用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?  

b3410 發表於 20-2-17 15:54
我就開始比較樂觀估計,應該可以復課。
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
這十分正確,近日,每天数据都是趨向樂觀,

但, 香港是政治市.
這是我極悲觀的.
上海/浙江治愈率1/3.
HK,2/56.

另外, 治愈時間越長.对病人身体遗留傷害越大.

mianyang_99    發表於 20-2-18 09:25

nillnill 發表於 20-2-17 16:08
我都預計最後應該可以預期復課。不過並不是你所講嘅原因,而係再拖落去,連學期尾都無埋。
大陸既然都復工 ...
暫時香港政府都係跟隔離左右,沒什麽主見。不過隔離左右都醒目,跟下無妨。

stillgood20 發表於 20-2-17 16:28
這十分正確,近日,每天数据都是趨向樂觀,

但, 香港是政治市.
可能是謹慎,不敢放病人出去。

1010mum 發表於 20-2-17 15:48
嘩,咁趕課程趕到氣咳。尤其今年升中果批,中學不可能就住來教。

睇怕今年暑假凍過水

b3410 發表於 20-2-17 15:56
其實今次病毒同SARS表現完全不同,應該大家的玩法也不同。

唔會好過SARS囉。

b3410 發表於 20-2-17 16:32
可能是謹慎,不敢放病人出去。
治愈應該是有標準的.经二次檢測.
陰性.

b3410 發表於 20-2-17 15:54
我就開始比較樂觀估計,應該可以復課。
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
"病毒傳多代後開始減弱"

但亦有機會病毒在人體變種或與其他病毒Blending,殺傷力更強。有個廣西或係雲南醫生出文話已經變種了。

little_yolky 發表於 20-2-17 16:45
睇怕今年暑假凍過水

有朋友已接到學校通知,叫7月不要安排外遊。
但我們是官校,仲未有聲氣呢。

咁仲死,人地學校有補課,追課程。我地冇,上到中學仆到直一直。

1010mum 發表於 20-2-17 17:38
有朋友已接到學校通知,叫7月不要安排外遊。
但我們是官校,仲未有聲氣呢。
小四小五仲慘啦, 距離拉遠無得追, 升中衰硬...

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:49
回覆 YmOra 的帖子

按SARS 做法:
我都認為教育局最多只會分批,不會咁仔細地顧及埋家長的需要。

回覆樓主:

我覺得最快5月才復課,或完全冇了下學期

3月同4同都冇可能

中學要用更多課室比DSE考生

疫情仍未到頂峰
口罩仍然缺貨

中學生現在己經網上上堂
好些已有測驗
無需急於回校

所以,暑假可能補課或做考試
妹妹豬 齊來做個好朋友)

akys 發表於 20-2-17 16:53
"病毒傳多代後開始減弱"

但亦有機會病毒在人體變種或與其他病毒Blending,殺傷力更強。有個廣西或係雲南醫 ...
關於病毒,我會相信武漢醫生或者上海北京醫生多些,因為病例多,或者水平高些,經驗多。廣西雲南醫療比較落後。

little_yolky 發表於 20-2-17 16:47
唔會好過SARS囉。
更加奸詐古惑如果SARS 係四大惡人,佢就係岳不群

十分難估。因為不只是醫學傳染病問題。以政府呢大半年做事方法睇來,不能純以博弈思維去估佢地點做,佢地決定未必係利益最大化(人民利益我指)
政府很可能會考慮埋考試因數,政治因數,官僚(要唔要咩鑊), 等等,十分難估。

swytca 發表於 20-2-17 19:34
有議員動議政府公布真實數據,不封關,每天都有上千人進來,港珠澳大橋都系免費。
...

哦,原來係 議員嘅動議=真實數據~~~

swytca 發表於 20-2-17 19:44
多國出來論文,指血清治療系危險,這肺炎治不好,即使治癒,都會偕帶病毒,今天陰性,過幾天又陽性。而且 ...
病毒毒性再慢慢減弱,傳染性增強,是在武漢觀察到的現象,暫時沒有數據依據。康復病人血清,SARS後期香港有使用,一些病人從而度過難關,戰勝SARS。的確有危險,所以不會所有病人都使用,應該是重症患者的一個可以試的方法。溫度,不可靠,新加坡好熱,病毒一樣活躍。
這些都是想提出一個可能性,病毒好難消滅,好大機會長期共存,當死亡率和重症率明顯降低的時候,這個冠狀病毒,好像流感一樣,當大部分人產生抵抗力,才可能叫做平息。

這樣的話是一個非常長時間的過程,學校和社會,怎麼可能一直休息休息閉關閉關呢?