用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
樓主: sandylaw617
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-2-18 10:38
唔使擔心,依家有14日隔離的規定,自己有冇偷偷落街行一陣未必有人知,返學咁大膽就唔會。20+傳染性只是一 ...

我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長系群組鬧爆學校,所以我都唔會相信呢類家長會誠實申報外遊紀錄和完成自我隔離

LeeCC 發表於 20-2-18 11:13
我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長 ...
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為了公眾健康,和學校的監察,希望可以考慮,以減輕學校,家長的擔憂。

不過也希望家長同學校,不要鬧,或者歧視隔離期間的同學,佢哋是為了大家的安全而唔返學。希望學校提供網上教學和其他支援。只有互相理解,才可以抗疫。

sandylaw617 發表於 20-2-17 23:37
回覆 boboT 的帖子

返國內,我唔敢用人民幣「銀紙」,好多细菌,病毒,乜人都掂過,一定要裝alipay
wechat pay +  alipay, 就算街市買餸,都可以完全唔使用銀紙。

swytca 發表於 20-2-17 23:57
阿仔學校要轉3趟港鐵,都系人好多的大站,前幾日我都發夢,夢到他要去陰間要同我告別,3月復課點算好啊,無 ...
大吉利是,媽咪不要太擔心!
冇話3月復課,只係大家吹水討論。

不過,這個推算好像比較極端。有沒有原文可以參考一下?

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

佢肯誠實申報和自我隔離才返學,唔會鬧佢地架,如果佢地唔聽話,慌死蝕底隱瞞情況走去返學,抵鬧啦

b3410 發表於 20-2-18 11:21
為了方便學校管理學童,唔知入境處可否提供隔離觀察期間的學童名單俾學校?我知一定有人吵私隱問題,不過為 ...

記得1月底時教局出了給全港學校信函後,小學都會出通告問小朋友是否在香港?
其實有關調查應該都問及大部份小學,從中可以知道有多少跨境學童或者誰不在香港。
不用勞煩入境處。
最重要的,是復課才屬於教局權力。
印象中,雙非﹑跨境學童,近幾年最多,之後好似已經回落。
所以幼稚園應該最少跨境學童(之前好似聽過零雙非),如果分批復課,或者可以幼稚園行先。而且幼稚園好多都係私營,拖得一個月,好難拖到第二個月,因為幼稚園會捱唔到執笠。
至於小學﹑中學,恐怕較多。
小朋友那班小學,還有大半未返來香港。北區band1自行大部份都已取消面試。學習方面,老師做了教材﹑錄像上apps,不過那些跨境學童,因為網路限制,如果無翻牆,完全無辦法。

nillnill 發表於 20-2-17 13:18
我都係呢句:
一定要深圳、香港兩地零個案一段時間,才可考慮復課。
否則,就算分批復課,都有跨境生復課返 ...

......

mianyang_99    發表於 20-2-18 13:28

del....

1010mum 發表於 20-2-18 09:58
正是,數學。數學唔搞清楚啲theory ,再上就好難搞。

我也相信樓上 hkpapa852 所講,小學要補都顧左小四 ...

咁搞掂D concept先,起碼書同作業D題目做晒佢。好彩數學係咁多科相對易追既,只要同學夠勤力,就好快跟得上。

samsam123321 發表於 20-2-18 12:34
哈哈,最緊要我仔女間學校立即復課,其他人的學校永久停辦也沒問題?其實我們有無權選擇立即復課?我覺得 ...

咁係佢哋不負責任!

你哋學校仲未搞網上學習?

LeeCC 發表於 20-2-18 11:13
我無你甘好彩,我認識的同學有人一向都無視規則的,發緊高燒都吃退燒藥博扎界入校門,唔俾佢入校門,家長 ...

係呀,有D人係咁得意,好勤力既。又勾返起個回憶,阿大P3果年參加校際,有個女仔咳到甩肺,想暈想暈咁,好彩個個用mic stand,但我女唔習慣,用手揸咪,揸晒D豬流感病毒,之後入院住咗4日

luluhaha 發表於 20-2-17 22:19
我覺得如果係5月前分批復課,我都唔會比阿仔返學
del....

mianyang_99    發表於 20-2-18 15:48

samsam123321 發表於 20-2-18 12:34
哈哈,最緊要我仔女間學校立即復課,其他人的學校永久停辦也沒問題?其實我們有無權選擇立即復課?我覺得 ...
其他人我不能評論,我自己自從看過outbreak 後就好少去戲院睇戲,lift 我真的得少人先入(if poss),冇得揀都冇辨法,至於排隊買口罩,有頭法邊個想做lad lay 呢

little_yolky 發表於 20-2-18 13:40
係呀,有D人係咁得意,好勤力既。又勾返起個回憶,阿大P3果年參加校際,有個女仔咳到甩肺,想暈想暈咁,好 ...
比我一定投訴主辦單位無做好消毒工作

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:18
我自已覺得16/3 會分批復課

好難講,我買最快4月

hkpapa852 發表於 20-2-18 08:41
目前治愈率太低,即係確診咗就要做神農氏。
情況未明下復課如果子女中咗招,你真係樂意要佢地做白老鼠嘗百 ...
至少市面要有足夠的面罩和hand gel

swytca 發表於 20-2-17 23:57
阿仔學校要轉3趟港鐵,都系人好多的大站,前幾日我都發夢,夢到他要去陰間要同我告別,3月復課點算好啊,無 ...

無需太擔心,學生唔洗返學是好小事,多人中招e療糸統overload 變成疫區對經濟打擊好大,無人會同$作對

MrBeast 發表於 20-2-18 14:07
至少市面要有足夠的面罩和hand gel

del....

samsam123321 發表於 20-2-18 14:19
衣個我唔認同,永無止境,屯積居奇。你有炒過限量版就知,明明有貨都話無貨先炒得貴。廁紙無貨嗎?咪一樣有 ...
盡量唔講正字,好似大陸股市咁,有機制防止超買和賣,事在人為嘅姐。不過口罩是全球缺貨,呢個情況可能要到5-6月先有轉機,不過純屬個人意見,大家惜目以待
‹ 上一主題|下一主題