用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港寄物品去英國
樓主: bigeyemum
go

[英國] 香港寄物品去英國  

郵局寄D舊衫和文具比佢,通常寫內面是什麼寫「文具」可以嗎?另外已叫阿女自己買公仔麵!thx

我第一次寄比佢,所以請教大家(emoji)(emoji)

回覆 0507MUM 的帖子

呢間買左幾次, 包得好好,

https://www.wanahong.co.uk/zh/

bigeyemum 發表於 20-2-20 22:55
謝謝大家!13鎊一包咁貴?

£1,3包呀

bigeyemum 發表於 20-2-20 23:42
郵局寄D舊衫和文具比佢,通常寫內面是什麼寫「文具」可以嗎?另外已叫阿女自己買公仔麵!thx
...

我之前寄一箱雜物比呀女,咩都有啲不過無食物。寫舊衫personal belongings, 寄船運,安全寄到無被人開過。

之前睇post好似空運express會大機會被抽起扣稅.....

好!謝謝

我上年唔識, 寄了SPEEDPOST, 仲買埋保險,  仲寫到好清楚有D咩, 以為穩陣D,
點知要比稅, HK$9XX

亞女EASTER都唔返HK, 都要寄D物資比佢.
係咪普通AIR MAIL, 無咁大機會要比稅金.

YuYuMother 發表於 20-2-21 08:55
我之前寄一箱雜物比呀女,咩都有啲不過無食物。寫舊衫personal belongings, 寄船運,安全寄到無被人開過。 ...
請問寄船幾耐收到.

YanYan0116 發表於 20-2-21 09:50
請問寄船幾耐收到.

我寄去倫敦,大約一個半月。呀女話個箱好靚靚無比人拆過,我用封箱膠紙每邊封哂口。寄左10kg,約$400+。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我女在York 附近華人超市買,好像都是HK $5 -6 一包左右 !

TTEE1819 發表於 20-2-20 15:00
公仔麵,上網訂比佢啦,amazon or 英國好多唐人鋪有送貨服務,超過某銀碼,免費送貨。

另外,寄衫或其他 ...

除咗Amazon 同埋提及嘅華人超市link之外,大家仲有冇咩網上商店(咩種類都得)介紹呢?返唔到嚟復活節,睇吓有咩可以訂俾佢等佢開心下

HangYi 發表於 20-2-21 14:24
除咗Amazon 同埋提及嘅華人超市link之外,大家仲有冇咩網上商店(咩種類都得)介紹呢?返唔到嚟復活節,睇 ...

好多店都有delivery service, 如:
Marks n Spencer
Wilko
Sport Direct
好多supermarket
Clarks

Amazon 咩都有,飲品,食物,個人護理物品等。我訂過飲品、麵、鬚刨、GCSE計數機、Ski Goggles、26吋旅行喼,隨左東南亞和中國食品外,好多野都比香港平。

LMS 發表於 20-2-21 11:33
回覆 1998Ruby1998 的帖子

我女在York 附近華人超市買,好像都是HK $5 -6 一包左右 !

如果係細華人超市會呢個價錢,大華人超市通常都唔會高過 50p。
不過又唔係成日食,偶爾一兩次買,貴啲啲都算。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-2-20 22:57
回覆 3b 的帖子

行咁多間華人超市,未見過清熱酷。睇官網,英國唔係業務範圍。 ...

Thx!

YuYuMother 發表於 20-2-21 08:55
我之前寄一箱雜物比呀女,咩都有啲不過無食物。寫舊衫personal belongings, 寄船運,安全寄到無被人開過。 ...

請問可否提供船運公司資料,謝謝你

qqeternity 發表於 20-2-21 18:07
請問可否提供船運公司資料,謝謝你

HK Post,同佢講寄平郵就得,張表格剔平郵 surface (international economy)

YuYuMother 發表於 20-2-21 18:14
HK Post,同佢講寄平郵就得,張表格剔平郵 surface (international economy)

明白,謝謝你

回覆 TTEE1819 的帖子

thanks

For Japanese snacks & food, try this Japan Centre:
https://www.japancentre.com/en

HK post 有隻e-Express 7-14日寄到,平好多,不過要預先上網填好曬啲資料同print 出來。