用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得6月呈一會否有機會取消?
樓主: cmir
go

大家覺得6月呈一會否有機會取消?  

ywtsang 發表於 20-3-19 16:24
回覆 sweetie-mom 的帖子

我估 K3 畢 業添 ...學校淨追交學費.呈一凍過水..

可能真係要睇埋4下同5上成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

今年有的直資要交 4-5 年級成績表..好多學校5 年級得 A,B, C ...又冇名次...
冇呈一 , 冇 ranking order...怎收

hkpapa852 發表於 20-2-25 15:39
無呈一既影響, 相信比無呈三大

不少較早就開始收生既中學 (如DGS, GHS) 可能連成績依據(校內年級下學校既 ...
4神校唔需担心啦,佢地每年收得嗰4~50外人,其实一D问题都唔会有啦!就睇是否名小、小三四五成绩、特長及家屬关系(是否員工),最后連同校董校监校長牧師名人一大堆推荐都夠齐脚啦!

hkpapa852 發表於 20-3-19 16:40
可能真係要睇埋4下同5上成績

係就死得了,阿妹4下肥咗科中文讀卷

王國會長

或者用五上當呈一

瑩瑩老豆 發表於 20-3-21 12:23
或者用五上當呈一

呢個機會大d, 又或者直接只計呈二,呈三

回覆 cmir 的帖子

有的學校好早開波,淨係等呈二,一戰定生死

冇可能用5上做呈一
1. 有學校小五成年冇考試, 上年因為社運,今年就肺炎
2. 事後先講用5上做呈一, 非常唔公平

最大機會係1. 取消呈一, 真接一試定EDB排名
2. 又或者下年遲一/兩個月交呈一/二成績, 等小學可以安排係二月前考兩次試(e.g. 11月和2月)
自行面試變做4月先考,5月出自行結果,照舊7月出大抽獎

3. 林鄭只講"全面復課冇可能", 但可以只係俾小五學生復課, 為咗考埋個呈一

回覆 nataliegooooo 的帖子

呈一無機會復課無期

我猜可能取消呈一,呈二呈三暫時無事。學校教幾多考幾多。
但中學自行一定會有更多中學要求提交小四成績做參考。

medicine 發表於 20-3-17 21:52
DSE考完,有沒考生中招,再考量世界以及本地個案等等,再決定中學分階段復課。又需要時間檢驗評估中學復課 ...
今日翻睇几日前的述話,呈一不取消的機率不斷減小。

各位希望保留呈一,人人做到非必須莫外出,疫情減輕先可成事。

呈一機本都要取消,睇依家個疫情,就算可以開學,都係中學先,小學最快都六月,點考??下年升中我諗機本一定睇四年級全年成績,加如果有五年級成績(應該連三年級都會有個別中學都睇)

CM.MUN 發表於 20-3-21 21:27
呈一機本都要取消,睇依家個疫情,就算可以開學,都係中學先,小學最快都六月,點考??下年升中我諗機本一 ...
我都覺得係呈一多數取消, 連返學期都未CONFIRM 到, 點考?
因為我仔學校校長講明呈一考新課程只會考面授過的課程, 除非教育局又DELAY 呈一去到七, 八月才考啦, 咁就有D 機會.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小艾比 發表於 20-3-21 21:33
我都覺得係呈一多數取消, 連返學期都未CONFIRM 到, 點考?
因為我仔學校校長講明呈一考新課程只會考面授過 ...

教育局只要延遲入機時間已經幫到手,7月至暑假,延到7月初考都得。不過依家問題反而係復課無期!

回覆樓主:

不如老師同學生而家放咗暑假先,之後取消七,八月暑假,到時復課連暑假教返小五嘅嘢,1/9 升小六。

呈一估計用小五上學期考試成績

tkhhung 發表於 20-3-21 23:42
呈一估計用小五上學期考試成績

好似有d學校因為社會運動而取消了第一次考試,所以應該唔大機會,加上d人一定話未發力唔計啦!反而自行面試參考埋四年級成績表就必然

sweetie-mom 發表於 20-3-22 11:29
好似有d學校因為社會運動而取消了第一次考試,所以應該唔大機會,加上d人一定話未發力唔計啦!反而自行面 ...

唔明點解d人成日話未發力,乜唔係每一次考試都認真對待嗎?要呈分嘅就發力?唔呈分嘅就唔洗理?

sunnygirl 發表於 20-3-22 11:55
唔明點解d人成日話未發力,乜唔係每一次考試都認真對待嗎?要呈分嘅就發力?唔呈分嘅就唔洗理?
...

總有呢d人架!最近d人話好多學校會睇返4年級成績都o咀,不過點都好健康絕對係首要,我地都係被動等教育局的安排。
每天只想疫情快點過去,全世界可慢慢回復正常生活

sunnygirl 發表於 20-3-22 11:55
...
就算唔呈分,自行、叩門張成績表都要見人。班主任及老師應該自四年級到六年級要反覆跟家長、小朋友講呀