用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港寄物品去英國
樓主: bigeyemum
go

[英國] 香港寄物品去英國   [複製鏈接]

回覆樓主:

星期二早上寄,今日 英國時間 早上11:30 已收到
其實係一家四口子

我上星期4寄口罩...用掛號空郵,宜家仲在Heathrow airport...真失策,早知寄 EMS...不過好彩d女都仲有30+ 隻口罩。
我兩個女在倫敦讀書、返工,會比讀boarding school 擔心。 我細女話呢排在街時時被罵,只可以急急腳走

wloi 發表於 20-3-5 22:23
我上星期4寄口罩...用掛號空郵,宜家仲在Heathrow airport...真失策,早知寄 EMS...不過好彩d女都仲有30+  ...

我都寄了3盒口罩去英國
其實係一家四口子

我上星期4寄口罩...用掛號空郵,宜家仲在Heathrow airport...真失策,早知寄 EMS...不過好彩d女都仲有30+  ...

真係咁恐怖,在街比人罵?

回覆 kct18 的帖子

對呀,在倫敦,只要係亞洲人,都好大機會被路人罵。
之前,大學裡面係內地人同香港人對罵,宜家係全亞洲人被路人罵。在大學、公司裡無問題,在街就要小心。

做香港人真慘!小朋友一定會好唔開心!

你上個星期四即系27號寄,我再上星期五21號寄空郵包裹幾百克野咋,25號已經到左英國,但今日仲未送到啊。我27號又用e   express
寄左2kg野比阿仔,前日4號已經收到。

所以唔想等既最好用ems ,想平但可以等幾日既用e-express好,空郵真系可免則免。

我29/2寄AIR MAIL, 差不多6KG, 亞女星期三收到.

如果佢買唔到酒精紙巾, 可唔可以係香港寄比佢, 有酒精成份可以嗎?
我係AMAZON訂了, 不過要3月尾先送到.
呢兩日, 疫情嚴重了.

yuyueng 發表於 20-2-25 11:47
我上郵局網望左,e-express系最平,送件速第2快, 2公斤去英國都系135元,最抵。不過要自己預先列印資料出 ...

請問要列印咩資料?我想寄口罩比個仔,散裝用密實袋入住得唔得?未寄過嘢比佢,所以唔識

郵局寄掛號,上個禮拜五,依家仲係處理中心。

回覆 yuyueng 的帖子

我今日再去寄speedpost...都係口罩同無酒精的紙巾加消毒 badge...唔敢寄有酒精的東西。同我一齊排隊的人都係寄口罩去世界各地
郵局連正常size 的箱都無,得好大同極細。希望呢批下星期初到我d女到啦

yuyueng 發表於 20-3-6 12:56
你上個星期四即系27號寄,我再上星期五21號寄空郵包裹幾百克野咋,25號已經到左英國,但今日仲未送到啊。我 ...
e-express真係好平,但只限最多2kg,分兩次寄都抵,但最緊要唔趕!我要博下,因為要寄隱形眼鏡藥水,亞馬遜定好貴! 郵費平可以搏一搏!

sau2005 發表於 20-3-6 16:26
請問要列印咩資料?我想寄口罩比個仔,散裝用密實袋入住得唔得?未寄過嘢比佢,所以唔識
...
我上次寄我無寫口罩,怕無左,可能我諗多左,我寫Decoration😂,無問題呀都收到!

過客 發表於 20-3-4 17:37
Thanks!

請問寄 EMS 是否一定要用 EMS 專用箱?  如果冇限定, 咁用自己箱會唔會查得嚴 d?

用郵局專用箱寄嘢係有優惠的,比用普通箱平,但寄嘅少就要睇兩者郵費差別。我記得有10/20/30KG的箱。

我想問大家,個種掛頸的個人空氣消毒機,充電個d...可以點寄?算唔算有鋰電池?

sau2005 發表於 20-3-6 16:26
...
係預先登入郵局個網站,㩒入去投寄果欄,㨂用e express,跟手打投寄資料,即寄件人收件人地址果D,然後填物品內容,佢有晒位叫你填咩,填重量價值等,最後剔網上付款or去郵局比,confirm 好之後就係張半張A4紙既打投寄資料,如果你有大Label 咪印落去label 到貼上箱面,無就用膠紙貼上去。我自己量2Kg,去到郵局佢個鎊1.9kg ,都係收1.9kg 既錢,所以起郵局至比八達通好D。

Taimum 發表於 20-3-6 18:21
e-express真係好平,但只限最多2kg,分兩次寄都抵,但最緊要唔趕!我要博下,因為要寄隱形眼鏡藥水,亞馬遜 ...
隠形眼鏡藥水起Amazon 買同香港差唔多價錢喎,我仔戴hard lens我上Amazon 咁啱有支total care 係用開果支,鹽水果D乜都有,博士倫既野多。你再望望話唔定有,amazon有一定平過又快過香港寄。

yuyueng 發表於 20-3-7 07:44
係預先登入郵局個網站,㩒入去投寄果欄,㨂用e express,跟手打投寄資料,即寄件人收件人地址果D,然後填物 ...

明白,非常感謝

yuyueng 發表於 20-3-7 07:44
係預先登入郵局個網站,㩒入去投寄果欄,㨂用e express,跟手打投寄資料,即寄件人收件人地址果D,然後填物 ...

非常詳細,謝謝你 !

搵唔到之前有個post華人超市,大家有冇呀?
‹ 上一主題|下一主題