用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼兒園停課收全費
樓主: tsechi
go

維多利亞幼兒園停課收全費   [複製鏈接]

我自己就唔想好似台灣咁,復左課,點知有學生中左招,搞到全班同學同老師50幾人都要隔離。呢排仲不斷有新cases..真係要睇定啲...

Btw 我個仔係veo 讀K2, 琴日大家有冇收到通告? 學校話7月會額外安排夏令營俾學生,都成個禮拜長的,唔使錢喎,仲話校巴同lunch都包埋喎,算喺咁喇veo其實真係幾有heart, 所以我仔一直都好鍾意返學,而家咪嘈住話要返學,佢知道有夏令營好興奮

Btw I still cannot buy masks, I live in kln east, 知唔知邊度容易買到? Or 有冇人最近網購成功冇cut單?可否分享網址

yoyojoma 發表於 20-2-28 18:36
我自己就唔想好似台灣咁,復左課,點知有學生中左招,搞到全班同學同老師50幾人都要隔離。呢排仲不斷有新ca ...

請問是成人,定係小童口罩?我見好多藥房都有賣。系貴些,買一盒先頂著吧。

yoyojoma 發表於 20-2-28 18:36
我自己就唔想好似台灣咁,復左課,點知有學生中左招,搞到全班同學同老師50幾人都要隔離。呢排仲不斷有新ca ...

請問你係邊個campus ? 通告寫到明summer camp 係冇校車。

停課兩個幾月,只係一個星期summer camp 我覺得不足夠。。

littlekitty73 發表於 20-2-28 20:54
請問你係邊個campus ? 通告寫到明summer camp 係冇校車。

停課兩個幾月,只係一個星期summer camp 我覺得 ...

我地campus通告寫7月summer camp有校車。

反而我想知summer camp係做咩,係唔係正常上堂定係玩?如果係跟搓正常課程點解會叫summer camp

我比較失望係

老師照返工照收人工,咁係咪可以拍多d片,甚至用ZOOM視象上堂呢?

錢照收,茶點錢果d俾佢吞左無所謂,但學校應該要有配套,唔係坐喺度等復課

我自己做銀行,我公司疫症期間做多好多嘢 - 拍片、出eDM教人點上網轉帳,教人點上網買股票唱外幣,目的得一個 - 我哋知疫症帶黎好多唔方便,但我哋希望為客人帶黎最少不便,而唔係坐喺度等復工先提供「正常服務」

我明白停課唔係學校所願,老師也要照收人工。

可是,所準備的教材實在太差,有部分的影片收音差,有部分只是讀故事書和唱歌。我覺得嘉芺姐姐的片段更好!

其實有這樣多分校,應該更合理地分享資源,每間學校派一小部分老師拍片,另外的老師應該研究怎樣優化教材!

lamlamlamyee 發表於 20-3-1 16:24
我明白停課唔係學校所願,老師也要照收人工。

可是,所準備的教材實在太差,有部分的影片收音差,有部分只 ...

Exactly
唔同分校係咪可以分享資源?一間拍左片,間間可以分享?

pickballboy88 發表於 20-3-2 09:48
Exactly
唔同分校係咪可以分享資源?一間拍左片,間間可以分享?

是各自為政的!是管理層的問題!
若統一處理,我相信影片質素會好很多,老師亦有多些時間做Zoom meeting和學生有interaction.

請問有冇人好似我咁,已經退學,雖然仲要比兩個月學費

回覆 lckfwylyk 的帖子

小朋友咩年班?  因為要讀佢個K,所以被迫繼續

維記有錢人多,應該都會照交。
另外,如果K1 K2 的你退了,復課時你點算?
學校營運都係要錢,佢唔似其他公司可以裁員,裁左復課邊個教?
減唔減,我覺得對於呢的「名貴」學校只係商業決定。
老老實實,就算有50%人唔讀退學,我可以肯定佢至少到下年開學都仲頂得住。

學校PR 都有好多打手係度!

Miffylai1220 發表於 20-3-3 21:31

I totally agree

lowbidle 發表於 20-3-3 11:37
回覆 lckfwylyk 的帖子

小朋友咩年班?  因為要讀佢個K,所以被迫繼續

PN班,維記都有一堆大陸同學,小朋友咁細,復課後都唔敢比佢返學住。又令我諗起之前大女比同學傳染甲感,真係唔係講笑...
如果跟之前沙士分段復課時間表,幼稚園復課應該最快係5月尾....
其實今次疫情下,對學校有小小失望,無奈學校管理及團隊質素如何今次真係見真章的...

lckfwylyk 發表於 20-3-4 00:18

PN班,維記都有一堆大陸同學,小朋友咁細,復課後都唔敢比 ...

Same here, 大量大陸同學

Miffylai1220 發表於 20-3-3 21:31

去呢度傾,實際舉咗例子PR唔敢覆:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814470 維多利亞的教材質素(not CWB

tummypooh 發表於 20-3-3 14:44
維記有錢人多,應該都會照交。
另外,如果K1 K2 的你退了,復課時你點算?
學校營運都係要錢,佢唔似其他公 ...

我覺得不減價可以,但你看看維記提供的資源和其他集團式學校的資源,便覺得維記名過其實!

請管理層認真處理教材和資源問題。
課程發展部比PR重要!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814470 維多利亞的教材質素(not CWB

回覆 lamlamlamyee 的帖子

慘在佢應該諗住自己大把客,走左都會有人填返。咩都懶理。

tummypooh 發表於 20-3-4 13:02
回覆 lamlamlamyee 的帖子

慘在佢應該諗住自己大把客,走左都會有人填返。咩都懶理。

“To help child care centres tide over the financial difficulties, the department launched the special grant and encouraged those centres to correspondingly adjust downwards the monthly fee to alleviate parents' financial burden.”

“The special grant would be given to aided and non-aided child care centres, including those attached to kindergartens for children aged 0 to 3.”

是2月27日政府新聞署發放的新聞,學校沒有任何動靜,會唔會連社署比的津貼都食埋,錢對佢哋來講唔通真係咁緊要?

lckfwylyk 發表於 20-3-3 10:29
請問有冇人好似我咁,已經退學,雖然仲要比兩個月學費

我哋都退咗,不過早兩日學校email話兩個月notice縮至一個月
‹ 上一主題|下一主題