用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 6 間學校 得一間 提供 live上課
樓主: cmhktong
go

6 間學校 得一間 提供 live上課   [複製鏈接]

bobbob 發表於 20-2-25 11:38
唔好話今次疫情先開始諗,識唔少公司自從sars後已經諗定有乜事時可以work from home嘅可能性,其實已經有1x ...
Work from home係外國一直好普遍,不少歐美地區工作既一星期係有兩至三日係home office。香港不少IT公司,十幾年前都開始彈性安排員工home office,只係香港人/中國人成日覺得見唔到人就好似唔係做緊嘢咁啫。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-2-25 21:40
如果返學可以全靠自己自修,相信唔少老師都非常開心。不過又咁諗,咁仲乜要返學?~~~
...

我都成日有同佢講笑,做你地老師就好好,吾洗點教書。如果問返學重點,除佐上堂,我唸最多就係人與人相處培養,仲有各種话動等等。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

IloveJJ 發表於 20-2-25 21:48
咁你哋學校用咩途徑呢?點樣跟進度很貼?

從觀察,online教學百分比真係好少,我知道有些友校會定時定刻一班坐定定online上堂,但試了些日子,某些科就熄了畫面,只聞聲音,我自已覺得online用意可以等同學keep住有返學感覺,但真實可以即時問到書有幾多作用。我嗰個學校 通常eclass 比功課,每日睇佢幾乎日日主科有功課要交,而且監控交功課相當嚴格,冇得走數。見佢地已經有測驗了數次。老師常用youtube教書,見都好清楚,而且可以返睇又返睇。真係想問書,老師都留了email同群組。老師差多翌日都改好功課。好似中文科,做错要重做,亦有評語,好多寫作功課。又例如英文,speaking,睇書,寫野都吾少。數就大量,又改得快,仲有分數龍虎榜。已經有些科目有了大測範圍,好多未教到 同學都已自發去讀,因為講佐一返學就會即刻測考。

IloveJJ 發表於 20-2-26 09:54
咁你哋都做得好貼進度喎!

我見你話online既百分比好少,不過我識既人都有,但比例就各有不同。

贊同,應該係更有效率,但學生要好自律先佩合得到。

我估中學最快五月開學,復活節假後先大學生後中學生…, 所以特別提醒佢,一返學就會好趕同即刻各科測考,所以吾可hea, 早些温,就會舒服好多。亦預埋八月先放暑假。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-2-26 08:54
Work from home係外國一直好普遍,不少歐美地區工作既一星期係有兩至三日係home office。香港不少IT公司, ...
唔係覺得,實在係有(大)部份hk人唔識自律,無人睇住就唔做嘢,你唔見一話wfh就有班人去行山打牌咩?仲要post上社交平台俾人見到。所以我識人公司係揀人wfh,由1x年前開始已經1星期wfh 2、3日。

hkpapa852 發表於 20-2-26 08:54
Work from home係外國一直好普遍,不少歐美地區工作既一星期係有兩至三日係home office。香港不少IT公司, ...

因為“國情”、“人種”唔同,正如外國自律式無人看管,自己消費付費的模式係華人社會唔work一樣。

行山果班係management trainee,大學畢業考得入去,唔係精英都係中上。懶散都算,仲要真心覺得無問題,post埋上網,毫無判斷力  

bobbob    發表於 20-2-26 12:03

回覆樓主:

行山銀行 (ー_ー)!!
責任感問題

bobbob    發表於 20-2-26 12:04

仔學校都無online,但要睇的字資料和交的功課真係唔少,還要自己搵資料,其實這是一個很好的機會俾小朋友學習自學,唔係下下要老師餵埋嘴邊

醒目開學勳章

zitaeric 發表於 20-2-26 11:24
行山銀行 (ー_ー)!!
責任感問題
wfh=work from hill

bobbob 發表於 20-2-26 10:54
唔係覺得,實在係有(大)部份hk人唔識自律,無人睇住就唔做嘢,你唔見一話wfh就有班人去行山打牌咩?仲要p ...

參考吓公務員嘅home office,有幾多個會係home做嘢咪知成效囉。口號還口號,真係home office堅有幾多人係自律~~~

就算外國嘅home office,咪一樣唔少都係不時反應遲滯。可以接受到等吓模式都ok嘅~~~

mcl203 發表於 20-2-26 12:18
參考吓公務員嘅home office,有幾多個會係home做嘢咪知成效囉。口號還口號,真係home office堅有幾多人係 ...
講起公務員home office 真係想呻幾句。各大政府機構搵唔到人,電話錄音full 嗮,糧照出,冇理由電話錄音都冇人清啩。

b3410 發表於 20-2-26 12:34
講起公務員home office 真係想呻幾句。各大政府機構搵唔到人,電話錄音full 嗮,糧照出,冇理由電話錄音都 ...

Home office電話係分開處理嘅~~~

以前有親人係公務員,佢話佢哋隔離位電話響爆都唔會代接,萬一接咗即係上咗身要做野~~~

gigayan 發表於 20-2-24 15:51
回覆 djf 的帖子

我小朋友個班, 只要有1個學生用唔到上網, 老師都唔敢開始online上堂......  ...

del....

samsam123321 發表於 20-2-26 16:56
一個字-懶

你意思係1個學生上唔到,就應該放棄唔理佢照上堂咁先唔係懶?

回覆 gigayan 的帖子

呢d嘢點可以一字簡化為懶

gigayan 發表於 20-2-26 17:59
你意思係1個學生上唔到,就應該放棄唔理佢照上堂咁先唔係懶?
放棄當然不好,不過不應該這樣就全部人都不做。應該搵方法幫呢個同學解決問題,齋等就唔好。而且如果呢位同學奉旨,我就係唔識,解決唔到,咁態度都有問題。具體困難具體分析,只要有心去解決,都會搵到方法。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-2-26 12:30
所以停課停工,正好係考驗實力既機會
係考驗人格,君子慎獨,有幾多做得到?

‹ 上一主題|下一主題