用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-4 16:17
我哋小學有D係學校,有D係屋企。校長夜晚晚著住件睡衣都拍片分享,好忙。副校教數,本來諗住響屋企on-line ...

咁!你咪做咗移動學習。我覺得老師响學校直播效果好DD啫!而我又好奇想知樓上jm佢間直資中學的處理有無咁貼心,因為該校一向俾我感覺十分好,唔知哩次有無機會又加分啫。

b3410 發表於 20-3-4 16:50
我見老師好辛苦咁online上堂,講的好清楚,同平日上堂冇分別。同學(我女)就mute咗聲音,關cam, 大把零食 ...

老師實在底贊。網上學習最擔心學生唔專心,學習效果可以好差。

YmOra 發表於 20-3-5 09:34
老師實在底贊。網上學習最擔心學生唔專心,學習效果可以好差。

真係多謝老師!而且阿女自己也唔好意思再亂來。
任何時間自動自覺的孩子都吸收的更好。

IloveJJ 發表於 20-3-4 17:11
我覺得On line上課,仲好過返學校學。

抄筆記抄唔切,可以影相。

認同有其好處。但,覺得會聽少咗吸收少咗好多可以豐富學生知識嘅嘢咁!硬係覺得老師D好材料好教材都係放晒响"教員室"似咁!尤其我女D選修科目主要要响"實驗室"吸收,透過視像無得揸上手效果好唔實在。

b3410 發表於 20-3-5 09:42
真係多謝老師!而且阿女自己也唔好意思再亂來。
任何時間自動自覺的孩子都吸收的更好。
...

真係一次好好的"對待"之經歷對你囡囡來說,師生關係往往建基於此,學生感覺到老師重視他們,學生自自然然就會愛老師和愛讀書。

我見老師好辛苦咁online上堂,講的好清楚,同平日上堂冇分別。同學(我女)就mute咗聲音,關cam, 大把零食 ...

初初第一二堂都會有甘既情況,我只知教我地班既老師就開始嚴控,突然要zoom以防出左街,要見樣点名,要隨時叫名答問题仲要快。琴日先聽到Miss鬧人,阿xxx同學唔该留心上堂…
而家上得緊張左。但始終我同囡都期待再返學,學習氣氛好好多。

pokemonmon 發表於 20-3-5 11:41
初初第一二堂都會有甘既情況,我只知教我地班既老師就開始嚴控,突然要zoom以防出左街,要見樣点名,要隨 ...
其實網上教學老師的確辛苦過平日。

阿女個日頭髮蓬鬆,就咁帶咗個浮誇家居頭cool,online上堂,上上吓自己誤開咗cam.....

佢話好彩讀女校,唔係實俾人笑

gigayan 發表於 20-3-5 14:18
阿女個日頭髮蓬鬆,就咁帶咗個浮誇家居頭cool,online上堂,上上吓自己誤開咗cam..... :j ...

如果老師咁被同學睇到,就更加搞笑!

回覆 gigayan 的帖子

我女ONLINE 上上下堂, MISS 個仔走入來, 話默完書啦, MISS 仲叫佢去搵DADDY改正....我女同埋同學笑左出來

妹妹頭 發表於 20-3-5 14:51
回覆 gigayan 的帖子

我女ONLINE 上上下堂, MISS 個仔走入來, 話默完書啦, MISS 仲叫佢去搵DADDY改正.... ...
感覺老師同學生之間距離反而近了很多

b3410 發表於 20-3-5 13:22
其實網上教學老師的確辛苦過平日。

無得蛇下停一停乎?~~~

可以俾多啲Test / Exercise ,即時可以閃人~~~

b3410    發表於 20-3-5 16:15

mcl203 發表於 20-3-5 16:13
無得蛇下停一停乎?~~~

可以俾多啲Test / Exercise ,即時可以閃人~~~

我有親人做老師,話真係辛苦好多。例如平時一堂課40分鐘,可能準備20分鐘左右已經夠用,中間同學自行討論,練習等等。依家要準備足料40分鐘,因為可能冇人出聲應佢,只有自己自說自話。而且可能有家長睇 佢點都係資深老師,唔可以亂來。

而且好多online 功課改,睇到眼都花。

b3410 發表於 20-3-5 16:19
我有親人做老師,話真係辛苦好多。例如平時一堂課40分鐘,可能準備20分鐘左右已經夠用,中間同學自行討論 ...

始終無咗/少咗互動,一堂直踩係比正常辛苦~~~

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:00
網上直播真係見到老師既表達能力,我仔上堂係開speaker, 所以我可以見到邊個老師叻,邊個麻麻
...
被你嚇一嚇,老師好大壓力

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:00
網上直播真係見到老師既表達能力,我仔上堂係開speaker, 所以我可以見到邊個老師叻,邊個麻麻
...

這點你觀察到,老師都會考慮到,有jm個仔話阿Sir怪怪地,比平時教書詳盡咗好多,jm心裏笑咗出嚟!
‹ 上一主題|下一主題