用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
樓主: Jane1983
go

文章分享 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-2-25 12:02
回覆 IloveJJ 的帖子

呢d同理心和自我反省,我細個係受的。唔知道呢代小朋友點諗。
叻的人通常都是缺乏同理心

回覆 IloveJJ 的帖子

每個人性格唔同,細路哥要搵到佢的button先可以啟發到佢。
我有捐錢有做善事,但並唔係十分樂在其中。我有朋友做ftm之後,上門幫弱勢社群小朋友免費補習,既辛苦,上門又有安全考慮。

回覆 MrBeast 的帖子

咁講亦唔公平,同理心應該同IQ或者成就無關。

Jane1983 發表於 20-2-25 14:51
回覆 MrBeast 的帖子

咁講亦唔公平,同理心應該同IQ或者成就無關。
雖然未必有直接關係,事實是叻的人未必能理解平凡人諗唔佢諗嘅嘢或唔接受冇佢咁叻的人的意見。點解我會講呢,因為在「成」中,有不少來自精英班的同學也被invite 參加

IloveJJ 發表於 20-2-25 14:14
我有睇,亦贊成佢好多育兒方法,不過無留意呢點。

有一點我唔同你諗法,我唔會因應佢係standard professo ...
其實本書寫得quite 聰明,入面有不少內容都是based on 兒童心理學 derived techniques, 只不過佢以一個教仔故事型式演亦。
各C各法,你我再ou 落去都無用

MrBeast 發表於 20-2-25 12:31
btw, 大家有否諗過為何兒童教育(eg, 「成長的天)會cover同埋心呢?
reiterate 一下

MrBeast 發表於 20-2-25 15:30
其實本書寫得quite 聰明,入面有不少內容都是based on 兒童心理學 derived techniques, 只不過佢以一個教仔 ...
曾機何時都看好多育兒書不過實戰下來機年,發現好多時仔女點behave係天性,基因決定的!縂結下來是龍生龍,鳳生鳳!
讀書時曾經係外囯homestay,個媽咪係好勤力做傢務和工作的人,從來吾需要仔女幫手,連子女making bed都做埋!take care 埋大學學費,巨的仔女亦好感恩的!仔女大著都係專業人士,都無話嬾.
講講下小朋友都係需要父母的身教!

MrBeast 發表於 20-2-25 12:49
咁你應該知她也有用這方法,who am i to argue w a stanford professor?

若本身仲未有桶金,岩唔岩用?~~~

licpd 發表於 20-2-25 15:50
曾機何時都看好多育兒書不過實戰下來機年,發現好多時仔女點behave係天性,基因決定的!縂結下來是龍生龍, ...
原則上我同意的,同時我亦相信命運是可以改變,能力許可點解唔試下。
非常同意身教的重要性,努力同時亦要靠些運

mcl203 發表於 20-2-25 15:53
若本身仲未有桶金,岩唔岩用?~~~
well, 就以某位好打得的人士為例,小時本身都不是富有,又好似唔係好work

MrBeast 發表於 20-2-25 17:27
well, 就以某位好打得的人士為例,小時本身都不是富有,又好似唔係好work  ...

桶金少D都只可以去吓學游水...美國果間就唔易諗...除非坐船去 ~~~

BTW...若一樹無成...去出本育仔失敗心得...你估仲有無人買呢??....

mcl203 發表於 20-2-25 17:42
桶金少D都只可以去吓學游水...美國果間就唔易諗...除非坐船去 ~~~

BTW...若一樹無成...去出本育仔失敗心 ...

當然當然,佢之前有出其他parenting 書,什麼30樣不應做的事,我連借都費事。
至於那本三個士彈福,唔記得點解會借,最主要是因去旅行可以kill dead time, 不過turn off 又ok

MrBeast 發表於 20-2-25 17:22
原則上我同意的,同時我亦相信命運是可以改變,能力許可點解唔試下。
非常同意身教的重要性,努力同時亦要 ...
吾好誤會,我吾buy 宿命論的!努力機時都重要!

licpd 發表於 20-2-25 19:45
吾好誤會,我吾buy 宿命論的!努力機時都重要!

咁啱昨天聽到k kwong 電台訪問,都幾interesting

https://www.rthk.hk/radio/radio2/programme/musicinaction/episode/624096?fbclid=IwAR2QUAQtTUGxr3tEGe31jKCB33v6wob6krVIObHS9X27T-07nY0EB-DM0Fs

回覆 licpd 的帖子

基因係緊要,前人講的「龍生龍,鳳生鳳」亦有道理。
不過,人生係好奇妙,溝吓溝吓,亦時時有人種基因六合彩的,所以幾時都要努力,唔好放棄。

little_yolky 發表於 20-2-25 12:19
老公可以,男友唔可以。

女婿要交家用和租金嗎?

IloveJJ 發表於 20-2-25 11:15
你為何這麼怕寂寞?如果你女兒結婚生仔,你也不會寂寞呀!

寂寞是甚麼我也說不明白,我有自己的生活和愛好,不過還是想和女兒在一起。

asweetmom 發表於 20-2-25 22:07
女婿要交家用和租金嗎?

唔可能免費吧?到時我退咗休,水電煤唔通唔駛錢嗎?
‹ 上一主題|下一主題