用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又再停課.......咁真係應該退學啦
樓主: waiwaiQ
go

又再停課.......咁真係應該退學啦   [複製鏈接]

Chubu 發表於 20-2-26 21:14
咪係,日日有片算係咁。我個間一星期一條片15分鐘...交學費唔係問題,都要感受到老師有認真用另一種方式繼 ...

同意,其實喺屋企拍吓片,即使唱吓歌都冇乜所謂叫做等啲小朋友可以日日見下佢哋啊!但係我嗰間都冇。有時幾日先得一條,仲要樣都見唔到!

回覆 chan123123 的帖子

我都已退學啦..
朋友係幼稚園主任話當年沙士有4成人走數,跟本追唔到.  fyr !

2jkidsfather    發表於 20-2-27 11:24

PN退學,一定追唔到學費,而且家長可以反追已交學費

K退學, 視乎學校手段, 有機會被學校追到學費, 也有機會反追學校退學費,但通常情況,已退學之後的學費,學校好難追到

最近幼稚園向政府訴苦的新聞可以一看, 內里有收費玄機

快樂火雞 發表於 20-2-27 12:12

K退學, 視乎學校手段, 有機會被學校追到學費, 也有機會 ...

我女學校退學要交現金學費一個月

mingwing5 發表於 20-2-27 13:17
我女學校退學要交現金學費一個月
我已經講得好白了, 再講就要被人打啦

PN 1月尾已退學, K1讀另一間, 因為知道疫情嚴重, 就算4月真係復課,我都一定唔會即刻卑佢番, 始終真係太細個啦~之前番果幾個月都成日傷風感冒又玫瑰疹又腸胃炎~

之後睇下情況,或者再報下PG 果D番下啦, 好快又9月番K1啦~ 係屋企係悶, 但我個心定好多~

回覆 DIKE 的帖子

Can’t agree more

我都幫小朋友退左N班, 學校方面亦係要早一個月通知, 即係3月要交埋學費。如果好似平時, 我覺得交埋係可理解, 因為小朋友有上課嘛。 但依架完全無上課,我覺得吾合理。

mcmugling 發表於 20-2-27 21:41
我都幫小朋友退左N班, 學校方面亦係要早一個月通知, 即係3月要交埋學費。如果好似平時, 我覺得交埋係可 ...

有冇人知PN政府點幫. 咩錢都冇既... 唔公平.

magmama119 發表於 20-2-28 10:03

隔離post 有家長收咗通知話社署由二月至五月學費每個月有$2000 subsidy ,太好了

回覆 manjay 的帖子

係俾學校,學校俾唔俾家長減唔減學費就要睇學校了

快樂火雞 發表於 20-2-27 12:12

K退學, 視乎學校手段, 有機會被學校追到學費, 也有機會 ...

想知邊則新聞呀?

mimiclover 發表於 20-2-28 21:28
想知邊則新聞呀?

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1711062/即時-港聞-社署推幼兒中心特別津貼-可鼓勵減費及減輕家長負擔

magmama119 發表於 20-2-28 10:03

社署推出幼兒中心特別津貼

https://www.info.gov.hk/gia/general/202002/27/P2020022700559.htm

社會福利署(社署)今日(二月二十七日)宣布推出「幼兒中心特別津貼」,以支援資助及非資助幼兒中心因應2019冠狀病毒病疫情而暫停服務所引致的財政困難。有關津貼是防疫抗疫基金督導委員會昨日通過的其中一個項目。

為控制疫情擴散,幼兒中心由一月下旬起長時間暫停或只提供有限度服務,有家長或會因目前的經濟環境而選擇為子女退出服務。面對收入大減,部分幼兒中心可能無法維持營運。為協助幼兒中心解決財政困難,社署向幼兒中心提供「幼兒中心特別津貼」,並鼓勵幼兒中心從而減收服務費,以減輕家長負擔。

資助及非資助的幼兒中心(包括附設於幼稚園的0至3歲幼兒班)可獲提供一筆特別津貼。個別幼兒中心的津貼額將會根據該中心在二○二○年一月十五日正接受服務的幼兒人數及服務形式(全日或半日)釐訂。社署今日發出電郵邀請資助及非資助幼兒中心的服務營辦機構申請特別津貼。

申請經確認後,社署將於二○二○年三月內一併發放二月和三月的特別津貼,並於四月及五月按月發放。至於二○二○年五月後的安排,將視乎屆時的疫情及業界的情況而定。 

2020年2月27日(星期四)
香港時間17時54分

你們真係又蠢又懶

我講左幾次, 退學費用問教育局,問左就知, 唔好估

Poyau 發表於 20-2-29 18:16
社署推出幼兒中心特別津貼

請問這個津貼係咪私立的N班都有?因為我見係社署發出的通知

快樂火雞 發表於 20-3-1 19:37
你們真係又蠢又懶

我講左幾次, 退學費用問教育局,問左就知, 唔好估

N班學費都可問教育局?

icanhear 發表於 20-3-2 00:23
N班學費都可問教育局?
當然可以.N班有教育局樓下的幼稚園及幼兒中心聯合辦事處規管.

年年N班報名都會話你知教育局仲審批緊下年學費. 教育局每一筆收費都會管,尤其系書本費同退學費用

幼稚園退學,多數講明一個月通知

有津貼都唔減學費就一定退學啦,已經白交左2月啦喎
‹ 上一主題|下一主題