用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新一代選校思維
go

[英國] 新一代選校思維 [複製鏈接]

有冇EK用家每晚會睇英識老細做live? 我最近每晚都睇,開始真係諗有關選學校的問題

我是舊式果種相信成績同排名榜嘅人,自細是考CE、AL一路考入大學,一路都認為成績係好重要,所以我揀學校都真係會對坐排名榜揀

但係聽完佢嘅live之後開始諗我自己係唔係過時,一黎英國學校真係唔係成績大哂,反而好多好有reputation嘅學校都唔喺排名榜上面,加上有時聽D後生仔傾,有好多新工種我都未聽過,反而我覺得好穩定同有出途嘅工可能好快被淘汰。。。
所以我想知道自己嘅選校criteria已經outdate? 會唔會真係唔太睇成績揀學校?

https://www.facebook.com/ukchitchat/photos/a.1041537609202112/3098463920176127/?type=3&theater
Samuel Chan 選寄宿學校如揀老婆?
   2    0    1    0

其實都好睇你想要咩嘅
例如讀sixth form college就係想要成績

P.S. 我都有睇live 佢地online marketing真係好好

回覆 lonka2800 的帖子

大致上認同你嘅講法。
到左2020年揀教育,尤其是係去外國要有新的mindset,如果有接受過高等教育普遍會認同,成績只係學習一個好minor嘅factor

唔想係呢度講agent名,不過要揀就揀一間mindset貼近返而家時代嘅
好多skillset都比成績重要,所以要識揀岩嘅學校,呢點我係buy Samuel的

唔睇成績又係咁講OIC

回覆 kokok123 的帖子

其他agent都有做live啦

kokok123 發表於 20-2-18 12:33
其實都好睇你想要咩嘅
例如讀sixth form college就係想要成績

覺得佢在開拓新市場,熱門的學校大家耳熟能詳,老牌agent 跟這些熱門學校已經打好哂關係。佢要分一杯羮並不容易。

佢宜家開拓一些冷門學校的市場,正所謂百貨買客,佢這樣有機會吸納一班新的客戶群

回覆 macdullbaby 的帖子

老牌agent都有分好同唔好嘅
好似有部分老牌agent喺資訊方面嘅support真係唔夠

回覆 lau心 的帖子

一間升學公司一定要做到升學專家先得
佢地唔係專家 提供唔到資訊咁不如我自己報學校
難怪oic只搵佢地

回覆 lovercat 的帖子

我真係唔鍾意呢種得成績嘅學校
排第一又點 冇boarding life
只有對自己考試冇信心嘅人先會報

咁其實揀agent果一刻已經決定左你係咩思維
去得英識嘅通常比較開通

咁大家都開始會聽Samuel果套?

本來想去samuel幫小朋友報
但我爸爸堅持要去AA

回覆 topbabe 的帖子

有冇講咩原因
其實我又覺得 你信邊個咪去邊間

回覆 topbabe 的帖子

I faced this as well! I wonder the older generation prefer AA more...
maybe they seem to be more traditional and straight-forward
bsl is too "fancy" to them

lonka2800 發表於 20-2-20 11:45
咁大家都開始會聽Samuel果套?

但我見佢成日sell QE, OIC .... 問佢其他又話麻麻...不過,我也buy 佢..不要望住個league table 揀校.

回覆 BBCoffee 的帖子

佢sell OIC我諗係因為好多家長都問sixth form college做跳板, 有唔少家長都只係負擔到1至2年嘅學費, 咁要成績嘅黎黎去去都係果幾間

macdullbaby 發表於 20-2-18 16:44
覺得佢在開拓新市場,熱門的學校大家耳熟能詳,老牌agent 跟這些熱門學校已經打好哂關係。佢要分一杯羮並 ...

‹ 上一主題|下一主題