用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二女仔吸煙
樓主: 李可人
go

中二女仔吸煙 [複製鏈接]

回覆 李可人 的帖子

罰、打,從來容易。以後點樣幫佢唔好食番,唔好再比朋友教壞,呢樣難,你有無乜嘢計劃?

李可人 發表於 20-2-24 19:37
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實真係唔會打得太狠。星期五她爸爸打完,到今天檢查時已經話不腫不痛,只剩下一 ...

其實,如果係一早有少少意識到孩子有吸煙行為,出現可以擺出來傾嘅時機相信已經錯過咗很多次,無論對孩子或成人也不是好,兒女會覺得父母對他們的改變莫不知道莫不關心,大人世界就是與自己的世界分得十分之清楚,誤會也好事實也好,年青人總是認為大人不會願意進入他們的世界了解一下,反而早處理對事情對孩子都有利,去到真係要擺上枱傾嘅時候又已經係跳到最後一步的處理方法寫悔過書定下重犯嘅受罰細則,個人認為,哩種跳步的處理方法係可以理解到有些家長的心態或缺乏,但凡事從孩子的角度看看,到底他們想要D咩想要你們點樣處理事情,父母是否仍然高高坐在高處吖?!還是,走到地面企咗响子女的身旁身同感受先讓子女的"感覺"行先感受到父母係明白佢哋的難處所在,才處理"檢討"程序如重犯後果怎樣,其實事情好簡單,如果你把事件給了學校社工處理,你就不難知道社工會先用很多很多時間了解年青人的"感受和動機"為何?!罰與唔罰不會是她們關心的地方,因為社工亦預咗及有定晒心理準備學生有機會重犯嘅問題,這種處理手法也是為何年青人願意和社工講心底話也不願與父母傾談,要學好不是"下一步就會到位",寫下"悔過書"只會令大人處於"無得轉灣"的境地,手法無助孩子的成長。努力加油

如果佢仲聽你話, 建議你唔好再比佢出街.

回覆樓主:

話畀個女聽食煙對身體吾好,吾靚女又臭。父母千祈吾好又打又鬧,因為打鬧得太勁她以後咩都就收收埋埋。其實食煙不等于是壞孩子表現,咁多成年人在街上食煙,吾通個個都糸壞人咩。反叛期大部分人都經歷過,他們以為食煙等于大個女,好型,teenager 最中意break the rules, 父母最好平心靜氣溝通。

李可人 發表於 20-2-18 11:57
回覆 Danielhk 的帖子

爸爸嚴懲之如,會再說教。佢爸爸一般打完之後,會再要求寫檢討書。之後,就會霖返過 ...
藤條紋豬肉,打兩至六下,會痛三四日到 ? crazy!

一擔沙糖一擔屎?唔受硬既應該會好憎屋企。

第一, 犯法!要同丈夫修改罰則
第二,朋輩影響大,究竟出街的同學是什麼人?對方家教嚴嗎?
第三,校風如何?

避疫應留家中,戒煙避損友

可吾可以趁這段停課時期幫女兒轉校、搬屋和轉到第二區的學校? 我很天真地認為這是同學的影響……或者這樣說,這是唯一想到的辦法。
(打鬧沒有用,很可能令她更加認為你們不理解她)

回覆 李可人 的帖子

你應該友善勸導她。無論她有多錯,都不應用藤條打她,因為這不但是家暴,更會破壞家庭關係。你又提及了打2-6下,要疼3-4日這麼多,太嚴重了。

回覆 GreenMaDad 的帖子

講得啱,從根源解決問題才是治本方法。

最好無好打吧,越打越反叛
‹ 上一主題|下一主題