用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家覺得6月呈一會否有機會取消?
樓主: cmir
go

大家覺得6月呈一會否有機會取消?   [複製鏈接]

我覺得常識科的詞語及問題係可以背誦的, 我仔間學校一星期可以起到2課出黎TIM
反而係擔心語文科, 即係中及英~
講真, 無返兩個月學, 作文(即練習)都作少2篇啦........
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小五呈一係可以縮減範圍, 但最大問題係班小朋友個心散左, 要佢地Pick up 返個狀態真係有難度.
可能係假期仍自覺好學個D會係呢次呈一跑出.

小艾比 發表於 20-2-26 09:45
我覺得常識科的詞語及問題係可以背誦的, 我仔間學校一星期可以起到2課出黎TIM
反而係擔心語文科, 即係中及 ...

同意,語文的閱讀理解 open question 同作文要老師 input。
趁現在停課可以:
做多啲數,睇多啲題型、加強運算準確、速度
中文加強詞彙、強化修辭、做 pre S1 題型
英文學定tenses, 做吓 proofread
呢啲可以屋企家長跟。

fefemom 發表於 20-2-26 10:19
同意,語文的閱讀理解 open question 同作文要老師 input。
趁現在停課可以:
做多啲數,睇多啲題型、加強 ...
多謝提醒及建意~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

IloveJJ 發表於 20-2-26 09:27
常識一星期已經教一課,咁如果5月返,6月尾考,都考到3課以上,考少一兩課都無所謂,反正常識唔會累積上去 ...

我估C冊唔教,因為之前都只係統測用,呈分係D冊。

睇返當年沙士都係分階段復課,由四月廿二開始,高小復課時已經係五月十二,如果今次參考當年做法,五月中復課六月中考,即係得一個月時間,真係唔知教得d乜,如果倉卒咁教,真係會害左好多學生

LeeCC 發表於 20-2-25 16:04
有網上的朗誦比賽,音樂比賽,好過無
有纲上比赛咁犀利!?分享D来听下可以吗?

JojoDad 發表於 20-2-27 19:26
有纲上比赛咁犀利!?分享D来听下可以吗?

Facebook有幾個線上音樂比賽啦

校際宣布取消,幾個機構就系Facebook出左比賽,參賽者錄影校際項目表演片段,有評判分紙獎項,得獎還可以在優勝者演奏會表演

學校出左呈一6月2考, 暑假長1星期半日

foxli 發表於 20-2-25 16:32
唔知會唔會攞小五第一次考試嚟做呈一呢?

一定唔會,因為以我所知,有部份學校撞正11月停課個排,取消左個次考試,同理教育局唔會唔講明,考完先當呈分,唔會求其成甘

sunnygirl 發表於 20-2-27 06:52
睇返當年沙士都係分階段復課,由四月廿二開始,高小復課時已經係五月十二,如果今次參考當年做法,五月中復 ...

其實考乜係學校定㗎啫,中英數直接考既有知識就得,常識就教到幾多考幾多。

雲牛 發表於 20-2-25 16:02
停哂比賽, 連特異功能證書都少了兩張

特異功能冇咁神奇,大多數不單是睇證書,最好落場比試一下,而且幾年落嚟準備,不是看這兩三個月比賽。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl203 發表於 20-2-25 15:46
有小4和小5部份成績嘛,講真,我估,都係參考自己個database做依據,收開邊D就邊D,新埋位既反為蝕底D~~ ...
我都覺得睇返師兄師姊既表現佔既重要性會增加。

ANChan59 發表於 20-2-29 11:25
特異功能冇咁神奇,大多數不單是睇證書,最好落場比試一下,而且幾年落嚟準備,不是看這兩三個月比賽。
...

我叫阿妹以後唔好再參加校際喇,上次參加佢發燒無得去,今次仲爆疫情,下次再參加世界末日都似

最好小五小六就同中學一齊復課啦

chantintin 發表於 20-3-3 11:11
最好小五小六就同中學一齊復課啦
小六復唔復課其實對大份學生嚟講已經唔係太重要.

小五, 中五呢D先係關鍵

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

估唔到停課對小5影響重大過小6。小5同學真係要收番個心,俾心機做好停課不停學。

回覆 ren 的帖子

我始終覺得冇上堂係差D, 吸收冇咁好
‹ 上一主題|下一主題