用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brisbane中學
樓主: littlecutiebaby
go

[澳紐] Brisbane中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

shirleyfoo1213 發表於 20-5-14 12:17
回覆 jcy 的帖子

請問你是用citizen 身份入Indooroopilly State High 嗎?是否住catchment area 就可以直 ...

Sorry依家先睇到你問題,我只係international student,如果係citizen就要catchment area先可以報,有位就入得,我女好多同學都係住indoor附近

Thank you

回覆 jcy 的帖子

我兩女打算2021 報讀indoorooppilly state high7班及11班 想了解怎樣找homestay 大多agent 話citizens要自己找學校及homestay?你女女讀几年班? homestay要自己乘車去校嗎?

醒目開學勳章

ccchui 發表於 20-6-30 12:48
回覆 jcy 的帖子

我兩女打算2021 報讀indoorooppilly state high7班及11班 想了解怎樣找homestay 大多agen ...

你本身係citizen? 如果係既話用返catchment area自己搵學校...agent唔會幫你...如果citizen有地址...更加唔駛搵homestay? sorry我唔係太明你想問咩

回覆 jcy 的帖子

2公婆都留港工作 只是2女(citizens)去澳洲讀書 沒澳住址 所以要找homestay 不知從何入手

醒目開學勳章

ccchui 發表於 20-6-30 16:56
回覆 jcy 的帖子

2公婆都留港工作 只是2女(citizens)去澳洲讀書 沒澳住址 所以要找homestay 不知從何入手 ...

如果咁樣,不如你直接sd email比學校睇下佢地可唔可以幫忙,以indoor黎睇,因為我只係熟呢間,我知既係學校本身已經有一班熟悉既homestay家長for 國際生,只係佢地可唔可以幫你,不過以我呢一年同學校既聯繫,我覺得佢地好helpful,我有任何問題搵老師校長,佢地1-2日左右已經有回覆

回覆 jcy 的帖子

交通方便嗎?大女未夠年齡考車 你女女讀几年級?

醒目開學勳章

ccchui 發表於 20-7-2 14:08
回覆 jcy 的帖子

交通方便嗎?大女未夠年齡考車 你女女讀几年級?

方便呀,步行去indooroopilly shopping centre大約10分鐘,果度係大站好多車揀,夏天唔想行既話學校旁都有巴士站可以坐過去轉車,同一個zone,大部分學生都係坐巴士返放學,一係就行返學

2021學校再起好一個multi purpose hall

回覆 jcy 的帖子

Thanks I contact the school to ask the endorsement in this movement

回覆 jcy 的帖子

收到學校回覆了 `For outside catchment enrolments commencing in 2021, we will hold your application on our future student/wait list database, and advise further once we have completed our review process during Term 3, 2020.'
但只是waiting list 要等team 3 review
不知有冇幾會

回覆 jcy 的帖子

請問由indooroopilly去其他地區是否不方便?因我侄仔原本有意揀indooroopilly 的公校,但被一位朋友勸說不要選該區,出入要經過收費的橋(很貴的嗎?),常塞車等.......

醒目開學勳章

lpanna 發表於 20-12-15 21:43
回覆 jcy 的帖子

請問由indooroopilly去其他地區是否不方便?因我侄仔原本有意揀indooroopilly 的公校,但 ...
Indro好方便喎...佢個shopping mall好大...巴士大站interchange...又有火車到...唔明你朋友所講過橋係咩意思? 揸車? 如果translink計...佢係zone1&2交界位...

回覆 jcy 的帖子

應該是指揸車出入有條橋要俾錢,話未有政府免費橋,樓價又貴,叫侄仔唔好揀該區。聽你咁講,其實indo唔係咁差啫,交通即係去brisbane其他地區都方便?住indo交通費又會否特別貴?唔好意思,我自己唔太熟,唔知zone1 and 2係乜

lpanna 發表於 20-12-16 16:09
回覆 jcy 的帖子

應該是指揸車出入有條橋要俾錢,話未有政府免費橋,樓價又貴,叫侄仔唔好揀該區。聽你咁 ...

你親戚住當地?佢指邊條橋?如果住Indooroopilly 讀Indooroopilly high school 踩單車就到,揸車最多10分鐘,唔駛過任何橋。你問清楚親戚先

lpanna    發表於 20-12-17 22:15

醒目開學勳章

lpanna 發表於 20-12-16 16:09
回覆 jcy 的帖子

應該是指揸車出入有條橋要俾錢,話未有政府免費橋,樓價又貴,叫侄仔唔好揀該區。聽你咁講,其實indo唔係咁差啫,交通即係去brisbane其他地區都方便?住indo交通費又會否特別貴?唔好意思,我自己唔太熟,唔知zone1 and 2係乜

唔緊要呀...我之前都唔清唔楚都係靠網上搵資料同埋實地睇過先知...

我無係果邊揸過車又無留意係咪有收橋費...但係睇返google map又唔覺有提到果段路會有收費...果度樓價都少少貴既...因為真係算方便...以唔係CBD黎計佢交通去邊都好多車揀...所以貴少少都正常...

另外果邊坐車主要用巴士/火車...都係由tranlink 承辦...佢地坐車用zone計費用...zone 1<> zone1就1個價錢...zone 1<>2就另1個價錢...如果我無記錯...只要係同1個zone入面2個鐘內點樣轉車法都係計1次錢...

如果一般生活上都係zone 1&2以內遊走

lpanna    發表於 20-12-17 22:11

jcy 發表於 20-3-1 04:36
上年the gap收左我女,agent形容呢間係對成績好谷,但係我女就想最後我地都放棄offer揀左indooroo ...

你的agent好嗎?可否介紹我?thx

可否推介Brisbane有寄宿的中學?男仔,想在y9/10時去!謝謝!

請問學費及寄宿費用,每年大約開支多少

babycute2009 發表於 22-1-24 20:27
請問學費及寄宿費用,每年大約開支多少

這個視乎你讀邊一間學校
‹ 上一主題|下一主題