用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brisbane中學
go

[澳紐] Brisbane中學

請問The gap state high school 學校有冇家長知學校教學質素及師資如何?另外,難入嗎?而st aidan's anglican girl's school 好嗎?我其實衹能看網上排名,不太清楚實質情況,謝謝

St Aidan 成績好好,但可惜沒有boarding

回覆 taifiona 的帖子

請問你有親戚在Brisbane嗎?

有朋友,不過都係住學校安心D
親戚朋友都唔會幫你睇得咁緊

醒目開學勳章

littlecutiebaby 發表於 20-2-20 15:40
請問The gap state high school 學校有冇家長知學校教學質素及師資如何?另外,難入嗎?而st aidan's angli ...

上年the gap收左我女,agent形容呢間係對成績好谷,但係我女就想最後我地都放棄offer揀左indooroopilly state high,so far讀左2個term佢覺得indoor好好,唯一唔習慣係佢話覺得Brisbane 超熱

回覆 jcy 的帖子

Indooroopilly好似讀IB,又5駛着校服,我之前都睇過,你女住homestay?the gap成績都5錯,老師谷定家長谷呢?

醒目開學勳章

littlecutiebaby 發表於 20-3-1 18:56
回覆 jcy 的帖子

Indooroopilly好似讀IB,又5駛着校服,我之前都睇過,你女住homestay?the gap成績都5錯, ...
yes...Indooroopilly有得揀IB...唔駛著校服...睇排名2間差唔多...唔同網既排名都唔同...我女因為indoo本身有HSP...佢唔想再重新適應新學校...所以唔想揀The gap...當時都1516架...因為the gap其實我個人係幾鐘意...而當時indoor一早已經公佈收滿海外生...agent同我地溝通時...就話我地要放棄左the gap先...再thru EQI去搵indoor問下收唔收...
我女住homestay...係學校幫手搵家庭...樣樣都好好...唯獨唔比開冷氣

jcy 發表於 20-3-2 14:06
yes...Indooroopilly有得揀IB...唔駛著校服...睇排名2間差唔多...唔同網既排名都唔同...我女因為indoo本身 ...

我都有留意Indooroopilly ,請問多唔多中國人? 校內有冇歧視和欺凌? 學生友唔友善? 校風好嗎? 新生support夠唔夠? 男女生比例如何? 升大學成績如何?
謝謝。

回覆 jcy 的帖子

請問咩叫HSP?另外請chk pm,thx

醒目開學勳章

joech2021 發表於 20-3-2 19:41
我都有留意Indooroopilly ,請問多唔多中國人? 校內有冇歧視和欺凌? 學生友唔友善? 校風好嗎? 新生suppor ...
HSP就一定多...半班都係中國人...但係入到mainstream就唔會...一班都未必有一個...歧視bully我女無遇到...暫時同學/老師都好友善...我係可以獨立用email同學校老師聯絡...我女啱啱過去2個月就生日...果朝早有個同學走去同老師講我女生日...結果老師即時叫全班同學一齊唱生日歌比佢聽...放左學老師仲走去買左野食第2日拎返黎全班一齊食當補祝...呢個係我女話最驚喜既生日...完全無諗過

jcy 發表於 20-3-2 14:06
yes...Indooroopilly有得揀IB...唔駛著校服...睇排名2間差唔多...唔同網既排名都唔同...我女因為indoo本身 ...
請告知您使用哪個agent?謝謝. PM.

taifiona 發表於 20-2-22 21:27
St Aidan 成績好好,但可惜沒有boarding

Brisbane State High School , fraser coast anglican college 這2 間好嗎?thanks

我女話Brisbane state high 勁,另一間唔識

taifiona 發表於 20-3-27 23:18
我女話Brisbane state high 勁,另一間唔識

Thank you , 請問Queensland 尤其Brisbane天氣如何?濕度高嗎?因小孩有少少濕疹。謝謝

Brisbane 天氣熱,佢過咗去幾個月,都仲係熱(emoji)

醒目開學勳章

chanti 發表於 20-3-28 11:36
Thank you , 請問Queensland 尤其Brisbane天氣如何?濕度高嗎?因小孩有少少濕疹。謝謝
...

Brisbane係一年四季都好乾燥

jcy 發表於 20-3-28 23:21
Brisbane係一年四季都好乾燥

Oh thanks ! 咁我要搵其他地方了, any good suggestion ? Thanks

醒目開學勳章

chanti 發表於 20-3-28 23:27
Oh thanks ! 咁我要搵其他地方了, any good suggestion ? Thanks

或者你上網search下唔同地方既4季濕度同溫度,呢啲好難比建議,如果以濕診計,我諗加拿大會比澳洲好

jcy 發表於 20-3-29 12:52
或者你上網search下唔同地方既4季濕度同溫度,呢啲好難比建議,如果以濕診計,我諗加拿大會比澳洲好
...

Good idea , thank you :)

回覆 jcy 的帖子

請問你是用citizen 身份入Indooroopilly State High 嗎?是否住catchment area 就可以直入?我對呢間學校都好有興報。