用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A-level 怎樣的情況下才決定退修少1 科?
go

[英國] A-level 怎樣的情況下才決定退修少1 科? [複製鏈接]

醒目開學勳章

幾時才應該放棄讀4科? 當溫習時間不足? Predict grade只有B? 什麼grading才應該繼續? 4科都是A*, 3A*A, 2A*2A......? Upper 6th的課程其實教到那一個月?
   5    0    0    0

3b 發表於 20-2-17 14:22
Six form選科組合對考大學的影響

上年問過以上問題, 多謝各位家長解答, 現在又有新疑問, 但當時的帖不知為 ...

你小朋友 讀緊邊4科?
其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-2-17 15:24
你小朋友 讀緊邊4科?

Math & 3科Sci

回覆 3b 的帖子

有無邊科感覺讀得吃力嗎?我覺得力讀4科比3科有競爭力.

其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-2-17 16:25
回覆 3b 的帖子

有無邊科感覺讀得吃力嗎?我覺得力讀4科比3科有競爭力.

阿仔話還可以。 但是我們不肯定讀4科, 應該有幾多個A*才應該堅持下去? 課程教到U6th幾多月才開始操卷?

要睇下大學想揀邊科,好多大學都係三科就夠,成績好重要過多科目,有d大學科目會要求A-level需要有邊d科。

醒目開學勳章

panda-jojo 發表於 20-2-18 21:06
要睇下大學想揀邊科,好多大學都係三科就夠,成績好重要過多科目,有d大學科目會要求A-level需要有邊d科。 ...

想讀的科目必須要有Chem, 明白好成續重要過科目多, 但想知道要有什麼成續才算是好, 可以繼續讀4科? 希望有家長可以解答

del....

回覆樓主:

我仲煩過你,我囡科目同你仔一樣,學校叫佢讀埋 FM!但係 FM要 Y13先開始教,咁點知 drop唔 drop好?頭痛!

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-2-26 12:11
我仲煩過你,我囡科目同你仔一樣,學校叫佢讀埋 FM!但係 FM要 Y13先開始教,咁點知 drop唔 drop好?頭痛! ...

阿仔Y11時, 老師都想他A-level讀FM, 但他因為要投放時間落EPQ, 所以沒有選, 你的細女肯定成績好好, 有讀埋EPQ嗎?

去到幾時才應該放棄讀4科? 當溫習時間不足? Predict grade只有B? 什麼grading才應該繼續? 4科都是A*, 3A*A, 2A*2A......? Upper 6th的課程其實教到那一個月?

試吓答我所知的:
Target Top U 的,一般都覺得 PG只達B而提升至A機會率不高時,會是拖後的一科,如果不是很有passion一科,可以考慮drop
-手握4條A*/A, 可以先用來報UCAS, 待所有conditions出來後,示視requirements, 如果condition只要求3科,又考慮到溫習集中火力的必要,可以考慮drop其中不影響condition的一科; 當然,亦有大學會出4科要求
-很多學校L6,第二term 已高速教完Maths所有modules; 第三個term才教FM; 亦相信FM drilling可以提升 Single Maths 能力,雙綫成長。如果single Maths 在L6已不在狀態,就應好好考慮dropFM, 專攻single Maths

又見過一些cases, 修 Maths, Phy,Chem, Bio; 當年選科考慮,是興趣未有終極目標,想讀medical related, 又想讀engineering; 如果L6下半年知道興趣所在的話,可考慮在drop either Bio/ Phy,  再轉呔讀FM

要放棄一科,應該在報大學前放棄。如果報大學時是讀四科,而收到 offer 之後才放棄,大學有可能收回 offer,所以要小心。

回覆 peter_pan 的帖子

香港主流讀完中四, 自修A-Level中文難嗎?  是否多數 end of Y12 會考埋 ?  如果考得好, 對報考英國大學(理科)有冇大幫助? 如果有幫助, 即較放心地drop 第四科 ?

24-Seven 發表於 20-2-26 14:36
回覆 peter_pan 的帖子

香港主流讀完中四, 自修A-Level中文難嗎?  是否多數 end of Y12 會考埋 ?  如果考 ...

1.自修A-Level中文難嗎?

唔難

2.是否多數end of Y12會考埋?

3.如果考得好, 對報考英國大學(理科)有冇大幫助?

醒目開學勳章

peter_pan 發表於 20-2-26 13:51
要放棄一科,應該在報大學前放棄。如果報大學時是讀四科,而收到 offer 之後才放棄,大學有可能收回 offer ...

請問是報大學時只申報3科的predict grade嗎?

醒目開學勳章

LAS01 發表於 20-2-26 12:58
試吓答我所知的:
Target Top U 的,一般都覺得 PG只達B而提升至A機會率不高時,會是拖後的一科,如果不是很 ...

多謝分享!

3b 發表於 20-2-17 14:22
Six form選科組合對考大學的影響

上年問過以上問題, 多謝各位家長解答, 現在又有新疑問, 但當時的帖不知為 ...

如果唔打算報香港嘅大學,第4科真係冇乜需要,英國嘅大學俾CO都係只睇3科,只要大學唔要果科,隨時drop都冇問題。

但如果可以輕鬆應付到,讀多科,考多科,可作保險,是但一科失手都冇有怕!

我仔Y12讀5科,Term 1佢想drop一科,
因為覺得悶又跟唔到,同HK讀嘅完全唔同(佢冇讀S5又冇讀GCSE有啲嘢跳咗),我堅持要佢睇埋Term 2先(當然原則係要有足夠時間應付其他科)。完咗Term 2再問佢,佢話OK了,唔drop了,PG有A*。

我堅持唔俾佢drop住係因為我驚佢另外一科有意外,到時冇得返轉頭(如果得番3科裏面有2科數,始終唔係咁好)!

Band5 發表於 20-2-27 12:14
如果唔打算報香港嘅大學,第4科真係冇乜需要,英國嘅大學俾CO都係只睇3科,只要大學唔要果科,隨時drop都 ...

據我所知, IC 及Oxbridge 的CO, 有些科目讀三科同四科是有明顯不同。四科只要求Step I, 三科便要考Step II 甚至Step lll. 我覺得Step II比讀多一科難。在lower six 考慮讀三科定四科時,要一同看看大學的要求。

3b 發表於 20-2-26 12:21
阿仔Y11時, 老師都想他A-level讀FM, 但他因為要投放時間落EPQ, 所以沒有選, 你的細女肯定成績好好, 有讀埋E ...

我都唔知!
只有叫阿囡多D同老師溝通!
‹ 上一主題|下一主題