用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文章分享
樓主: Jane1983
go

文章分享

MrBeast 發表於 20-2-22 17:08
家用老一輩較著重,到我地呢代,可能仲要幫子女比首期

到我地老at at, 最想都是子女幾忙都來 ...

係。我阿爸一直好想去北京。佢果代人好愛國,好想去睇下首都。可惜我一直無同佢去,依家佢只能臥床,好後悔⋯⋯

回覆 MrBeast 的帖子

我地兩老自己睇,我女呢期唔鍾意睇電視,寧願自己坐係隔離睇YouTube。
其實好可惜。以前佢肯一齊睇,我睇煲劇睇到一d少年人未婚生仔,人生derail晒的故事。睇完唔晒講,佢心領神會。明明可以去睇呢個世界、發展自我的年紀,天大地大。女主角卻變成終日柴米油鹽,餵奶換片,為乜呢!

回覆 IloveJJ 的帖子

係。重點係出去闖吓,睇吓呢個世界,一展抱負。家用的嘢,有我會收ga,不過唔係最緊要的事。

回覆 MrBeast 的帖子

你孝順父母,佢由細到大睇到。長大後,自然就會跟住做。

回覆 little_yolky 的帖子

咁就得啦!中學先發力都唔遲。最緊要讀得掂,讀得開心,人生漫漫長路。

little_yolky 發表於 20-2-22 18:11
咁點解佢要唔俾家用呢?

我女?我女係我話養佢過世,都話唔要啃老,點都要俾家用因為呢個係佢長大後嘅責任。

佢覺得如果我要開口講到明,甚至講明唔俾家用嘅話就唔係屋企一份子,佢會對呢種言論好反感,佢反駁係咪放低錢,之後咩都唔理都可以。

所以,我覺得唔需要講到咁明咁盡,你做俾佢睇,演繹俾佢睇對父母應付責任,佢大個會識做。

都係。其實大家都係講緊要佢地生性、有責任心,對自己人生和家庭有commitment。

IloveJJ 發表於 20-2-22 18:44
以前既人,想留學唔係咁易,好多時出來工作賺錢,儲埋先去留學。

想創業,會做到儲到錢去做。

感恩、珍惜、責任,呢d以前好基本的價值,而家變得好難得。

我家用唔care,但經常會同個女講錢,講錢的價值和用法。每月同一筆錢,可以係比小朋友交學費,可以供新車,可以買名牌手袋,可以係經常食豪d...唔同用法,意義係邊。

IloveJJ 發表於 20-2-22 18:26
有無講咩事咁大壓力?

我仔係中一感到大壓力,因為感到同學比以前既叻。

阿妹話,佢覺得自己已經好努力,但係我成日話佢,樣樣都話佢做得唔啱,做得唔好,佢覺得好辛苦。佢係咁講。

Jane1983 發表於 20-2-22 18:31

咁就得啦!中學先發力都唔遲。最緊要讀得掂,讀得開心,人生漫漫長路。 ...

我都係咁諗。反正我屋企DNA都既長命。

Jane1983    發表於 20-2-23 09:06

gigayan 發表於 20-2-22 18:33

我女?我女係我話養佢過世,都話唔要啃老,點都要俾家用因 ...

睇情況啦。有時我哋會覺得唔駛講對方都會明,但原來唔係咁。將自己心想既向對方講明,無乜唔好,避免誤會。

Jane1983 發表於 20-2-22 18:24

係。重點係出去闖吓,睇吓呢個世界,一展抱負。家用的嘢,有我會收ga,不過唔係最緊 ...

即係,家用唔同要佢哋養。家用係佢有工作能力時,一齊住時對家庭開支既分擔。佢哋都有份用。佢唔住屋企搬出去一定負擔更重。所以睇唔到有唔俾既理由。

但係要出去闖當然又唔一定要俾錢屋企了。

係呀,我就係諗,唔想佢一定要比家用,而走一條穩陣的路。我想佢趁後生,有本錢追求理想,燃燒吓。

Jane1983 發表於 20-2-22 19:11
感恩、珍惜、責任,呢d以前好基本的價值,而家變得好難得。

我家用唔care,但經常會同個女講錢,講錢的價 ...
有冇看過狀元港姐阿媽本書,其中都有提到getting kids involved in big family finance decisions.  小朋友要懂得什麼是just nice to have,邊d是值得pay a premium