用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
樓主: Jane1983
go

文章分享 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-2-23 08:42
咁你要求係咪太高呢?
佢如果已經努力,有進步就唔好話佢啦!要讚賞喎!
...

我有贊佢㗎,不過佢只記得鬧佢D嘢。

Jane1983 發表於 20-2-22 23:18
回覆 little_yolky 的帖子

係呀,我就係諗,唔想佢一定要比家用,而走一條穩陣的路。我想佢趁後生,有本錢 ...

你放心啦,除非你屋企好窮,否則小朋友唔會因為要俾家用而揀條平穩既路,而係佢本來就鍾意平穩既路。

回覆 MrBeast 的帖子

無睇呀,不過呢樣我有信心教好佢。精明理財、應使得使,適可而止唔好浪費,物質的價值...我都有成日同傾。

回覆 little_yolky 的帖子

雖然日日對住,但我覺得小朋友變化好大,有時真係摸唔到佢。

回覆 IloveJJ 的帖子

可能係我太過慮。

Jane1983 發表於 20-2-23 09:27

無睇呀,不過呢樣我有信心教好佢。精明理財、應使得使,適可而止唔好浪費,物質的價 ...

傾之外,可以循步漸進地 empower 小朋友去make decision。之前買乒乓球拍,教練帶了塊試,最後㨂左塊中間價位的,但主要因素不是價錢,而是手感和合適現lev

IloveJJ 發表於 20-2-23 10:39
係咪因為你覺得佢哋太安逸?所以驚佢哋唔想去追求理想?

安逸就肯定,仲有係新一代追求的嘢,好多時係同積累財富無關。

我眼見好多名牌大學讀完出來,唔做專業,去Ngo做,賺好少錢,繼續食住係父母。有理想係好,清高係好,但咁樣好似唔係咁好...

呢d一早有,佢好細個開始,生活上好多嘢,例如買衫、文具、學咩課外活動、去邊度食飯、旅行地點、住咩酒店......我都會同佢一齊傾。小的嘢,佢的事情,我會放,在一定範圍內比佢自己做決定。大事,佢可以比input,但當然由我決定。

回覆 IloveJJ 的帖子

我想佢地貼地氣,可以兼善天下,但搵到錢先。

Jane1983 發表於 20-2-23 15:05
安逸就肯定,仲有係新一代追求的嘢,好多時係同積累財富無關。

我眼見好多名牌大學讀完出來,唔做專業, ...

名牌大學出嚟做NGO,可能係想吸收社會經驗,去一些發展中國家,尋求一些新嘅發展資源..... 莫欺少年窮呢~

個個行同一條路成功機會少好多,要做一番大事嘅人,行嘅路和常人一定有唔同嘅~

回覆 gigayan 的帖子

唔敢欺人少年窮,只係個個視錢財如糞土,邊個pay the bill啫

Jane1983 發表於 20-2-23 16:59

唔敢欺人少年窮,只係個個視錢財如糞土,邊個pay the bill啫  ...

時代巨輪不停在轉,賬單始終有人會付,每一個人每一個時間都有佢自己唔同嘅社會責任。

相反如果個個都去做大事,邊個去做7-11,OK,麥記呢?

擔心小孩hea住過一生,不如盡早教懂勞逸結合,教懂佢賺錢花錢,教懂他們享受是需要萬惡金錢,應該就無咁易會hea住過。

IloveJJ 發表於 20-2-23 10:23
咁正常既,咁又會唔會你要求佢既野,佢真係好努力都做唔到呀?

我叫佢唔準鬧家姐X婆咋喎!同埋要依時間表做嘢。

我已經好落力引導,希望佢接收到

‹ 上一主題|下一主題