用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求助!美國升學!
go

[美國] 求助!美國升學!

我是應屆2020DSE考生,想到美國升學,啱啱係麗X升學中心度睇完Community College的升學資料,但係仍然好擔心升學問題。想問有冇曾經讀過Foothill College或者De Anza College的人。。。其實自己最擔心無法適應當地的人和環境,想知道大家是如何應對Orientation Day,認識朋友等等。 另外因為Agent話得Homestay 想知道出去住的情況如何或者Homestay有什麼要注意。最後一個問題,其實現時這個moment我未考ielts和Tofel,不清楚應該9月入學好還是1月入學好。求助。。。身邊無人曾到外地升學,自己亦十分矛盾,始終不捨得自己的家。。。

回覆 Chongfishxdd 的帖子

利申, 我沒有認識人讀Foothill College或者De Anza College, 也不曾找麗X辦美國升學.   只知道Foothill College或者De Anza College 有好多中國和香港學生的.   面皮厚些, 多主動+友善禮貌跟不同人閒談, 你會發現時間過得很快和很快能投入新環境.

DSE考生, 應差不多17 / 18 歲了.    你既然已決定了自己方向, 就不要過份擔心.     用心,樂觀和自信去迎接未來.    經歷過幾年後, 你會發現自己從中所得是會多於失去的.

Orientation Day 學校會給新生指導, 只要你出席, 自己做好筆錄和依指示做, 應該不會有問題的.   況且當天一定有舊生在場協助新生, 他們也曾經歷你的歲境, 一定能同聲同氣樂意幫你.

IELTS 考期不是很密嗎??   要考的, 一定趕得切 fall 入學.

E.Y. 發表於 20-2-19 14:53
回覆 Chongfishxdd 的帖子

利申, 我沒有認識人讀Foothill College或者De Anza College, 也不曾找麗X辦美國 ...

我明白了 謝謝妳(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

識人讀De Anza College,不過唔熟
我自己都報過名,不過最後冇去
Foothill 和De Anza 都喺加州好多香港和大陸學生,又多華人,唔洗驚適應唔到
De Anza個地理好似好過Foothill
Toefl 和ielts都好快出結果一定趕到
community college 報名好簡單,唔洗經agent
除咗homestay可以自己出去租房住,好過同啲唔識嘅人住

回覆樓主:

De Anza or foothill 都是不錯的CC.它們所在的silicon valley 區域很好,很安全,但兩間CC華人頗多。silicon valley 矽谷是個很漂亮的城市,容易適應。orientation day 通常都是行行企企,之後上上下堂就識到人㗎啦!千祈唔好入果d HK club去識人, 學吾到英文,你可以搵d英文教會識下人。咁大個點解仲要homestay ?租間學校附近的apartment 搞掂啦!你應該搞清楚如要九月開學,最遲要遞交申請表格和Tofel 等,而不是吾知九月定一月入學。你識去搵CC 已是叻叻,勇敢出外面認識香港以外的教育和世界,你會發覺美國教育、講師、教授、同學有趣很多!

Chongfishxdd 發表於 20-2-18 17:31
我是應屆2020DSE考生,想到美國升學,啱啱係麗X升學中心度睇完Community College的升學資料,但係仍然好擔 ...

好多學生初初住Homestay唔習慣之後與同學租屋,平均每月US$1300-1600租一間房+上網費及電費,最好考個車牌自己揸車,因搭公車超不方便,班次好疏,坐Uber好貴

Chongfishxdd 發表於 20-2-18 17:31
我是應屆2020DSE考生,想到美國升學,啱啱係麗X升學中心度睇完Community College的升學資料,但係仍然好擔 ...

我仔上年8月已返美國嘅大學
他住宿舍,Student Life非常開心,與香港學校生活是兩個世界
可以的話住在大學宿舍,你的Student Life會很充實
因會認識到許多不同國家的朋友,大部分好友善、熱心、主動
而且會比較便利參與社交及活動

我們本身有揾過麗斯幫手,但最後我仔只是報了他們的SAT補課,而沒有報讀他們有合作的CC
因覺當中有利有弊,所以我網上研究,懂得的其他CC比他們的更好,更規模又有宿舍,排名不錯

視乎學生成績,如果在香港的成積或SAT/IELTS分數中游或以上的話,嘗試直接報一間排名不錯的大學吧
最好自己搜集資料,大學網站及排名

我有陪阿仔過去Orientalion day,非常好機會了解、體驗及安心
建議你去Orientalion day,藉此了解大學的主要及表面的運作,也會認識到朋友,機會難得

但現在已三月份,SAT/IELTS都好急趕……大學已截止2020 Fall報名
CC也將快截止,要快報考SAT及IELTS

我仔在香港DSE成績應可僅入八大,SAT及IELTS成績一般,但聽講入到美國排名120名大學也是好學校
在香港他很憎返學、溫書、考試,甚至社交冷漠

但去了美國讀書他好開心,所以心態改變了許多
大學第一個成績GPA頗高,最欣慰係佢會開朗開心地主動識咗好多國籍同學,及獨立生活處理自己一切

我好後悔搵麗X,如果要去美國讀書的同學最好自己申請。

Pohauwa 發表於 20-6-6 18:55
我好後悔搵麗X,如果要去美國讀書的同學最好自己申請。

可以分享一下經驗嗎?

你/妳不用擔心了, 去到學校隨處聽到講廣東話的學生, 而且加州亞洲人多得很,建議你/妳去到當地專注學業同埋學好英文,英文講不好不用想在美國找到好工作。

LikLik 發表於 20-10-24 16:42
可以分享一下經驗嗎?
上心儀的學校網頁,根據要求,在限期前上網申請,不明白的地方電郵詢問職員,耐心等待。

識朋友真係好睇你自己想識咩朋友,我以前會take啲小華人啲嘅科去逼自己識外國人,參加多啲club,咩都試下 (合法情況下)。如果你驚住Homestay咪唔好揀d得homestay嘅學校囉,都有好多Community College係有宿舍,不過如果你堅持揀加州就應該得homestay (或者冇咩得揀),住homestay冇咩可以注意,自己保管好財物,學識同家庭和平相處,冇得好似平時係屋企做公主,要做家務。如果你今年DSE咁梗係9月去啦,隔半年你諗住係香港做乜?IELTS TOEFL點都係考左先,考左成績係自己嘅,起碼知道自己咩程度先,考完都可以唔去。