用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?  

fefemom 發表於 20-2-18 17:02
我信佢哋兩個多過嗰位叫健康人士唔駛戴口罩,如果在公共交通有人在前面咳,立即後退一米的醫生,我不是閃 ...

雖然被人笑,不過佢講的也有道理。

新加坡部長揶揄香港「低能」
新加坡貿工部部長陳振聲。

新型冠狀病毒疫情持續,香港到處出現排隊搶口罩,巿民甚至盲搶囤積米糧、廁紙,更有笨賊為廁紙而打劫。相反,一直視香港為主要競爭對手的新加坡,雖然確診人數比香港還要多,但恐慌情況卻未有香港嚴重。近日政圈更流傳一段新加坡貿工部部長陳振聲的錄音,據說是陳振聲向基層解說新加坡處理口罩的策略,期間不斷與香港搶口罩囤積物資的情況作對比,更揶揄香港人的表現「低能」,呼籲新加坡民眾不能學香港。

陳振聲提到,在社交媒體所有人都在爭奪口罩,但反問「這是不是一個解決辦法?」他指口罩已經由兩毫子坡幣升至兩元,「甚至出到三元都買不到」。他指新加坡政府亦因此陷入兩難,如若不全民派口罩,會被罵不關心民眾;如若全民派口罩,雖然皆大歡喜,但卻會導致醫護人員的口罩不足,屆時出現社區爆發,則醫療系統會立即垮台。

陳振聲認為,若新加坡學香港,一人一日一口罩,每日就要五百萬口罩;但疫情可能持續數月,這樣的需求根本無法滿足,所以新加坡必須有策略地使用口罩,分優次保證口罩的供應,首先是醫護人員,其次是的士司機、巴士司機或其他前線服務人員。他承認,不全民戴口罩或許是一場賭博,但可以確保有足夠的儲備。

陳振聲又提到香港目前出現的市民搶購糧食及廁紙的現象,認為是「monkey see monkey do」(有樣學樣)的「無腦行為」,「如果真的吃那麼多飯和即食麵,肯定腸胃炎」。他呼籲新加坡人不要讓自己變得那麼「醜怪」(disgraceful), 不能學別人那樣「低能」(idiot)。

他指香港即使「表現低能」,亦不會影響其經濟地位,皆因香港背靠中國,外商仍然會與香港做生意,但如若新加坡方寸大亂,不夠鎮定,則以後不會有人敢與新加坡貿易,「所有國家可以表現得低能(idiot),新加坡不可以」,「我們穩定,其他地方自然對我們有信心」,「否則病毒未殺死我們,我們已被自己的行為殺死」。

陳振聲最後表明,其他國家只是關注如何控制疫症,但新加坡不能夠短視,政策需要更具前瞻性,要研究疫後如何重建經濟發展的問題,強調新加坡政府會給予旅遊等企業基金周轉,同時會思考如何在疫後重建,如何更快地恢復自身經濟,「香港不是這樣想,但我們要認真地看看,如何令我們的位置在疫後變得有利」。

新加坡是一個精英管治國家,公共政策講求理性決策,與香港現時價值失落、民粹至上的社會截然不同。陳振聲以「低能」形容香港社會,或許是一語中的。

(原文來源:頭條日報)

(圖片轉自網絡)

mianyang_99    發表於 20-2-19 11:37

hkpapa852 發表於 20-2-18 17:06
其實錢都唔係生活必需品, 讀書也不是生活必需的

17年一遇 (以影響程度計, 我諗可以算係幾十年一遇, 至少我 ...

錢都唔係生活必需品?何解?

生活唔需要好多錢,我就明!!!!!

b3410 發表於 20-2-18 20:53

諗起日本的類似做法,而家可能奧運都危。一句中國老話,人無遠慮,必有近憂。

IloveJJ 發表於 20-2-19 11:08
咁我哋中文又關事喎!如果唔係小學已做過文言文功課,升中暑假份假期作業真係唔識做。
...

你哋中學教得深嗎?我哋無乜問題喔。而且,暑期作業就係預你唔識,識幾多咪做幾多囉。咁緊張做乜?

IloveJJ 發表於 20-2-19 11:28
佢哋暑假功課已經係中學程度既功課(應該係要學生/家長自己先準備),數學都係中一全個上學期和部分下學期 ...

所以,那是中學課程唔係小學課程。小學上堂都係教小學嘢。中學想小學生唔上堂識小學嘢,佢哋緊係想啦。所以自己學,識幾多就幾多,唔識係正常。

仲有,香港大部分係官津學校,唔會有呢個情況。

係好低能,佢哋乜防疫意識都無亦唔見得好。

結局一日都未知,我淨係知開學日期凍過水

所以佢地已經有8x 宗

醒目開學勳章

香港政府都有叫人唔好搶,班人肯聽先得㗎?謠言信到十足十
超市聽見個cashier對住個拿著2條廁紙嘅客講:「阿婆,廁紙日日都返貨,你唔駛日日都買2條呀?多多都唔夠買啦!」

響藥房阿婆問店員有無滴露賣,店員話來貨貴所以無攞,阿婆又話:「貴啲都無所謂,好彩琴日響超市搶到2樽!」

Bobo1210    發表於 20-2-19 21:57

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-2-19 12:18
咁我哋小學又學緊中學野喎!
咁你哋中學係咪學緊大學嘢?

medicine    發表於 20-2-19 13:45

hkpapa852 發表於 20-2-18 08:41
目前治愈率太低,即係確診咗就要做神農氏。
情況未明下復課如果子女中咗招,你真係樂意要佢地做白老鼠嘗百 ...

同意!

不太明白有什麼重要過小朋友生命,講明小朋友,防疫意識高便不是小朋友,捽眼捽鼻、玩埋一堆嘻嘻哈哈,小朋友真性情啩?!點保持距離呢?!

回覆 hkpapa852 的帖子

bobbob 發表於 20-2-19 13:39
香港政府都有叫人唔好搶,班人肯聽先得㗎?謠言信到十足十
超市聽見個cashier對住個拿著2條廁紙嘅 ...
相爭不足,分享有餘,今次真係好佩服日本人,雖然條船搞到咁慘有些始料不及。

PeterWong2012 發表於 20-2-19 20:50
香港6X人確診,已經有2個人死亡,幾個人嚴重…

呢個病的死亡率,其實好高…

Singapore.84patients.
34recover.
0dead.

England
9patients
8recover.
0dead.

....
Japan only 1. recover

PeterWong2012 發表於 20-2-19 20:50
香港6X人確診,已經有2個人死亡,幾個人嚴重…

呢個病的死亡率,其實好高…
鑽石公主號……番紧黎香港,深圳之门又重开……God bless us了~

Yanamami 發表於 20-2-19 22:10
鑽石公主號……番紧黎香港,深圳之门又重开……God bless us了~
香港能夠復課.真叫人擔心.
談何容易.