用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼兒園停課收全費
樓主: tsechi
go

維多利亞幼兒園停課收全費   [複製鏈接]

Jackiewuuuuu 發表於 20-2-25 22:13
我地唔係銅鑼灣果間,真係好少video 無咩backup。 如果佢有用心做嘅,我唔介意俾,但我地果間真係好少onlin ...

請問係邊間分校?

chan123123 發表於 20-2-25 11:49
維記家長大部分都有錢所以唔care嗰一兩個月啦。

咁我絕對係小部份,個個月白交8千幾,肉赤

我諗緊退學,摷左手冊,要兩個月通知

FAMILYOFLOVE 發表於 20-2-25 20:23
明白家長好心痛,但學校都要出糧比老師,交租

還要安排人手在學校照顧有需要學生

同意
但有d分校,例如何文田,係自己物業,其實係咪完全無空間減收費?

回覆 Jackiewuuuuu 的帖子

Cannot agreed more. 小朋友完全沒有興趣看,可以說是無heart.

Jackiewuuuuu 發表於 20-2-25 22:13
我地唔係銅鑼灣果間,真係好少video 無咩backup。 如果佢有用心做嘅,我唔介意俾,但我地果間真係好少onlin ...

同意呀!

Im K3 user , very disappointed at their arrangement , they are not doing anything neither fee adjustment or make up class . Everyday we get 10min video that is, homework only given this week and the online video is totally irrelevant to the home work . 9 5 8 8

cutebama 發表於 20-2-26 22:22
回覆 Jackiewuuuuu 的帖子

Cannot agreed more. 小朋友完全沒有興趣看,可以說是無heart.  ...

I found it boring too , teacher literally read the story book out for 3min ... I can just YouTube

話佢唔驚無人讀,st cat 好驚無人讀咩,完全唔會囉,但人地一知停課立即自動減學費。人人話York money school, 人哋都立即減學費仲有補堂。
我而家覺得Veo 先至係淨係向錢看,
都係果句,而家人人都共度時艱,
點解佢地就要人体諒,佢哋又唔体諒下學生家庭呢?
都係果句,既然你要收足全費,我見到你地係盡力做嘅,我都覺得俾係應該的。
但你知佢hea你,仲要俾足,依個先係最頂住條氣嘅地方

回覆樓主:

銅鑼灣前兩日出左通知
會安排補課
當然都補唔足停咁耐既時間

我都覺得好肉痛
唔似其他家長大把錢
不過如果退學,明年冇學返仲煩
同埋我覺得大家都係受害者

其實姐係你都未必會主動同公司講減人工共度時艱啦
所以我體諒既,唯有硬食

認為最衰都係正苦囉...防疫做得唔好...

Jackiewuuuuu 發表於 20-2-26 23:21
話佢唔驚無人讀,st cat 好驚無人讀咩,完全唔會囉,但人地一知停課立即自動減學費。人人話York money scho ...
十分同意!。你理直氣壯哋收全數,家長俾得就預期你提供返有咁上下質數既網上教材,令小朋友在家也能學習,如時間太短未能準備或沒足夠經驗,老實講,即使採購一套教材臨時使用都要啦,收緊呢個價錢,買完都也餘下不少盈利啦!又遲遲都不告知補課方案!
相信將會越來越多家長退學,4月底俾你返學,你覺得會完全安全嗎?
這位VEO管理層很快會承擔不肯減學費這錯誤的商業決策。

cutebama 發表於 20-2-27 00:19
十分同意!。你理直氣壯哋收全數,家長俾得就預期你提供返有咁上下質數既網上教材,令小朋友在家也能學習, ...

D教材真係咁差?

銅鑼灣我覺得可以接受。唔知係咪我要求低。
定VEO真係唔同?

我班既老師都好responsive
覆email都覆得好快。
support唔錯

同埋即刻安排我地拎下學期教材
會比清晰指引要做咩咁囉

補課安排都好清楚,睇到佢地已經算補到盡

點都留返少少位比老師們放個短暑假咁囉

cutebama 發表於 20-2-27 00:19
十分同意!。你理直氣壯哋收全數,家長俾得就預期你提供返有咁上下質數既網上教材,令小朋友在家也能學習, ...

個個月有profit 我們家長預咗比呢個數但係都會肉痛,比得呢個學費講真我expect好啲service lor .... 係,老師係有返工準備教材但每天不用對住D monkey 仔,家長們在家分擔咗老師工作,調整學費加補裡真係合埋

回覆樓主:

攪更多e-learning 都不能取替小朋友真正上堂學秩序規矩,冇理由唔補堂,而家話有summer camp 1week ... miss咗兩個月上堂,補1週summer camp 有何用?维記真係越嚟越差。名大過實。

我從來未見過咁差的教材,3分鐘video,然後就讀圖書用返哂上課的材料, 我估啲老師同校長應該脫曬節, 以為網上同課堂係一樣。網上只不過係一個熒幕, 課堂上有唔同嘅老師 ,吸引佢哋 同指導佢哋, 如果咁嘅video有用我就唔使叫小朋友返學喇, 佢一早應該唸到呢個問題 應該在外採購教材 或者減學費 又或者在暑假完全補課, 畀家長有一個交代, 明白要出糧畀老師 同交租 ,但老師在家裏又做什麼呢? 生產力又如何? 學校政策應該彈性一點, 不應該如同政府機構, 完全唔同意學校冇補課或減學費 嘅措施, 處理太差, 管理層有問題, 做法不合理。

學校這樣的做法令我聯想到學校只是一個牟利嘅機構而不是真真正正為學生好, 學校管理層應該要以 全學校生產力低要作出負責, 及提出方案, 而唔係大石砸死蟹冇得退就冇得退!

Miffylai1220 發表於 20-2-27 09:58
學校這樣的做法令我聯想到學校只是一個牟利嘅機構而不是真真正正為學生好, 學校管理層應該要以 全學校生產 ...

同意,真係感覺比較求其。

I am K3 user
真係對學校政策非常失望
我仲要返全日班,佢連午餐膳食費都唔退,其實變相賺多左
如果佢eLearning 做得好,我唔介意。但現在每天只有幾分鐘video,無真正敎學,只係將敎學責任和功課拋番比家長,真係好難接受

回覆樓主:

咪玩la ,miss 咗成9-10個星期返學,而家話補6堂

siubobo1507 發表於 20-2-27 20:31
I am K3 user
真係對學校政策非常失望
我仲要返全日班,佢連午餐膳食費都唔退,其實變相賺多左

據我所知越來越多家長唔滿意出聲,大家一定要俾啲壓力校方做返啲嘢

半日班9000全日班double ...減哂fix cost 一定有調整空間,唔講都無所謂,如真正從學生角度出發一定補課

我嘅諗法係就算4月開學,我都未必會俾小朋友返學住,因為你根本唔知其他小朋友嘅身體狀況。
我個女都系讀緊九龍嗰邊,not cwb ..其實咁多突發嘢,佢哋都算跟得幾好。早兩日學校話返開學後會延長返學時間, 好似都每日延長成半粒鐘, 都ok 喎。
我都有陪個女一齊睇d learning video , 都睇得出D老師有用心去做,當然,你話去到返學嘅氣氛就一定冇可能,我暫時都會體諒。有Dvideo 老師親身演繹,阿囡一見到老師好開心𠺢。始終冇人想武漢肺炎喺香港爆發。
‹ 上一主題|下一主題