用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得6月呈一會否有機會取消?
樓主: cmir
go

大家覺得6月呈一會否有機會取消?  

回覆 nillnill 的帖子

冇呈1, 的學校面試考你 , 今年有的直资考中英數 , 問題俾個IPad 你, 你講答案, 佢用手抄.教育局話唔可以有筆試 , 不過眼望口講 , 重難, 數學要心算..

呈一取消的機會越來越大

2jkidsfather    發表於 20-3-23 08:44

今朝睇新聞,見到有人提議取消其他級嘅下學期考試,五年級呈分試就延期,當 5、6 月返學,面教大約 4-6 星期,然後考呈分試。 大家又覺得可唔可行?

mayyylai 發表於 20-3-23 08:28
今朝睇新聞,見到有人提議取消其他級嘅下學期考試,五年級呈分試就延期,當 5、6 月返學,面教大約 4-6 星 ...

呈1延遲考OK接受架!

回覆 mayyylai 的帖子

係可行, 但都要視孚疫情發展及教育局, 學校, 教師傾唔傾掂數。今年P5, 有D學校第一次考試, 校際比賽都因之前社會活動取消左, 而家又疫情, 真係黑仔。

不過阿Q咁諗, 成級都係咁, 大把人陪你。最難係點樣令到班小朋友專心番去應付之後考試..而家心散到嚇死人

mayyylai 發表於 20-3-23 08:28
今朝睇新聞,見到有人提議取消其他級嘅下學期考試,五年級呈分試就延期,當 5、6 月返學,面教大約 4-6 星 ...

我估最簡單可能係取消p5呈1,可能今年pre s1都唔計數。
不過冇p5呈一,其實p6第一呈就變得大壓力很多,都係個句,機會留俾有準備的人,如果p4開始成績靚靚仔仔,有cert見人點都穩陣些。

回覆 YmOra 的帖子

其實我贊成延遲,不過正如樓上有位朋友所講,開課後要點樣令小朋友儘快進入狀態先係最大問題,我個女唔算太心散,但 P5 第一段考得差,我希望佢開課後可以好啲

想問問大家, 作為家長, 會否認同如果冇面授過課程, 就不應該劃入呈分試範圍內?

ren 發表於 20-3-23 09:48
我估最簡單可能係取消p5呈1,可能今年pre s1都唔計數。
不過冇p5呈一,其實p6第一呈就變得大壓力很多,都 ...

我反而認為取消小五呈1係最後最後一步,因為始終下年度自行如缺少一次效果不理想。而PS1可以响中一任何日子補考番,故不會影響學弟學妹嘅PS1數據。

mayyylai 發表於 20-3-23 10:39

其實我贊成延遲,不過正如樓上有位朋友所講,開課後要點樣令小朋友儘快進入狀態先係最 ...

所以,如果jm們可以嘅話,不防响家中做多DD心理輔導讓小孩子作最佳嘅準備。

cmir 發表於 20-3-23 10:59
想問問大家, 作為家長, 是否認同如果冇面授過課程, 就不應該劃入呈分試範圍內? ...

個人認為,呈分試係考核學生除了正規上學學習的知識外,亦包括課外閱讀、課外活動和增廣見聞等等學習的提升,從而鞏固學校所學嘅。e+有視像教學,以小學而言,或許與學校面授分別不會很大。

呈一考番第一個學期教咗嘅嘢又得唔得?Pre-s1應該升中一前考,最遲9月應該要考,佢目的係評核各小學學生嘅水平,升中之後考就冇意義亦唔公平。考少一年亦冇乜大影響,可以用上一年成績,中學中一分班就學校自己幾時攪都得。

haihaimom 發表於 20-3-23 11:25

呈一考番第一個學期教咗嘅嘢又得唔得?Pre-s1應該升中一前考,最遲9月應該要考,佢目的 ...

我印象上次SARS都係咁,用上次pre-s1成績。

YmOra 發表於 20-3-23 11:23
個人認為,呈分試係考核學生除了正規上學學習的知識外,亦包括課外閱讀、課外活動和增廣見聞等等學習的提 ...

況且,中英兩科幾乎考既係課外嘢,只要考卷微調返內容就得。

cmir 發表於 20-3-23 10:59
想問問大家, 作為家長, 會否認同如果冇面授過課程, 就不應該劃入呈分試範圍內? ...

咁要睇下學校網上授課情況點。如果唔理想,就唔應該考,但聽聞有D學校網上授課做得幾好。

haihaimom 發表於 20-3-23 11:25

呈一考番第一個學期教咗嘅嘢又得唔得?Pre-s1應該升中一前考,最遲9月應該要考,佢目的 ...

PS1可以按排响升中開學嘅第一日完成,並且用嚟分班,中學頭一個星期都係用嚟處理班務都唔會咁快教書。所以,PS1問題應該容易解決。

至於,呈1用上學期作為"考試範圍"就可以交番比小學自己決定,因為間間學校唔同,可能有D小學已經响OnLine教咗D下學期嘢呢!不過,我相信間間小學都會""手鬆""俾分。

little_yolky 發表於 20-3-23 11:34
我印象上次SARS都係咁,用上次pre-s1成績。

係咩?!嗰時未開始留意升中資料,即是話參考PS1對照分有試過用"單數年"的嗎?thx.thx

little_yolky 發表於 20-3-23 11:36
況且,中英兩科幾乎考既係課外嘢,只要考卷微調返內容就得。

認同呀!中英兩科基本上無乜書可以溫,英文多DD,平時睇書多已經可以應付。

YmOra 發表於 20-3-23 11:05
我反而認為取消小五呈1係最後最後一步,因為始終下年度自行如缺少一次效果不理想。而PS1可以响中一任 ...

我覺得呈分始終是校內試,內容時間只要校方調適到家長冇異議,點考都ok.
pre s 1呢,疫情下對p6生嘅學習係有影響,唔知出來嘅數據會否較以往唔穩定,如果今年p5生要用這數據定rank order,好像有點不公 (靠師兄師姐數據已夠慘,仲要加埋學校停課期間應變力,家長人力財力)。
利申: p6生家長,會鞭策細路考好pre s1唔好累師弟妹

YmOra    發表於 20-3-24 11:05

ren 發表於 20-3-23 12:18
我覺得呈分始終是校內試,內容時間只要校方調適到家長冇異議,點考都ok.
pre s 1呢,疫情下對p6生嘅學習係 ...
有道理。難怪學校老師都講明驚今年小朋友們ps-1考得唔好