用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 返內地讀医科
樓主: Mikeyuen
go

返內地讀医科

goodmama2003 發表於 20-3-9 20:31
不過,返來執業考試,話難不難,話易不易。本身學霸的話,唔難考。=唔好意思。弱弱的反問句,如果學霸,當 ...

HKU/CU,需要學霸中的學霸top 1 vs top 10

goodmama2003    發表於 20-3-9 20:43

2018年曾到深圳港大醫院探住院國內朋友,感覺两頭唔到岸,醫生護士氣氛不太有朝氣(比較國內一綫城市醫院)只是那两次探病感覺,或者而家好的.

b3410 發表於 20-3-9 16:50
打算香港執業,HKU,CU讀最好,不過好難入。澳洲英國讀都可以,費用高,而且也不是很容易考入, 2nd choice. ...

請問入醫科,是否英美澳會比香港容易入?

回覆 b3410 的帖子

如果係學覇咁係咪唔洗翻大6讀啦
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆樓主:

無法,DSE 42分不易拿!

sai1031 發表於 20-4-30 20:56

參見21樓

sai1031 發表於 20-4-30 20:56

學霸都再要細分高級,中級同普通級嘛

回覆 velma 的帖子

普通料就唔叫學覇啦
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 Mikeyuen 的帖子

好似37-38都得

andywmama 發表於 20-3-18 18:11
請問入醫科,是否英美澳會比香港容易入?

理科強,文科弱的學生,在香港以DSE考醫科嘅話,會受中文、通識拖累。澳洲考醫科計Best 5,最適合那些理科和英文強的學生。

iceberg222 發表於 20-6-28 08:54
理科強,文科弱的學生,在香港以DSE考醫科嘅話,會受中文、通識拖累。澳洲考醫科計Best 5,最適合那些理科 ...
請問科math 點計?
計 "best of" or "average" of core-math & m1/2 ?
.
要考 IELTS 嗎?..

小鹿揀學校 發表於 20-6-28 09:27
請問科math 點計?
計 "best of" or "average" of core-math & m1/2 ?
.

Math = Core Math/2 + (M2 /2 + 1)

DSE 英文5*便唔洗考IELTS

iceberg222 發表於 20-6-28 10:24
Math = Core Math/2 + (M2 /2 + 1)

DSE 英文5*便唔洗考IELTS
thanks..很看重M2喔..
.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