用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
樓主: Jane1983
go

文章分享

IloveJJ 發表於 20-2-22 12:04
咁就揀啲比較偏向國際既新派直資囉!

我仲諗住揀間左派俾佢⋯⋯

回覆樓主:

但有時諗其實係咪香港人捱慣捱到乜嘢都變咗理所當然。

係咪真係要7x24,捱更抵夜 。

舉例 老師返到屋企仲要做好多教學上嘅預備工作,放咗工都等於冇放工。

回覆 IloveJJ 的帖子

嚇佢唔比家用,大門即刻轉鎖wor。都幾激ga

我有時都會食柚,又無留意係減肥精品

Jane1983 發表於 20-2-22 11:52

讀國際學校有好多原因。咁多間國際學校,咁多學生,個個都有自己的故事。
之前有網友分享過一段ls vs is 學生的utube,好明顯is 是more articulate

回覆 MrBeast 的帖子

人人有自己要求。我唔會因為唔想小朋友辛苦,而使咁既錢。
我自己都係果條路走過來,有幾頂唔到的辛苦?係值唔值得的問題。出得咁多力,希望成果最大化。

唔係ga。而家我地呢代父母,應該真係無乜人會用「唔比家用,就換鎖」,掃地出門去嚇仔女ga。
我老公之前會講「我地老咗,唔使你照護」,「我地d錢都係留比你」的說話。即刻比我喝停。呢d咁既說話一d建設性都無。我同亞女講「立身行道,揚名後世,以顯父母」,睇你啦!

Jane1983 發表於 20-2-22 13:34

人人有自己要求。我唔會因為唔想小朋友辛苦,而使咁既錢。

我想at the end 是 roi, 當長期透支而成效不大,或對健康家庭關係有影響,咁就唔值law,wo enough background好難評論你文章中的個案。我覺得父母在小朋友小時應該是去培養價值觀而不是去死谷,試過幾次測考小朋友未溫熟,我都叫佢上床訓覺,因為第時出來搵工冇人會睇小學成績。不過利申暫時我亦唔覺得自己很成功,唔肯定小朋友到高中時會點

kirstyau 發表於 20-2-22 12:23
但有時諗其實係咪香港人捱慣捱到乜嘢都變咗理所當然。

係咪真係要7x24,捱更抵夜 。

好似投入社會一刻,就要賣命工作,咁樣做先係「盡責」。
想要一些「生活」質素,但只有換來「生存」才叫做對生命盡心盡力。

有一段時間,阿女壓力很大,我同佢講咗一句:萬大事有我,點睇我都夠養你一世。佢眼紅紅,之後壓力煙消雲散。事後一段時間,我問佢志願係咪啃老?
佢話:傻嘅咩,大個俾家用你係我責任,就算你夠養自己,點都要俾錢你地!
有時,佢地都只係想要個後盾,你support佢,佢就有勇氣去沖刺。究竟想佢人生為錢而沖刺,還是為自己理想沖刺,我希望是後者。

Yanamami    發表於 20-2-22 14:25

Jane1983 發表於 20-2-22 13:41

唔係ga。而家我地呢代父母,應該真係無乜人會用「唔比家用,就換鎖」,掃地出門去嚇 ...
我只會說第時你想做比人點個個定點人做野個個 ,和老闆會賞識你定第一個炒你

回覆 gigayan 的帖子

生活定生存,幾拼搏去追求成就,幾放鬆去提升生活質素,呢d每個時代唔同的人有唔同的領會和感受。
你同你女講,夠錢養佢一世,做佢最強後盾。佢因此可以放低壓力,繼續努力向前衝。重點係佢安靜下來,繼續向前沖,而唔係翹埋手。你問佢係咪啃老,佢的回答明顯覺得啃老係羞恥的事。黎d係你之前教落的價值觀。

養埋仔女過世,好多中產家長做得到。但以後呢?再下一代呢?呢一代無繼續努力,再下一代邊有錢栽培?難免就係走下坡。

除非有家業比小朋友繼承,否則出來做嘢,實會有比人點的日子。所以教養小朋友真係唔好太驕貴,否則佢真係頂唔順現實世界。

Jane1983 發表於 20-2-22 10:14
因為原文太長,cut咗d枝節。

@@@

平日playground K3 以上的小朋友真係好少見!香港地小朋友忙補習,課外活動就多。讀完大學又忙進修,拷cert,文中的例子很少吧!
香港人/中囯人的基因我覺得吳係好識hea的!以鬼佬的standard來講,我地無乜生活情趣的!

回覆 licpd 的帖子

新一代好似唔係咁,基因變異。
其實追求生活享受,或者唔想過勞,呢樣都係一個城市的正常發展。只不過條線畫係邊,會唔會過咗...