用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港寄物品去英國
樓主: bigeyemum
go

[英國] 香港寄物品去英國   [複製鏈接]

weiwei 發表於 20-3-11 09:40
謝謝你。

請問是怎樣做的?是否要用電腦?

Speed post 即系EMS只需2-5工作天系最快,又即系快遞啦,2kgs$375,但e-express只須$135一般1星期就到。不過要自己預先上網登入郵局網站,自己列印資料出黎貼上郵寄箱面,可以網上比錢,但我覺得最好到郵局至比錢,無得到郵局至填寫資料。

是否要用電腦?Yes!

yuyueng 發表於 20-3-11 10:08
Speed post 即系EMS只需2-5工作天系最快,又即系快遞啦,2kgs要$375,但e-express只須$135一般1星期就到。 ...

十分感謝你的回覆
a :hammer: :yawn:

Speed post 即系EMS只需2-5工作天系最快,又即系快遞啦,2kgs要$375,但e-express只須$135一般1星期就到。 ...

我昨天嘗試用 e-express, 但入去填寫盒內物品時, 叫我填每件物品既重量, 我既物品都好散, 咁應該怎樣寫好.....可否一行過填有 cloths, noodles, snacks, 物件 有 5 樣, 跟著填重 2 kg?   

過客 發表於 20-3-11 10:29
我昨天嘗試用 e-express, 但入去填寫盒內物品時, 叫我填每件物品既重量, 我既物品都好散, 咁應該怎樣寫好. ...

我寄兩樣共4件,就係只填snacks 4 pcs 和總重量。去年都寄過一次,都係歸納埋一兩樣野去填寫即可。

TTEE1819 發表於 20-3-11 10:39
我寄兩樣共4件,就係只填snacks 4 pcs 和總重量。去年都寄過一次,都係歸納埋一兩樣野去填寫即可。
...
Thanks!

過客 發表於 20-3-11 10:29
我昨天嘗試用 e-express, 但入去填寫盒內物品時, 叫我填每件物品既重量, 我既物品都好散, 咁應該怎樣寫好. ...
我覺得又唔洗太details ,我會分舊衣物和零食就算,甘麵都算零食呀!

yuyueng 發表於 20-3-11 11:13
我覺得又唔洗太details ,我會分舊衣物和零食就算,甘麵都算零食呀!
Thanks!

我27/2寄空郵,今日到左..6/3寄 Speedpost, 昨日到

我估我寄倫敦,可能已經叫快

一家三口 發表於 20-3-11 00:07
只寫 日用品 和 stationery

Thanks

bbba05 發表於 20-2-24 17:53
hkpost空郵都有好多種,e-express比較平,但要自己網上填資料和print出來貼落箱。e-express 7-14工作天到 ...

bbba05,

請問寄under 10kg包裹去紐西蘭比阿女,用邊間好?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-3-12 07:27
bbba05,

請問寄under 10kg包裹去紐西蘭比阿女,用邊間好?

我估都係hkpost平d, 其他courier價錢仲貴。

Hkpost可以用佢哩個工具計郵費,
https://www.hongkongpost.hk/tc/postage_calculator/index.html

10kg去nz用speedpost 8百幾

列印資料很薄, 請問郵局後,Counter 有否提供膠袋入住張紙 ?

3T-MaMa 發表於 20-3-12 10:03
列印資料紙很薄, 請問到郵局後,Counter 有否提供膠袋入住張紙 ?
EMS 就有膠袋比,e express 應該無啦,我用透明膠紙封箱同貼果半張A4紙上箱面。

yuyueng 發表於 20-3-12 11:12
EMS 就有膠袋比,e express 應該無啦,我用透明膠紙封箱同貼果半張A4紙上箱面。 ...
Thanks!  我用e express.  

你有無再用筆寫多一次收件地址箱上?

3T-MaMa 發表於 20-3-12 12:02
Thanks!  我用e express.  你有無再用筆寫多一次收件地址在箱上?

因為我箱野其實就系半張A4甘大,無位比你寫野,加上我用透明膠紙貼上去,都有D過膠效果既。

記住貨價唔好超過HK$380,否則要打稅好麻煩,有排都收唔到件。

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝! 剛寄了, 不用再寫地址, 有膠袋給我, 好似膏藥, 貼得好實, 因加了膠袋和資料紙要再磅, 多了$1郵費

weiwei 發表於 20-3-9 06:24
香港郵政請問是用什麼郵遞?
價錢怎樣?多少天到?

我用普通空郵,好快呀唔駛10日就到,仲係偏遠地區!

我嗰包裹10kg多少少,約$740,我覺得都合理又比想像中快,又寄到啲果邊冇嘅嘢比阿囝,佢勁開心呀(emoji)

bbba05 發表於 20-3-12 08:07
我估都係hkpost平d, 其他courier價錢仲貴。

Hkpost可以用佢哩個工具計郵費,

Thx! 我諗緊邊間。睇埋公司用開TNT咩價?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-3-12 14:49
Thx! 我諗緊邊間。睇埋公司用開TNT咩價?

問了TNT, 用公司account, 7kg 去紐西蘭大約要$815,3天收到。好貴!都係用e-express 拆開寄/speed post算了

‹ 上一主題|下一主題