用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【新冠肺炎】教育局最新停課及 DSE 安排 (未能於4月20日 ...
go

【新冠肺炎】教育局最新停課及 DSE 安排 (未能於4月20日復課)

醒目開學勳章 王國長老

林鄭月娥︰下月20日全面復課已經無可能

行政長官林鄭月娥表示,因應新型肺炎疫情在全球蔓延,按目前情況,下月20日全面復課安排已經無可能。她說即使分階段復課,亦會先由高中年級做起,小學和幼稚園學生,未來一至兩個月復課機會好微。
林鄭月娥又說,留意到兒童口罩供應緊絀,政府已多管齊下增加兒童口罩供應,包括在懲教署的工場,改裝其中一條生產線和引入新機器生產。               

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

教育局宣布最早於4月20日復課 復課會分階段進行

教育局宣布因應疫情,繼續延長停課,延長至復活節假期後、最早會於4月20日復課,但確實日期有待進一步評估,局方傾向屆時會分階段復課。

教育局局長楊潤雄表示,明白在家學習不能完全取代課堂學習,但相信復課後學校會調適教學安排,重整教學活動及補課,所以認為學校原則上無需要改變暑假安排。

他又說,在聽取學界意見後,亦決定停辦今個學年的所有全港系統性評估,包括所有說話及紙筆評估。由於有關評估的試題已經完成,局方會與業界是否可以利用相關評估的教材,令到學校和局方可以了解,因疫情而較長的停課對本屆學生的影響和幫助。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

教育局早前宣布

【新冠肺炎】教育局最新停課安排 (不早於3月16日復課)

【新冠肺炎】教育局對停課、 DSE 及呈分試新安排  

boboT    發表於 20-2-26 00:15
boboT    發表於 20-2-26 00:14
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

文憑試筆試如期3月27日舉行 暫延至7月15日放榜

教育局局長楊潤雄表示,根據專家評估,當局認為只要考生及監考人員按計劃做好準備及防護措施,今年中學文憑試應可在安全情況下於3月27日如期舉行,即是各科筆試及英文口試如期當日起舉行,體育及音樂的實習試則延至 5月舉行,中文口試延至5月18至26日舉行,放榜日期預計要延遲一星期至7月15日,但相信不會嚴重影響報讀本地或外地大學的時間表。

楊潤雄表示,考生在考試期間必須戴口罩,當局會為每名考生在每個考試日提供一個口罩,以免考生因擔心缺乏口罩而增添壓力,學校考生可在學校派發準考證當日同時領取口罩,自修生可於收到考評局郵寄準考證後,憑證在3月16至26日期間到考評局取口罩。

楊潤雄說,有些文憑試考生在內地居住,他們到港時必須遵照相關的檢疫令安排,因此要在考試前14日抵港隔離,滿足防疫要求。他說,學校考生如因健康問題,未能到香港強制檢疫14日而缺席考試,可通過學校向考評局申請評估成績,經評估後可達到的最高水平由以往的第4級改為第5級。

另外,楊潤雄說考試場地要每日清潔消毒,考生每日要量度體溫,有病徵不能參加考試,又建議學校善用停課而騰出的班房,增加座位距離。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DSE 5/3 出準考證

DSE 依期舉行 27/3

PE & MUSIC 延期

中文口試延期

ORAL 依期

入考場前量體溫及填寫申報表

考生會獲派發口罩

自修生用準考證去考評局領取口罩

未能14日前檢疫學生缺席可通知考評局, 用平時成績評核, 最高為 5 級

接受隔離考生會就有關科目接受成績評估, 甲類一次性特別安排, 最高為 5 級, 自修生不計在內

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

教育局宣布最早於4月20日復課 復課傾向分階段進行

教育局宣布因應疫情,繼續延長停課,延長至復活節假期後、最早會於4月20日復課,但確實日期有待進一步評估,局方傾向屆時會分階段復課。

教育局局長楊潤雄表示,明白在家學習不能完全取代課堂學習,但相信復課後學校會調適教學安排,重整教學活動及補課,所以認為學校原則上無需要改變暑假安排。

他又說,在聽取學界意見後,亦決定停辦今個學年的所有全港系統性評估,包括所有說話及紙筆評估。由於有關評估的試題已經完成,局方會與業界是否可以利用相關評估的教材,令到學校和局方可以了解,因疫情而較長的停課對本屆學生的影響和幫助。

