用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 6 間學校 得一間 提供 live上課
樓主: cmhktong
go

6 間學校 得一間 提供 live上課   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-2-25 00:57
所以如果學校一直有用網上教學,今次要短時間內做到線上教學係會容易好多。

我地最初都係試驗式,全級一 ...

其實,學校有IT人駐校工作,這段時間就是他們大派用場嘅時候,要解決硬件上問題真的不是那麼難。C6公司多年前突然話兩日後要與外國公司簽約需視像會議,老品一聲號令之下,公司裏的IT人只用一天時間就設備好晒,成本唔貴效果OK。不過,我就認為我哋看為困難的事,IT人只當食生菜,平時只是留實力而矣!真係養軍千日用在一時。

所以如果學校一直有用網上教學,今次要短時間內做到線上教學係會容易好多。

我地最初都係試驗式,全級一 ...
對,沒有要求學校一步到位,即刻進入online 模式,不過停課已經3個星期,什麼準備功夫都應該七七八八,至少有個planning, 逐步加強教學。我覺得如果學校還是等運到,等開學,沒有任何嘗試,其實是無法接受的。

bobbob    發表於 20-2-25 11:36

YmOra 發表於 20-2-25 09:33
其實,學校有IT人駐校工作,這段時間就是他們大派用場嘅時候,要解決硬件上問題真的不是那麼難。C6公 ...
yes, 學校取態問題。如果用做多錯多,不做不錯的態度,即係一個等字。

YmOra    發表於 20-2-25 09:44

b3410 發表於 20-2-25 09:35
對,沒有要求學校一步到位,即刻進入online 模式,不過停課已經3個星期,什麼準備功夫都應該七七八八,至少 ...

我估,學校會估計到學生日日留响屋企會十分悶,有得網上學習都會想去學習,學校加快製作步伐應該進行中。

b3410    發表於 20-2-25 09:43

對,沒有要求學校一步到位,即刻進入online 模式,不過停課已經3個星期,什麼準備功夫都應該七七八八,至少 ...

我覺得應該仍然有不少小學係未能夠支援live lesson, 尤其是津貼學校。

所以如果學校一直有用網上教學,今次要短時間內做到線上教學 ...

呢次疫症推動了在線上堂,實屬好事!只係覺得要體恤未有預備充足資源嘅家庭,一班3x人嘅學生,只要有1個唔夠資源,都應該要等埋佢預備好先開始啦!

little_yolky 發表於 20-2-25 08:19
禮拜三終於有得on-line了!希望其他科老師都跟進一下,尤其係IS,無實驗真係差好遠,搵個人問下都無:think ...

我好欣賞老師,佢真係要求每個學生都成功入到先開始!

應該會陸續有嚟嘅,放心

醒目開學勳章

唔好話今次疫情先開始諗,識唔少公司自從sars後已經諗定有乜事時可以work from home嘅可能性,其實已經有1x年準備

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-2-25 09:33
其實,學校有IT人駐校工作,這段時間就是他們大派用場嘅時候,要解決硬件上問題真的不是那麼難。C6公 ...
仲記得2x年前公司要專登整間video conferencing room,裏面有晒器材做vc(個mon同mic會響枱底升上嚟,好有sci fi feel), 而家做vc真係簡單好多,1部ipad裝個app已經可行

gigayan 發表於 20-2-25 11:04
我好欣賞老師,佢真係要求每個學生都成功入到先開始!

應該會陸續有嚟嘅,放心

希望其他科都開始,好似又延期開課了,唔搞網上教學真係唔掂

bobbob 發表於 20-2-25 11:38
唔好話今次疫情先開始諗,識唔少公司自從sars後已經諗定有乜事時可以work from home嘅可能性,其實已經有1x ...
人無遠慮,必有近憂。香港03年之後,公營醫療機構非常重視感染控制方面的問題,今次疫情其實已經算表現唔錯。如果不是political issue, 應該可以做的更好。

bobbob    發表於 20-2-25 13:07

S-Kwok 發表於 20-2-25 10:22

我覺得應該仍然有不少小學係未能夠支援live lesson, 尤其是 ...

我們學校老師有講過,如果屋企上網有問題,可代申請基基公司嘅數據卡,係免費嘅...... 不過我老公都話,如果要support到online上堂,數據卡可能都會lag到暈

可能資源豐富嘅家庭,屋企一人一腦一pad一電話,唔會諗到有d人嘅屋企可能連wifi都無.....   

b3410 發表於 20-2-25 12:25
人無遠慮,必有近憂。香港03年之後,公營醫療機構非常重視感染控制方面的問題,今次疫情其實已經算表現唔錯 ...

係咁多唔好嘅外圍因素影響之下,如果數據正確,香港嘅疫情控制算ok,sars嘅經驗都令香港人一早提高警覺。

little_yolky 發表於 20-2-25 12:21
希望其他科都開始,好似又延期開課了,唔搞網上教學真係唔掂

下午可能宣布復活節後先會復課了

gigayan 發表於 20-2-25 12:43
係咁多唔好嘅外圍因素影響之下,如果數據正確,香港嘅疫情控制算ok,sars嘅經驗都令香港人一早提高警覺。
...

認同呀!
03年沙士給不少香港人一個防疫意識,所以大家早就搶口罩、酒精等,知道它們的重要性,好多早就開始做準備,只係可能大家都意想不到這疫情嘅厲害,準備未必足夠。同時,不少香港人早已減少約會、聚餐,反觀日韓...  

bobbob 發表於 20-2-25 11:42
仲記得2x年前公司要專登整間video conferencing room,裏面有晒器材做vc(個mon同mic會響枱底升上嚟,好有s ...

要玩新科技其實唔只咁少嘢可以玩,中學生腦筋尤其靈活,視玩盡手機功能為滿足,做小組功課討論或分派工作買嘢整嘢或度稿等等嘅小組開會也會開個手機視像傾,減少約出嚟傾嘅時間,效率快好多。又例如,好多攝影記者、校園廣播或微電影嘅都有利用手提電話協助拍攝,我就見過中學生利用廿多部手機拍出如電影廿二世紀刹人網絡嘅其中場口,360° 定格影片拍攝效果,玩盡手機功能玩盡低成本製作。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-2-25 12:54
認同呀!
03年沙士給不少香港人一個防疫意識,所以大家早就搶口罩、酒精等,知道它們的重要性,好多早就開 ...
有防疫意識係好事,不過唔少人極度恐慌,連廁紙柴米油鹽無厘啦更乜都搶,囤積居奇,想用嘅反而無得用,真係覺得社會無乜進步

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-2-25 13:55
要玩新科技其實唔只咁少嘢可以玩,中學生腦筋尤其靈活,視玩盡手機功能為滿足,做小組功課討論或分派工作 ...
所以做事切忌故步自封,乜嘢都做籍口唔去做,社會好難有寸進

gigayan 發表於 20-2-25 12:40
我們學校老師有講過,如果屋企上網有問題,可代申請基基公司嘅數據卡,係免費嘅...... 不過我老公都話,如 ...
政府俾學校的抗疫基金,唔知可唔可以幫到D?數據卡可能都okay, 因為我有時在街上,都會用電話直接上live course.

bobbob 發表於 20-2-25 14:18
有防疫意識係好事,不過唔少人極度恐慌,連廁紙柴米油鹽無厘啦更乜都搶,囤積居奇,想用嘅反而無得用,真係 ...

咪係囉 搞到我成家得返幾卷廁紙 想買返條都無,差啲要問朋友借廁紙

但最無厘頭係打刧廁紙

bobbob    發表於 20-2-25 16:15
‹ 上一主題|下一主題