用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人公司坐地起價!?
樓主: candy_媽媽
go

[英國] 監護人公司坐地起價!? [複製鏈接]

回覆 kiwang 的帖子

已pm,但其實應該知道邊幾間唔收?

有冇人可以講下有邊幾間唔收? 隱約D大家都明

聽講有個朋友join左B字頭果間, 一個家庭有成10個學生, 都幾離譜…

Selina_0519 發表於 20-2-19 19:19
聽講有個朋友join左B字頭果間, 一個家庭有成10個學生, 都幾離譜…

一個host family一次收10個學生?就算佢間屋容納到咁多人,都應該照顧唔到咁多個啦

lovercat 發表於 20-2-19 15:28
我監護人冇additional charge

請問可否pm 監護人公司?謝謝!

回覆 kit2004 的帖子

你用緊呢間係完全無良心架, 只識收錢, 仲有好多隱藏收費, 我用了一個學期即刻轉了監護人公司.

回覆 jontop 的帖子

你之前用果間,係咩,可否pm

同埋有幾差? 有冇咩經驗可以同大家分享下? 我諗緊係咪同我用緊果間係同一間guardian公司? so far都幾好, 幾caring, 所以想了解多d

回覆 ccl0808 的帖子

之前是用James Lxx
有幾差??? 只識收費沒有服務,

whatsapp問野唔回覆,

員工放假沒有人follow up,  一旱已經叫佢地安排交通但小朋友飛回香港前2天先通知話學校安排唔到車, 員工講大話, 一時話公司政策, 一時又話航空公司政策, 目的是要賺到你盡, 仲將其他學生的航空公司調亂晒, 好彩家長及時發現才可以返到香港.(ps 這倆位家長下年都會唔用佢地). 我們向香港 office manager反映無用, 再向老闆反映無用, 不負責任的公司, 仲將個責任放晒係學校安排上, 他們回覆我佢地完全沒有問題, 最搞笑是他們竟然答我監護人的角色是向小朋友報告而唔係向家長報告, 試問一個十歲出頭仲係第一次出外讀書的小朋友, 有沒有能力去懂得怎樣處理?

jontop 發表於 20-2-21 23:58
回覆 ccl0808 的帖子

之前是用James Lxx

甘你即喺轉咗邊間?

開頭都唔想開名我用邊間監護人公司,但我三個小朋友都用佢地,三個仔女都照顧得好好,依家佢地老闆返黎都成日同仔女去飲茶。我睇住佢地由細公司到係香港開office,我地仲去埋佢地個聖誕party,覺得佢地好nice,發生你呢件事真係太唔好彩。

回覆 panda-jojo 的帖子

你好, 我只是講出我慘痛的經歷, 為了監護人的事宜另到我們好唔開心(只是用了一個學期, 只安排2次回香港, 期間我小朋友都沒有什麼問題需要他們處理),  正因為小朋友仲細, 做父母的真係好擔心小朋友自己一個人在外國, 所以最後我們決定蝕錢都要cut佢. 因已經唔放心交個小朋友比佢地照顧.

我們初初諗住James Lxx比較出名, 又多講座聽, 收費亦是最貴的一間, 以為佢地好nice (只是

表面), 以為可以安心交個小朋友給他們照顧, 點知倒頭來一肚氣, 每次小朋友來回香港英國都好擔心瞓唔到.

今年轉左監護人公司, 收費平過James Lxx一半, 服務好過佢地幾倍(真係好感恩), 就以今次half term為例, 我小朋友因跟學校去交流, 回程返到學校應該是晚上10點(學校已經放假), 但比原定時間旱了一小時到校,監護人即時通知的士公司, 因一早book了晚上10點到學校接我小朋友去host family, 監護人亦都即時whatsapp通知我們小朋友旱了到學校, 當晚直至我小朋友安全到達host family家, 他們都即時whatsapp通知我們, 讓我們父母安心.

有關復活節假期, 前2天已經出了復活節有幾項活動安排比家長選擇,而其中一項如果你選擇住寄宿家庭, 每日的寄宿家庭收費只是貴了幾磅, 他們有解釋原因 (加了都只是貴James Lxx 一磅一日, 沒有額外收費, 好合理).

