用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課  

回覆樓主:

GT zoom + video

回覆樓主:

不同的學校有不同形式的持續教學方法,各色其色,有人話点解自SAR 都冇進步,不過我覺得要看前看,希望各施各法,學校找到適合自己班細路的教法,終極目標學生得益。

SSG 發表於 20-2-25 22:18
培基書院有用Zoom上堂,另配合video 及 ppt 等教學材料。

勁多功課,整乜仲多過平時,朝八晚三,zoom 都加密左,老師好勤力,囡嗌晒救命  

回覆樓主:

LA 全live上堂,星期一至五,9am-3:40pm

6個鐘視像上堂,學生會唔會越上越不願意架?!

pokemonmon 發表於 20-3-3 09:29
勁多功課,整乜仲多過平時,朝八晚三,zoom 都加密左,老師好勤力,囡嗌晒救命  
...

哈哈! 阿女叫我寫家長信向學校反映太多功課(上星期有一日要交15份功課),我無理佢,相反我仲鬧佢為呢啲事要我寫家長信,太怪獸家長吧

小時了了 發表於 20-3-3 17:42
哈哈! 阿女叫我寫家長信向學校反映太多功課(上星期有一日要交15份功課),我無理佢,相反我仲鬧佢為呢啲事 ...

咁幾時俾先

小時了了 發表於 20-3-3 17:42
哈哈! 阿女叫我寫家長信向學校反映太多功課(上星期有一日要交15份功課),我無理佢,相反我仲鬧佢為呢啲事 ...

哈哈我口會表示極度同情,查實阿媽我心裡不知幾高興,好囉派多d, quiz 做埋,朝八晚四填满佢,多謝老師
今個星期連PE , VA 都zoom, 正

SSG    發表於 20-3-3 23:44

little_yolky 發表於 20-3-3 18:18
咁幾時俾先
阿女更正我:
15份功課係一個星期功課量,只係星期五同一日交而已。幾時俾?早一個星期俾。
今個星期少啲有12份功課!

小時了了 發表於 20-3-3 23:51
阿女更正我:
15份功課係一個星期功課量,只係星期五同一日交而已。幾時俾?早一個星期俾。
今個星期少啲有 ...

咁,平均一日3份,如果係難既功課其實算多,因為仲要預習咗先做。讀書報告呀、作文呀咁都嘥時間。

pokemonmon 發表於 20-3-3 22:45
哈哈我口會表示極度同情,查實阿媽我心裡不知幾高興,好囉派多d, quiz 做埋,朝八晚四填满佢,多謝老師
今個星期連PE , VA 都zoom, 正
今日聽阿女與同學傾電話呻,同學仔講下星期會比今個星期更多 online 堂及功課!正如阿女所講:真係停課不停學!

阿媽我卻滿心多謝學校及老師為學生學習盡心盡力。

回覆樓主:

其實呢段時間,老師真係要比平時做多好多功夫,例如開多幾個會、預備嘅教材既要濃縮,又要到位, 網上對功課又辛苦,所以我都好多謝及感恩老師能為學生咁盡心盡力

回覆樓主:

小時了了 發表於 20-3-3 23:56
今日聽阿女與同學傾電話呻,同學仔講下星期會比今個星期更多 online 堂及功課!正如阿女所講:真係停課不停 ...

好奇一問,貴校老師們之視像教學是否响學校進行嗎?thx.thx

IloveJJ 發表於 20-3-4 11:23

小朋友叻過我,佢地好纯熟,阿媽已經脱脱地

IloveJJ 發表於 20-3-4 14:19
我啲仔唔係,因為我不嬲唔俾佢地掂電子產品。

乖喎,家下好少唔掂啦!
我地學校行elearning 好耐,開學買埋ipad 俾佢装所有learning apps, lock 埋机,同學們都用得好熟操作,有好有壞啦,好似而家甘環境佢哋仍然係可以group discussion, 一齊整presentation 都ok , 影响較少。

YmOra 發表於 20-3-4 12:09
好奇一問,貴校老師們之視像教學是否响學校進行嗎?thx.thx
...

我哋小學有D係學校,有D係屋企。校長夜晚晚著住件睡衣都拍片分享,好忙。副校教數,本來諗住響屋企on-line問功課,點知之前俾學校急call,一邊趕返學校一邊用自己手機數據on-line,條街好嘈,隔離C9講嘢好大聲

我見老師好辛苦咁online上堂,講的好清楚,同平日上堂冇分別。同學(我女)就mute咗聲音,關cam, 大把零食,飲品,好舒服咁上堂。同學之間電話,whatsapp 等等隨時保持聯繫,老師提問就私底下互相通水。邊個分心唔識答,就係一句“網絡問題”,其他同學代答

老師就非常盡責,有一次阿女drop 咗(其實係去廁所),老師幫佢一個人再講多次,半個鍾