用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男拔Grade 7家長
go

男拔Grade 7家長 [複製鏈接]

真係好擔心!
有朋友識人話,Grade 7有個運動好勁插班生家長,係唔知咩小學主任周圍話自己同屋企人有幾間樓,黎問朋友同埋財務公司借錢後失蹤,然後上個月仲靜靜賣晒所有物業,跟住走去申請破產,等人地唔得追佢錢。

朋友仲話佢幾間樓樓下保安都話,個單位一向好麻煩,追數又有,警察又有。話個家長連小學主任都已經無做黎避債。

有冇家長都聽聞過?
本身人地私人財務問題,真係唔關我地事,唉。。但家長咁樣素質,小朋友會點待人處事?會唔會有人黎阿仔呢度攪事而影響到學校聲譽?實在太令人憂慮。我都唔知應該同邊個講。。。

0    0    0    0

好幾年前,試過有某學校的家長被貼追債街招。我聽到其他家長多數係講,無論大人點都好,都唔應該影響小朋友......高下立見。

有咩关係,你係咪諗多左?

Yanamami 發表於 20-2-19 10:27
有咩关係,你係咪諗多左?

其實佢擔心咪叫自己小朋友唔好同佢玩囉。依家咁揚咗出嚟,又講得咁具體,個小朋友真係多得佢唔少,學校都好怕呢D茶煲家長。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-2-19 11:54
其實佢擔心咪叫自己小朋友唔好同佢玩囉。依家咁揚咗出嚟,又講得咁具體,個小朋友真係多得佢唔少,學校都 ...
有無諗過樓主其實想唱衰間學校等少啲人同佢爭?

bobbob 發表於 20-2-19 12:52
有無諗過樓主其實想唱衰間學校等少啲人同佢爭?
第-直覺係

回覆 bobbob 的帖子

亦可能係樓主仔插班唔成功,係朋友口中聽到擊敗佢果位小朋友原來係咁。又或者個男仔運動好勁,屢次比賽贏佢仔,所以心生憤恨,以致而家有幸災樂禍之心,上網唱吓人。

真係有咩關係,樓主係咪男拔家長㗎,一向咩人都有㗎,有錢大把,普通人亦大把。

其實人地家事點解要理和在網上平台宣揚?是真是假又如何?人地個仔在學校冇犯規咪得囉。你自己擔心可以叫自己個仔吾好同人地個仔玩。又或者向校方反映,而不是周圍唱人地,除非那位家長也欠你錢.....

樓主係2月17日開的新account,開個post講到人地情況咁白之後,就一直潛水。估計佢係志在唱衰,唔係真係問意見啦。

咁憎恨一個街外人,何必呢,自己都辛苦。如果佢真係如你所講,情況都好惡劣,個男仔都唔好受,何必加一腳。

當然驚la, 走來問我借錢點算

回覆 MrBeast 的帖子

你至叻搞笑,帶佢遊花園lor

Jane1983 發表於 20-3-1 09:40

你至叻搞笑,帶佢遊花園lor
話時話,今次疫情可能導致好多鋪頭執粒員工失業,樓主個故仔可能真的會發生

我唔覺得樓主作故仔去屈個細路和家長,只係佢背後動機唔係幾好。
我都久不久想起一些舊事,心裡有怒火,有討厭的人,有覺得不平的事。但唱衰人,從來都唔係解決方法。

Jane1983 發表於 20-3-1 11:27

我唔覺得樓主作故仔去屈個細路和家長,只係佢背後動機唔係幾好。

老實講我覺得係真實可能性唔高。佢由始至終都係話聽朋友講,而佢朋友又好厲害,人哋借錢潛水又知,靜靜賣樓又知,仲要訪問賣人哋實Q。

little_yolky 發表於 20-3-2 22:18
老實講我覺得係真實可能性唔高。佢由始至終都係話聽朋友講,而佢朋友又好厲害,人哋借錢潛水又知,靜靜賣 ...

佢朋友就係佢卦,資料詳細成咁,又唔似老作。幾大仇口就真。

yennisyau 發表於 20-2-18 17:41
真係好擔心!
有朋友識人話,Grade 7有個運動好勁插班生家長,係唔知咩小學主任周圍話自己同屋企人有幾間樓 ...

如果喺同大人有仇都唔好搞小朋友,你講到咁,唔講名都知邊個,一年有幾多個插班!
‹ 上一主題|下一主題