TSA 停

醒目開學勳章 王國長老

提問

1. DSE 增加工作人員, 改期情況, 借場安排
已同學校初步統計, 會再同學校協調

2. 跨境考生安排, 居住地方, 檢疫
保障考生同工作人員安全, 跨境學生自行安排, 相關學生由學校聯系

3. 復課暑假安排
暑假唔需要改變原有安排, 如需補課學校自行決定, 學校已進行停課不停學, 對學習都有幫助, 復課後學校會再作評估做補足工作

4. DSE 27/3 係咪行政上考慮
安全性考慮, 考評局同業界已作評估, 學生有量度體溫, 學校做足安全功夫, 提供安全場地俾學生, 筆試基本係復課前完成, 所以 27/3 係一個好既安排

5. 口罩係外購? 質量問題?
政府物流處採購或 CSi 口罩, 會提供 50 萬個口罩俾考生

6. 分階段復課
初步安排, 要同業界再傾, 唔會令到學校因學生停復得耐而有問題, 亦要保障風險較低

7. 學校同家長防疫物資不足
最快 20/4 復課, 學校同家長應有足夠時間準備防疫物資

8. DSE 坐位距離 (現定為 1 米)
根據指引同學校先用 1 米做準備, 睇睇對考場有無影響, 專家意見最理想 1.8 米, 會同學校協調, 因為停課可以盡用所有課室, 但課室內會有不同情況, 會再安排.

9. DSE 核對準考證學生唔除口罩點算
會要求考生除口罩核對, 考評員每次都會作基本消毒後再核對下一位考生資料

10. 中文口試 或 ORAL

會有錄影, 對成績應該無影響

11. P.5 呈分
繼續

12. 課時

醒目開學勳章 王國長老

自行面試及呈分試相關討論

教育局剛公布呈三安排

受武漢肺炎停課影響的面試安排小統計

因為疫情會取消面試?

面試班

St Paul College

有沒有後悔自行選擇?

如果無左面試,自行學校點揀學生?

大家覺得6月呈一會否有機會取消?

miriam 發表於 20-2-25 13:31
留毛
撿毛

miriam    發表於 20-2-25 14:25
SiuBBee    發表於 20-2-25 14:08

回覆 medicine 的帖子

全地毛  

SiuBBee 發表於 20-2-25 14:08

全地毛
撿了五次,成左五毛

SiuBBee 發表於 20-2-25 14:08

全地毛
再撿五次,成右五毛

回覆樓主:

冇眼睇

kirstyau 發表於 20-2-25 14:14
冇眼睇
有耳聼

醒目開學勳章 王國長老

你地.........我聽得好辛苦架, 仲要打埋出黎

arman118    發表於 20-2-25 23:59

miriam 發表於 20-2-25 14:25
你地.........我聽得好辛苦架, 仲要打埋出黎
勞苦功高

回覆樓主:

謝謝版主

medicine 發表於 20-2-25 14:15
有耳聼

心情低落到一個點

回覆 miriam 的帖子

Thanks

kirstyau 發表於 20-2-25 14:54
心情低落到一個點
阿妹五年級,影響唔係好大乍,點解唔高興?

我個現在應該唔使面試,等學校公佈結果。

medicine 發表於 20-2-25 15:00
阿妹五年級,影響唔係好大乍,點解唔高興?

我個現在應該唔使面試,等學校公佈結果。

嚟緊呈一,但一月中開始冇教過書, 話就話可以自學, 但日日咁hea,大人細路都好難提起精神去溫書,無曬鬥志
唔使面試睇成績收人,兩睇啦,睇細路係邊類人。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-2-25 15:06

嚟緊呈一,但一月中開始冇教過書, 話就話可以自學, 但日 ...
我囡大鑊好多

S.5, 停課咁耐點跟............暑假要狂谷返 DSE 課程.................

miriam 發表於 20-2-25 15:11
我囡大鑊好多

S.5, 停課咁耐點跟............暑假要狂谷返 DSE 課程.................

大女S2 數學補習轉睇 YouTube。 學校睇過別老師,用ZOOM上堂,網上功課一堆。
中文科,畀咗一大堆,自己預習課文, 嚟緊私補老師用ZOOM同佢預習, 我個大最憎中文,冇人同佢講解,肯定唔會打開本中文書。