
琴系我小朋友的命根,佢打風都要去老師屋企上堂,好彩系隔離座
佢可以唔返學,但唔可以無得學琴

IloveJJ 發表於 20-2-26 10:02
咁响病毒感染風險下,如果個人認為學琴係咁重要,咁就大家想法唔同。正如有人覺得停課停工情況下,可以去 ...

去老師屋企上堂,老師緊張過我,佢差D要幫我小朋友全身消毒才準埋去部琴度

如果導師可以online授課,參加。繼續學習。也支持老師的生計

LeeCC 發表於 20-2-26 10:03
去老師屋企上堂,老師緊張過我,佢差D要幫我小朋友全身消毒才準埋去部琴度
...

哈!鋼琴老師似乎緊張佢個琴多過你個小朋友
鋼琴老師自己有冇全身消毒後才掂你個小朋友?

Mrs.Luckycat 發表於 20-2-26 12:42

哈!鋼琴老師似乎緊張佢個琴多過你個小朋友:laugh2cry ...

佢驚D小朋友去完街,去完公園才入佢屋企,佢D鬼仔學生之前真係週街玩,成身汗跟住去上堂架,而家要佢地系自己屋企清潔左才可以去老師屋企

甘我都放心俾小朋友去老師屋企

LeeCC 發表於 20-2-26 09:55
琴系我小朋友的命根,佢打風都要去老師屋企上堂,好彩系隔離座
佢可以唔返學,但唔可以無得學琴
...
非常理解喜愛音樂的小朋友的心情。我哋就係網上用zoom 學,見到老師開心到不得了!
師姐最近日日練琴,手指紅嗮都唔肯停,話唯有練琴最開心。還有就係食。。。。

b3410 發表於 20-2-26 13:05
非常理解喜愛音樂的小朋友的心情。我哋就係網上用zoom 學,見到老師開心到不得了!
師姐最近日日練琴,手指 ...

我小朋友每日都彈2個鐘

LeeCC 發表於 20-2-26 13:17
我小朋友每日都彈2個鐘
未來的朗朗

回覆 LeeCC 的帖子

願意每日彈2個鐘,真係好鍾意。難怪佢咁想上堂。

Jane1983 發表於 20-2-26 14:12
回覆 LeeCC 的帖子

願意每日彈2個鐘,真係好鍾意。難怪佢咁想上堂。

所以孩子要拉牛上樹去練習的家長,唔會明白有孩子會自己陶醉系琴聲2個鐘

同樣,我都唔理解人地小朋友可以去到書局搵數學補充睇,見到本奧數練習,同阿媽講,媽咪,呢本正,買呢本返去做

Jane1983    發表於 20-2-26 14:56

LeeCC 發表於 20-2-26 14:29
所以孩子要拉牛上樹去練習的家長,唔會明白有孩子會自己陶醉系琴聲2個鐘

同樣,我都唔理解人地小朋友可以 ...
有時搬琴去露臺附近,打開門,對著樓下公園演奏,阿女話好似開個人音樂會🎶

b3410 發表於 20-2-27 08:43
有時搬琴去露臺附近,打開門,對著樓下公園演奏,阿女話好似開個人音樂會🎶 ...
我屋企無露台,亦都唔係對住公園,我部琴只可以屈系廚房門口的角落

回覆樓主:

中英數轉視像/網上

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