用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課  

YmOra 發表於 20-3-5 18:30
這點你觀察到,老師都會考慮到,有jm個仔話阿Sir怪怪地,比平時教書詳盡咗好多,jm心裏笑咗出嚟!
...

唔係呀,有次聽到阿女老師上堂,我問阿女老師平時都教得咁清楚?阿女話係呀,平時都係咁。我話,唔怪得之你哋班中文咁好。

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:59
老師一定預咗,佢哋全部要錄影架!

錄影壓力唔少呢!睇嚟今次嘅視像教學,老師們嘅事前準備功夫做唔少。

little_yolky 發表於 20-3-5 22:45
唔係呀,有次聽到阿女老師上堂,我問阿女老師平時都教得咁清楚?阿女話係呀,平時都係咁。我話,唔怪得之 ...

一DD啦!平日有方法教得好好嘅响網上教都應該不成問題。不過,平時懶懶地嘅老師就好覺眼了,學生好易察覺得到。尤其嗰D惡慣嘅老師會突然音聲細氣,D男仔私下勁笑。我估老師壓力都幾大。

YmOra 發表於 20-3-6 08:52
一DD啦!平日有方法教得好好嘅响網上教都應該不成問題。不過,平時懶懶地嘅老師就好覺眼了,學生 ...
我d仔女話,平日自己講為主的老師,依家網上教學比較得心應手,唔被打斷,又可以講的盡興。不過,平時喜歡和同學互動,多問問題,希望同學迴應的老師,就比較慘,唔知點解平日搶著答問題的同學,網上教學就唔肯講,大家推來推去,要老師逐個點名“逼問”。可能佢哋覺得咁好好玩

b3410 發表於 20-3-6 10:16
我d仔女話,平日自己講為主的老師,依家網上教學比較得心應手,唔被打斷,又可以講的盡興。不過,平時喜歡 ...

十分認同。另外,理科嘅就好需要互動,老師問問題可以帶動學生思考,故用網上學習效果始終差DD。阿女喜歡响實驗室學習多D啫!

IloveJJ 發表於 20-3-6 12:22
我哋可能因為係男校比較活潑,就算上網,如果唔mute晒啲mic, 啲同學都好多發言。
...
今日老師搵到一個好好的方法,就係share screen function. 隨機揀同學screen share 出來俾大家睇邊個唔聽書,打機,chat room 吹水,馬上顯形。中間穿插叫同學即刻打開鏡頭, 答問題等等,好搞笑。有時cam 見到家長坐隔離監察

依家去廁所都拎電腦入去,又驚唔記得關鏡頭,唯有拎張膠紙遮鏡頭。

IloveJJ 發表於 20-3-6 20:03
我哋係一直睇到其他同學個樣架喎!我仔點完名就關鏡頭,咁就無佢個樣。share screen 同鏡頭係咪唔同?
...
鏡頭係影電腦附近的人,環境。share screen 就係你部電腦screen 俾全部人睇,大家都知道你在用電腦做緊咩。

IloveJJ 發表於 20-3-6 22:48
難道有人開一個畫面上課,開多一個畫面打機嗎?咁都得?

唔一定打機 可能係會開多個畫面睇片 揾嘢睇囉

goodmama2003 發表於 20-3-5 10:36
D老師以爲D女唔使返學,好得閑呀,D作業多到呢!

我那班也有家長投訴功課比上學多,老師説用平時的交通時間做就不多了,來回怎麼也要2小時吧!     

S-Kwok 發表於 20-3-6 23:23
唔一定打機 可能係會開多個畫面睇片 揾嘢睇囉

一心多用好厲害     

YmOra 發表於 20-3-4 12:09
好奇一問,貴校老師們之視像教學是否响學校進行嗎?thx.thx
...
阿女話: 老師有拍片、係學校 online、係屋企 online

IloveJJ 發表於 20-3-6 20:04
我呢度唔明,帶動思考,唔係指問答方式嗎?咁on line都有問題架!

阿女話理科老師响學校實驗室教學時,隨手就可以拾起令人易明嘅教材解說和出思考問題,當中嘅互動量比家中視像學習更多,老師所能帶動學生的思考亦更多。仲有,別忘記理科課時好多時佔去學校兩完整堂,而視像估計大多都係一堂上完以往响學校設為兩堂嘅理科堂,响學校要用兩堂時間上一科理科,為的都是做實驗或展示教學道具或小組討論等等的"互動教學",這些學習吸收通通都難以實現响視像教學上,阿女察覺到老師的問題問得難以"完整完善",需待復課後再彌補番所缺之部份。

小時了了 發表於 20-3-7 10:20
阿女話: 老師有拍片、係學校 online、係屋企 online

謝謝你的資訊呀!