有時我好夜係whatsapp問野, 係英國的老闆會好快親自回覆我, 香港同事亦都回覆快, 但佢地仲未完成註冊AEGIS, 聽佢地講好似今年內會完成註冊. 但我覺得最重要是間公司有沒有用心去做, 有沒有企係我們做父母的角度去諗, 呢樣最重要.

我不是在這裡幫他們賣廣告, 亦唔會公開公司名, 如果家長係真心想搵我用緊呢間監護人公司可以私下PM我.

delete

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-2-18 18:25
喺,留校都要,我睇咗本嘢原本真喺要收,但Easter喺寫住收£300,依家要收£360,不過個問題喺今次真喺特 ...

問左guardian, 一樣原來我留校都要收

醒目開學勳章

jontop 發表於 20-2-22 23:44

你好, 我只是講出我慘痛的經歷, 為了監護人的事宜另到我們好唔開心(只是用了一個 ...

我用左幾年,第一年係非常好,回答快又非常細心既女仔。點知佢冇做後就變左孤兒仔甘。可以成個星期都唔覆,答左等於冇答。忍左一排,觸發點係明日都去homestay, 呀仔竟然問我點去?之前我已經問過guardian好多次但都話等學校回覆先!呢次我直頭揾同我介紹agent既老闆投訴,我要换guardian公司!佢都覺得佢地做得好差,佢揾jl老闆傾,叫我比多次機會佢。投訴過後依家就好好,唔使下下要我問先。

我唔知係我仔好彩定佢地homestay係比較好。呀仔去過兩家homestay都好好。依家就指定去一家,日日煮好野比佢食,仲話佢餐餐落紅/白酒煮。 第一次去仲帶佢去水族館。

如果肯改善我覺得係可以接受。

回覆 jontop 的帖子

你真係唔好彩,我都係分享下自己既經歷,我用左佢地好多年都好順利,由host family安排到交通都無問題。大女畢業之後都有去探host family同佢地公司,關係幾好,希望你依家既監護人同你夾到。

回覆 kit2004 的帖子

上年未開學前都是有一位同事跟開我小朋友, 都係非常好, 回答快又非常細心, 我們搵佢幫忙訂校服, 仲好細心提議我們有什麼要訂多點和有什麼地方需要注意, 但9月開學後就特然換了人, JL亦沒有向我們交待換了人.

跟著惡夢開始, 問野又係成個星期都唔覆, 要追幾次都話等學校覆, 答左但係資料錯, 我都有向我agent投訴, 佢都有叫老闆Irenx回覆我, 最後香港office manager回覆我們 , 仲話英國既野佢處理唔到, 係到推卸責任比英國既經理, 仲包庇佢同事幫佢搵藉口,但最後都沒有改善, 所以我們先這麼激氣.

我們對這間公司最失望是個員工有問題而唔去正視,   香港收客後就話監護人服務係由英國個邊經理處理,  叫我們直接跟英國個邊反映,  佢地唔係同一間公司咩?  點解好似係香港收了客, 個客人就好似比人賣了豬仔咁.

所以奉勸大家選擇監護人公司唔好比佢地的門面功夫欺騙, 問身邊的朋友意見多點上來BK睇清楚留言才作決定.

真係唔好彩, 我都係分享下自己既慘痛經歷, 可能你用左佢地好多年,  你的小朋友都是十幾歲過去讀書, 同埋佢地呢幾年發展得快, 初初只有Irenx自己做起, 可能佢自己跟得比較好, 但今時今日他們不只是做監護人呢盤生意, 我都好感恩搵到現在這間監護人.

kit2004 發表於 20-2-23 14:46
問左guardian, 一樣原來我留校都要收

我應該同你用緊同一間監護人公司,你小朋友Easter可留校嗎?你有咩安排?

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-2-24 03:36
我應該同你用緊同一間監護人公司,你小朋友Easter可留校嗎?你有咩安排?
...

可留校,但因營運一定要參加其中一個RESIDENTIAL CAMP.

回覆 lovercat 的帖子

可否pm 你那間監護人公司?
‹ 上一主題|下一主題