用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知跨唔跨網好!
go

唔知跨唔跨網好!

本身荃灣邊緣生,((其實都唔知係咪邊緣!))
因一時又話B1尾生,一時又話B2生,全級44。
甲已填左兩間葵青1B去IN,但一直都知甲部機會唔大,
初時諗住努力在呈三追返,可坐正做B1生。但而家冇機會追!

諗緊好唔好繼續跨網去葵青1B/1C,定係退一步在留在荃灣乙一填B2A?

jennywkwk 發表於 20-2-21 17:02
甲已填左兩間葵青1B ...

未攪清楚到底屬B1c定B2a,大抽獎佈署會十分難選擇喎?!

回覆 jennywkwk 的帖子

問清楚班主任先,睇吓小朋友係Band one定係Band two,咁就唔使煩啦

有冇上年既派位資料?大約幾多人入band1? 咁就大約可以估計下企响咩位置

jennywkwk 發表於 20-2-21 17:02
甲已填左兩間葵青1B ...

荃灣邊間小學? 等大家幫手諗諗,邊緣人去邊都要小心!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

manman33 發表於 20-2-21 19:30
回覆 jennywkwk 的帖子

問清楚班主任先,睇吓小朋友係Band one定係Band two,咁就唔使煩啦 ...
唉,佢係一個唔值得信任的班主任,見家長時佢直頭叫我地去B2B學校,話一定會入!
咁44都唔洗直去B2B,B2A唔得咩?咁鬼唔知咩?不如叫我去B3學校啦,更加會收添!

hohoho36 發表於 20-2-21 20:44
有冇上年既派位資料?大約幾多人入band1? 咁就大約可以估計下企响咩位置
學校係無好明確地公佈幾多學生入邊間中學!
不過我有問之前家長,40都有入到B1學校!

gracelam 發表於 20-2-21 20:59
荃灣邊間小學? 等大家幫手諗諗,邊緣人去邊都要小心!

二線的小學

我初時有諗搏乙時填葵青的B1C,如搏唔到就回荃灣叩B2A
但而家多間中學取消面試,呈三又取消埋,大家策略可能有變!
所以我又縮,不如留在荃灣乙一直填B2A,
但係咪如好多人爭,自己個NO.又唔靚都係入唔到!

我都唔知繼唔繼續搏好????

jennywkwk 發表於 20-2-22 11:29
二線的小學

原本打算自行搏唔到統一返荃灣揀B2A中學,宜家統一揀B2A中學,似乎,兩者嘅選擇係無分別~~~

mcl203 發表於 20-2-22 12:17
原本打算自行搏唔到統一返荃灣揀B2A中學,宜家統一揀B2A中學,似乎,兩者嘅選擇係無分別~~~
...
唔係,原先係打算統一葵青B1C,如派唔到唯有回荃灣叩B2A

但而家係咪唔好咁進取,直接留在荃灣統一填B2A?

jennywkwk 發表於 20-2-22 12:23
唔係,原先係打算統一葵青B1C,如派唔到唯有回荃灣叩B2A

但而家係咪唔好咁進取,直接留在荃灣統一填B2A?

都係果句,你兩個想法基本上係一樣~~~

兩個方法嘅統一階段,都係視乎你嘅隨機號碼是否有優勢,兩個方法參與嘅真正參與嘅人數亦近乎係一樣,除咗有DD人仕開咗牌睇過唔岩心水,放棄自行offer去統一再搏過~~~

PS,自行取錄咗,可否通知該中學放棄offer,我係唔知是否可行~~~

回覆樓主:

何小?

jennywkwk 發表於 20-2-22 11:29
二線的小學

真係要知邊間小學先估到呀!你地既名次是呈分名次定級名次,是否兩次的累計呈分名次?結果都會差好遠!

邊間中學是你心水合適的?

mcl203 發表於 20-2-22 12:28

都係果句,你兩個想法基本上係一樣~~~
如甲的學校收左係唔會去大抽獎
我係諗係咪要咬住B1學校唔放,定係穩陣直填B2A

jennywkwk 發表於 20-2-22 13:42
如甲的學校收左係唔會去大抽獎
我係諗係咪要咬住B1學校唔放,定係穩陣直填B2A
...

視乎你入咗該B2a中學是否甘心,後悔程度極底。

YmOra 發表於 20-2-22 14:17
視乎你入咗該B2a中學是否甘心,後悔程度極底。
咁做佢亞媽係想佢入B1,但奈何如佢成績同運氣唔好唯有諗命!
所以我諗緊搏唔搏轉區去葵青B1?係咪唔好大想頭留在荃灣B2A。
但荃灣果間B2A好好好hit,都唔係肯定可抽入!

subb 發表於 20-2-22 13:15
邊間中學是你心水合適的?
陳兆民

jennywkwk 發表於 20-2-22 15:40
咁做佢亞媽係想佢入B1,但奈何如佢成績同運氣唔好唯有諗命!
所以我諗緊搏唔搏轉區去葵青B1?係咪唔好大想 ...
你心儀嘅B1中學和B2中學都係要搏,如果決定唔到不防給孩子選擇,俾佢揀間佢喜歡的,又或者你認為邊間比較適合孩子成長嘅就選擇邊間,也是好方法呢!我嗰區九龍城區,會有部份屬B1c至B2a邊緣人嘅亦有不咁心响九龍城區唔搏下B1中學就直接乙1填B2a中學,有的會搏有的會保守。

如果,你認為孩子屬B1生機會十分大,乙1填B1會存在抽入之機會率,填B2中學就更加係100%必入。

相反,你認為孩子屬B2生機會十分大,乙1選B1中學會是0%機會,填B2則有機會抽入或無機會。

情況只有兩種,絕不能又怕入唔到B1又怕入唔到B2。不過,也明白你的擔心,其實可否再聯絡下老師或學校的升學主任老師問下歷來派位情況,務求掌握多DD自己孩子嘅Banding。努加呀!

jennywkwk 發表於 20-2-22 15:40
陳兆民

有冇考直資?考直資試水温,有band 1尾offer可以博下轉區乙一放陳小民。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!