用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一统一派位(大抽奨) banding.問題
go

中一统一派位(大抽奨) banding.問題 [複製鏈接]

我有一個問題,關於大抽獎:

假設bandone/two/three 各30 人

(按今年只得呈一、呈二,取消呈分三計)

band one 30 人中,有20 人自行已有offer, 即只餘10 人參加大抽獎,
band2 生只餘20人大抽獎,
band 3 生只餘25 人大抽獎

全部remaining共55 人(參加大抽奬)

是將參加大抽奬的55人除三,再分banding1-2-3
Or
照原先呈一、二的banding?

1    0    0    0

sandylaw617 發表於 20-2-18 08:56
按照原有分佈去抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

依你這個假設,如果以"剩餘"人數除3會出現Banding上移現象出現失平衡不公平,故用整體總數除3比較合理。

回覆樓主:

自行取錄與否不影響大抽獎Banding
不過B1生少咗 B2生可能抽中B1校

離場人數唔會影響大抽獎階段既 banding 結構。一般 band 1 學生既離場人數會多啲,呢個就係點解好多網友都話 band 1 學生可以稍為進取啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

明白哂, 多謝高人指點
尤其今年好多中學取消interview, 各中學更則重學業,
band one 學生早有offer 命中率相对高,餘下band one 學生去大抽獎

相对少佐, 中band one 中學更高chance.

回覆樓主:

不過成日有個瑕想,依家冇左呈三,有冇機會全港band 1.落番本區有冇可能升band 1啫??

王家爸爸 發表於 20-2-18 15:13
離場人數唔會影響大抽獎階段既 banding 結構。一般 band 1 學生既離場人數會多啲,呢個就係點解好多網友都 ...

我一直以為"保守派"的離場機會會高DD,進取型嘅就算自行落空,心態上仍然認為大抽獎仲有機會搏。

PINK2007 發表於 20-2-18 15:54

不過成日有個瑕想,依家冇左呈三,有冇機會全港band 1.落番本 ...

全港和本區Banding一向不能盡同,即所謂存在強區和弱區嘅分別,和自行和統一派位無関~~~

mcl203 發表於 20-2-18 16:40
全港和本區Banding一向不能盡同,即所謂存在強區和弱區嘅分別,和自行和統一派位無関~~~
...

你意思強區d人升,弱區d人有機會跌?
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-2-18 16:47
你意思強區d人升,弱區d人有機會跌?

舉例,強區以往有40%人係全港B1生,你係該區排35%,你係全港係B1。亦因本區只可以有33.3%係B1生,你係本區只係B2生~~~

相反,你係弱區排30%,你係本區係B1生。但亦因你區只有28%係全港B1生,咁,你係全港變成B2組別~~~

mcl203 發表於 20-2-18 16:52
舉例,強區以往有40%人係全港B1生,你係該區排35%,你係全港係B1。亦因本區只可以有33.3%係B1生,你係本區 ...

我明白你意思,但因為老師之前沒有告訴我個banding系全港定本區,另外系咪都大抽獎時會再給一個banding確定呢?
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

同埋我估呢d卡啦位既人好少,因為我未聽過,只有呈三成績升左升band,但跌band冇朋友試過

sandylaw617 發表於 20-2-18 15:46
回覆 王家爸爸 的帖子

明白哂, 多謝高人指點

新方法只會影響家長和學生嘅選校心態和行為,似乎,同機會率無関~~~

假設,以往方法有10位同學隨機號碼比你前,亦選同一中學A,當中有5位同學派中學A,你係第6個派中學A。現行方法,假設之前有自行成功果5份同學離咗場,仍有5位比你先嘅同學會比你先派中學A,你仍係第6個派中學A~~~

另一解説,假設中學A只有5個統一位,你排第11和第6都係派唔到中學A,況且,以往方法亦只係有6位同學係統一階段抽獎~~~

PINK2007 發表於 20-2-18 16:57
我明白你意思,但因為老師之前沒有告訴我個banding系全港定本區,另外系咪都大抽獎時會再給一個banding確 ...

學校話比你知提供Banding係全港,我估,可以當聽完算數,本區已經唔易估,何況全港~

除非你根本唔係邊緣位置,假設,你係本區頭10%,自然你都會係全港B1組別~

點解各banding少左人, 會要重新分配banding? Banding 係用來確認學生的實力, 適合讀哪個級數的學校, 可隨便改動, 這個banding 仲分類有咩意思呢?
仔可以自動自覺溫書就好了。

mcl203 發表於 20-2-18 16:52
舉例,強區以往有40%人係全港B1生,你係該區排35%,你係全港係B1。亦因本區只可以有33.3%係B1生,你係本區 ...

請問如果灣仔區band 2全港band 1 ,統一派位揀什麼,請比意見(emoji)

ilovejapan 發表於 20-2-18 20:23
請問如果灣仔區band 2全港band 1 ,統一派位揀什麼,請比意見(emoji)

統一階段,除咗甲部你可以自由選擇,反正若熱門中學機會不太高(若你深信自己係B1組別)。至於統一乙部,基本上你係本區B2組別,若仍意向本區英中,你係需要一個靚隨機號碼,亦即係所謂偷雞位。至於上移機會大小,女仔比男仔機會大啲,始終女校都有4間,比男校2間多~

mcl203 發表於 20-2-18 20:33
統一階段,除咗甲部你可以自由選擇,反正若熱門中學機會不太高(若你深信自己係B1組別)。至於統一乙部, ...

如果女仔,轉南區是否仲難入英中?

回覆 mcl203 的帖子

何謂新方法?何謂舊方法?
這方法不是沿用了成10 年
‹ 上一主題|下一主題