用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 UK UNI ~Physio
go

[英國] 2021 UK UNI ~Physio

毫無頭緒!請高人指教 !thanks
小女今年S5 ,打算dse後去uk讀physio ,今年9月會著手搞ucas申請,請問有冇suggestion?(唔想近london,因為太貴,再加上仲有個細仔跟尾)
謝謝各位高人!

寶貝瑜 發表於 20-2-22 17:39
毫無頭緒!請高人指教 !thanks
小女今年S5 ,打算dse後去uk讀physio ,今年9月會著手搞ucas申請,請問有冇 ...
Liverpool ?
https://www.liverpool.ac.uk/study/undergraduate/courses/physiotherapy-bsc-hons/overview/

租金一定平

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/physiotherapy

Liverpool 同 Birmingham 都可以考慮。學費 Liverpool 今年 21,300,正常門檻 AAB (554),Birmingham 今年 22,260,正常門檻 AAB。
兩地近大學一般 shared house 租金都介乎 70-90 鎊一星期。

另一二線大學 Coventry (物理治療系比較出名),今年學費 16, 400,正常門檻 ABB(544),shared house 租金一樣介乎 70-90 鎊一星期。

按名氣 Birmingham》Liverpool》Coventry。
按交通 Birmingham》Liverpool/Coventry

以上幾位太專業了!多謝
資料非常有用 !
我會再努力搵資料 ,有唔明地方再搵你哋指教!thanks !

我仔今年IB ,都係想讀physio, 佢選咗southampton, Coventry, UEA, Birmingham, Nottingham

Southampton 響南部,physio 排名最高,應該最難入

D學校係佢自己揀,要每間上去睇,大學要乜嘢requirement,學費,排名,收幾多international...做哂資料搜集,之後再選心儀五間入ucas.

我仔全部都要interview ,暫時有兩間有offer

omekmh 發表於 20-2-22 23:57
我仔今年IB ,都係想讀physio, 佢選咗southampton, Coventry, UEA, Birmingham, Nottingham

Southampton  ...

叻仔 恭喜您
Interview 全部online in 的嗎?
需要parents 一齊in嗎?

寶貝瑜 發表於 20-2-23 09:31
叻仔 恭喜您
Interview 全部online in 的嗎?
需要parents 一齊in嗎?

唔會家長interview. 一間響香港 in, 四間skype。

孩子大學,好多野都應該要放手比佢自己攪,佢地自己對果科有興趣就會主動揾多啲資料,我哋都係從旁比D意見,有時問吓佢進展係點!
當然你有資料係手,比佢參考都冇問題

事情準備下考ielts, 我聽阿仔話有D大學係會要你有intern ,咁暑假去醫院做下義工,理大物理治療有summer course ,我仔都有join, 等自己可以了解下呢科多D,做下準備

您好呀!我女都有揀Coventry 同UEA,但佢就讀ot,想問你仔仔in了 UEA未?因個幾月前有email 話將會聯絡我哋做interview ,但到現在仲未有消息,唔知會係miss了定點

save 發表於 20-2-24 21:13
您好呀!我女都有揀Coventry 同UEA,但佢就讀ot,想問你仔仔in了 UEA未?因個幾月前有email 話將會聯絡我哋 ...

UEA 1月中去阿仔學校做展覽,咁啱又有physio呢科教授,所以安排咗當日做interview ,offer 就好快出咗

另一間Coventry ,我知佢地有黎香港做展覽,有約過阿仔做interview, 咁啱我仔去唔到,改咗約2月頭做Skype ,早兩日收到offer.

一間啱啱Skype ,一間下星期Skype ,另外仲有一間未有聲氣

可唔可以叫阿囡send email去問下?

omekmh 發表於 20-2-24 22:05
UEA 1月中去阿仔學校做展覽,咁啱又有physio呢科教授,所以安排咗當日做interview ,offer 就好快出咗

另 ...

Coventry 我女就係1月的香港舉辦展覽時做了interview ,都係早幾日先收到offer ,我諗佢可能一次過發offer 。

咁我聽日叫亞女send email 問下先,謝謝你

coventry 同 UEA都好好
門檻又唔會太高

ee8289 發表於 20-2-25 15:14
門檻又唔會太高

請教下,如果比較埋澳洲Monash ,邊間好啲?

ee8289 發表於 20-2-25 15:14
門檻又唔會太高

多謝! mark 低咗 !

边兩間有offer? 如果已經有offer應該是今年2020year 1!

想請教,我仔apply Birmingham physio 唔成功,但叫佢轉讀exercise sports and health science, 有冇人試過?

soon 發表於 20-3-7 17:46
想請教,我仔apply Birmingham physio 唔成功,但叫佢轉讀exercise sports and health science, 有冇人試過 ...
有冇其他 offer? 始終 physio 轉專業

回覆樓主:

請問大家讀physio,要讀bio?

Man04 發表於 20-3-8 15:01
請問大家讀physio,要讀bio?
要讀bio? 一定要.

回覆樓主:

thanks