用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【新冠肺炎】教育局最新停課及 DSE 安排 (未能於4月20日 ...
樓主: miriam
go

【新冠肺炎】教育局最新停課及 DSE 安排 (未能於4月20日復課) [複製鏈接]

kirstyau 發表於 20-2-25 15:06

嚟緊呈一,但一月中開始冇教過書, 話就話可以自學, 但日 ...
大部分都係玩噶啦,停課又認真學的係少數。

之前呈二前停了幾日,日日玩,幾擔心成績滑落……好彩考試后成績排名沒退過。

家姐成績好,阿妹一樣得。現在停咁耐,揾家姐幫幫阿妹,經歷過點學點溫,過少少過去就得啦。信阿妹有好成績。

miriam 發表於 20-2-25 15:11
我囡大鑊好多

S.5, 停課咁耐點跟............暑假要狂谷返 DSE 課程.................
停得耐,平時中意自學個啲有著數,靠操就窄少少

P6 最開心
唔使呈三, 唔使interview
唔使趕進度 (因為小學埋佐單, 無仇報)
Form one 再起錶

sandylaw617 發表於 20-2-25 16:12
P6 最開心
唔使呈三, 唔使interview
唔使趕進度 (因為小學埋佐單, 無仇報)

開唔開心就睇有冇著落啦! 咩都已成定局,提早放暑假。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-2-25 15:13

大女S2 數學補習轉睇 YouTube。 學校睇過別老師,用ZOOM上 ...
學校都有用 ZOOM 上堂, 但 DSE 有好多唔同野要做, 真係怕搞唔掂
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-2-25 17:18
學校都有用 ZOOM 上堂, 但 DSE 有好多唔同野要做, 真係怕搞唔掂

我工作的津中,日日用Microsoft Teams online teaching(live)朝855至下午345上課,堂堂點名,有跟進,老師書照教, 學生功課照做online交,老師照online改,老師丶學生冇hea過!我地老師online開會,我地連收小六生也是用Teams在網上面試。至於中六,他們已online考了mock, 不計分,老師online改之後live解卷,同平日上堂冇分別。所以,停課停幾耐都冇影響我地中學。

醒目開學勳章 王國長老

conniewktang 發表於 20-2-25 23:52
我工作的津中,日日用Microsoft Teams online teaching(live)朝855至下午345上課,堂堂點名,有跟進,老師 ...
只可以講你地學校好好, 我囡............都係唔講咁多
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

conniewktang 發表於 20-2-25 23:52
我工作的津中,日日用Microsoft Teams online teaching(live)朝855至下午345上課,堂堂點名,有跟進,老師 ...

你間學校好好呀!

kirstyau 發表於 20-2-25 15:06

嚟緊呈一,但一月中開始冇教過書, 話就話可以自學, 但日 ...

學校有無用eclass或者powerlesson或者google classroom及設進度幫小朋友?

nillnill 發表於 20-2-26 00:41
學校有無用eclass或者powerlesson或者google classroom及設進度幫小朋友?

有google classroom交功課。 見到有email老師話邊個學號冇交   

但唔算好多功課, 未有咩教學video

kirstyau 發表於 20-2-26 00:46

有google classroom交功課。 見到有email老師話邊個學號冇 ...
我小朋友都係唔多功課,老師逢星期一上傳錄像及功課,中英數常,小朋友其實一兩粒鐘做完睇完。變成每日要叫小朋友做埋學校教科書、作業、補充練習外,另外都會印其他校外練習給小朋友做,及叫小朋友預早備課,要求永遠比學校進度快。此外,叫小朋友看電子書,背古詩古文攝時間。
所以都要備課及額外材料

nillnill 發表於 20-2-26 05:09
我小朋友都係唔多功課,老師逢星期一上傳錄像及功課,中英數常,小朋友其實一兩粒鐘做完睇完。變成每日要叫 ...

老實講,聽到都好想離家出走,

luluhaha 發表於 20-2-28 21:37
老實講,聽到都好想離家出走,

所以真係實行時,結果都好難做足。
見小朋友做足,但都係hea面對。唯有都刪減左。
學校每星期上載錄影及練習做足,學校原有紙本作業、補充做足。額外練習,結果都無印太多。

唔知幾時先可以復課了!

https://hk.news.appledaily.com/l ... POZSEGWUB2I5FZEH5U/
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-17 12:09
唔知幾時先可以復課了!

https://hk.news.appledaily.com/local/20200317/ZMCFN7UNPOZSEGWUB2I5FZEH5U/
已改標題同內容

無間道...........

miriam 發表於 20-3-17 14:32
已改標題同內容

無間道...........
可能又要改改標題, 因為話 4月20日復課近乎無可能係特首既意思, 唔係EDB自己講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-17 14:50
可能又要改改標題, 因為話 4月20日復課近乎無可能係特首既意思, 唔係EDB自己講
遲下先, 鬼叫佢講先咩

‹ 上一主題|下一主題