用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A-level 怎樣的情況下才決定退修少1 科?
樓主: 3b
go

[英國] A-level 怎樣的情況下才決定退修少1 科?

回覆 3b 的帖子

對,其實大部分 course 只需報三個 A level 就夠了。

kls12 發表於 20-2-27 17:16
據我所知, IC 及Oxbridge 的CO, 有些科目讀三科同四科是有明顯不同。四科只要求Step I, 三科便要考Step I ...

謝謝更正!

考得Step 2/3,讀埋兩科數都應該唔會覺得困難,4科係明智嘅選擇!

yiphalook 發表於 20-2-26 19:06
1.自修A-Level中文難嗎?唔難

如自修中文A Level沒什麼特別用途,咁為什麼要考?

kls12 發表於 20-2-27 17:16
據我所知, IC 及Oxbridge 的CO, 有些科目讀三科同四科是有明顯不同。四科只要求Step I, 三科便要考Step I ...

唔好意思我係新手!

請問什麼是stepI II III?

請問值唔值得做EPQ?

kct18 發表於 20-3-3 22:09
如自修中文A Level沒什麼特別用途,咁為什麼要考?

要嚟考香港啲大學,滿足語文要求

kct18 發表於 20-3-3 22:14
唔好意思我係新手!

請問什麼是stepI II III?

STEP 係admission test, 例如考Cambridge 的engineering, 要考STEP。通常學生一上Y12, 如果成績優秀,學校會安排資源去協助這班potential oxbridge applicants去考STEP。我孩子學校就邀請已入讀Cambridge的 graduates來學校幫師弟師妹,要上堂。

我記得,應該係Mathematics。如有錯誤,請其他家長指正。

TTEE1819 發表於 20-3-3 22:47
STEP 係admission test, 例如考Cambridge 的engineering, 要考STEP。通常學生一上Y12, 如果成績優秀,學校 ...

謝謝提點,又學多樣嘢!

yiphalook 發表於 20-3-3 22:18
要嚟考香港啲大學,滿足語文要求

想請教考IGCSE,1st language 是否足夠而且有容易過IAL?
如女女讀完中四就去考IAL,係咪唔考好過考?

kct18 發表於 20-3-3 23:39
想請教考IGCSE,1st language 是否足夠而且有容易過IAL?
如女女讀完中四就去考IAL,係咪唔考好過考?
...

其實以前解答過類似問題,記憶中各大學 non-jupas 語文要求相同,除英文外要求第二語言,唔一定中文,法文、德文都可以,以HKU為例,網頁列明只要grade 3/E:
https://aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=admissions-standards#D

GCSE / IGCSE / GCEO / GCE AS-level / GCE A-level

Grade E in a language other than English

(For GCSE/IGCSE which uses the new 9-1 grading system, Grade 3 will be taken as equivalent to Grade E, for the purpose of satisfying the above)

事實就算係AL中文考嘅嘢只等同香港小學六年級,最多去到中二,而且有免費sample paper可在各英國exam board下載,可自己判斷。讀完中四去考冇理由連E都考唔到吓!

STEP 係admission test, 例如考Cambridge 的engineering, 要考STEP。通常學生一上Y12, 如果成績優秀,學校 ...
STEP 應該係數學試, 劍橋engineering 係考 ENGAA試.
其實係一家四口子

STEP 全名是 Sixth Term Examination Paper.
正確地説,有些著重數學的大學及學科,會以STEP 的成績作為 Conditional Offer 的條件,例如是GCE A*AAA + STEP I grade 2。STEP 是公開試,要比考試費,都是在GCE 期間考,所以應不可能是 admission test.

yiphalook 發表於 20-3-4 12:15
其實以前解答過類似問題,記憶中各大學 non-jupas 語文要求相同,除英文外要求第二語言,唔一定中文,法文 ...

在新制的GCE中文,好似是由2019年起,已經加入文言文,應該不可以不預備便去考了,聽聞舊制是可以的。小女學校亦不比沒有上課的同學去考,於是改了考GCSE 中文。

kls12 發表於 20-3-4 15:39
在新制的GCE中文,好似是由2019年起,已經加入文言文,應該不可以不預備便去考了,聽聞舊制是可以的。小女 ...

我有點不明白!
如果IGCSE中文已經夠入香港大學,而英國大學又唔多睇AL 中文,而IGCSE又淺過IAL,為什麼還要考IAL中文?
請問考IGCSE中文,應該考1st language or 2 nd language?

kct18 發表於 20-3-4 21:44
我有點不明白!
如果IGCSE中文已經夠入香港大學,而英國大學又唔多睇AL 中文,而IGCSE又淺過IAL,為什麼還 ...

所以真是沒有必要。若真是有分別,如可計中文,便是香港的大學獎學金5A* 有別於4A*。

如考政府工,IGCSE 中文已經夠嘛?

4科PG A*A*AA 好啲,定3科PG A*A*A* 好啲?我覺得後者。

kls12 發表於 20-3-4 15:39
在新制的GCE中文,好似是由2019年起,已經加入文言文,應該不可以不預備便去考了,聽聞舊制是可以的。小女 ...

請問我小朋友在去英讀2 年AL前ㄧ年在港自修 IGCSE 3科理科加中( 第一語言),英( 第二語言),數,下年5月考6科IGCSE 對將來回港升大學有用嗎?又如果 在HK 考的IGCSE 中,英 考得好, 將來在英的AL 便無需考中,英呢?因為香港的大學也接受IGCSE 中,英成績,對嗎?