用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課  

IloveJJ 發表於 20-3-7 11:19
咁視像的確不及在實驗室既。
但點解視像就唔可以兩堂連堂呢?我仔I. S. 係兩堂連堂喎!

貴校做得幾好喎!底贊

我和我識嘅jm們暫未聽過有人如貴校般"連上兩堂"咁好。好奇想知EK啲jm們情況如何?!

YmOra 發表於 20-3-7 11:35
貴校做得幾好喎!底贊。

我和我識嘅jm們暫未聽過有人如貴校般"連上兩堂"咁好。好奇想知EK啲j ...

某直資女校高中部份科目情況

請閱下帖 130樓
分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

YmOra    發表於 20-3-7 11:55

IloveJJ 發表於 20-3-7 11:41
唔知會唔會係唔同軟件既限制問題呢?我見多數人用zoom的。

係呀!我哋係用Zoom架!

IloveJJ 發表於 20-3-7 11:41
唔知會唔會係唔同軟件既限制問題呢?我見多數人用zoom的。

仔學校用zoom
zoom 免費版 每次可以 live 40mins

YmOra 發表於 20-3-7 11:55
係呀!我哋係用Zoom架!

我哋唔係Zoom,所以無40分鐘限制。次次個半鐘,仲要overrun。見唔到老師個樣但好似睇白板咁,個個mute晒聲閂晒樣,真係瞓咗都無人知

不過我哋暫時好似得中文同數學有on-line,唔知點解其他無

little_yolky 發表於 20-3-7 15:14
我哋唔係Zoom,所以無40分鐘限制。次次個半鐘,仲要overrun。見唔到老師個樣但好似睇白板咁,個個mute晒聲 ...

又係個半鐘兩堂連堂喎!老師們肯用長時間作網上教學實在唔簡單,比平時學校教學講多咗好多說話。

你哋只得兩科視像,其他科用錄影方式嗎?我哋高Form主科加埋選修科總數不會太多,故全部科目都有on-line。

其實Zoom cn 版冇時間限制

回覆 S-Kwok 的帖子

我女都係用ZOOM, 但冇時間限制, 阿女一登入上堂, 就閒閒地上2-3粒鐘至放LUNCH登出

妹妹頭 發表於 20-3-10 14:14

我女都係用ZOOM, 但冇時間限制, 阿女一登入上堂, 就閒閒地上2-3粒鐘至放LUNCH登出

我仔啲堂係會sharp cut㗎。

一次過上2、3個鐘,會唔會好攰?我仔每堂有20分鐘break, 我都覺得好攰。 坐又攰,眼又攰。

我女每堂1小時, 上午大約2-3堂, 有時下午冇堂, 有時上午有1堂, 下午有2堂, TIME TABLE每星期更新, 阿女冇話攰, 除學校ONLINE, 補習姐姐都要另外ONLINE上堂, 佢仲要招呼埋古文補習社ONLINE, 真係都好忙

妹妹頭 發表於 20-3-10 15:10

我女每堂1小時, 上午大約2-3堂, 有時下午冇堂, 有時上午有1堂, 下午有2堂, TIME TABLE ...

真係好忙喎,但慶幸依家可以慳返唔少交通時間。

回覆 IloveJJ 的帖子

ZOOM 都可以睇樣及聽聲, 亦可以唔出樣

IloveJJ 發表於 20-3-10 16:06
我哋要睇樣點名,咁你個軟件叫咩?

唔知喔。

以上講的大部分都係直資或私校 online上堂,有冇邊間官津中學係會online  上堂㗎?

Ima2008 發表於 20-3-15 15:58
以上講的大部分都係直資或私校 online上堂,有冇邊間官津中學係會online  上堂㗎?
...
我女係津校都有online上堂,由2月尾開始,宜家星期一至五,每日上2堂,每堂40分鐘,2堂之間有30分鐘break。高中online上堂時間較長,下午都要上堂

回覆 Ima2008 的帖子

我女果間係津校, 由2月尾已經開始ZOOM ONLINE上堂, 每日至少3小時, 有時會4小時